Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Četrtek,
10. 4. 2014,
16.09

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Tovorni Avtomoto

Četrtek, 10. 4. 2014, 16.09

8 let

Gospodarska vozila v Celju – kako kupiti družinski avtomobil z odbitnim DDV

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
V Sloveniji letno prodajo okrog šest tisoč lahkih in dobrih tisoč težkih gospodarskih vozil. Natančno statistiko tudi tu meglijo enodnevne registracije. Pravna oseba lahko od vozila odbije DDV.

Tudi trg gospodarskih vozil meglijo enodnevne registracije

Na celjskem sejmišču se do nedelje predstavlja industrija lahkih in težkih gospodarskih vozil, vzdrževanja, podporne industrije in motociklizma. Če prodaja osebnih avtomobilov v Sloveniji zadnja leta pada in dejanski vpogled v stanje megli vsaj tretjinski del tako imenovanih enodnevnih registracij, po katerih se vozila naknadno prodajo v tujino, je položaj med gospodarskimi vozili boljši.

V Celju se med lahkimi gospodarskimi vozili v največji meri predstavljajo Renault, Volkswagen in Ford, zato pa na razstavišču letos ni Mercedes-Benza.

Trg po ocenah uvoznikov beleži vsaj stabilno stanje, če že ne stalne rasti, a po naših informacijah enodnevnih registracij ne manjka niti med gospodarskimi vozili.

Zvezda celjskega sejma novi ford transit, novi boxser prihaja maja, trafic jeseni

Renault v Celju še ne more predstavljati novega trafica, ki bo v Slovenijo prišel šele jeseni in bo za francosko znamko še naprej predstavljal zelo pomembnega aduta. Ford je v Celje pripeljal novega transportnega transita, ki je dimenzijsko precej večji od predhodnika in ima stranska vrata z odprtino 1,3 metra. Prav tako predstavljajo tudi dostavnika transita connect, ki so ga slovenskim voznikom prvič predstavili tudi v družinski različici tourneo connect.

Pri Volkswagnu glavno prenovo modelov šele pričakujejo. Prihodnje leto prihajata novi caddy in transporter, čez dve leti pa tudi novi crafter.

Poznejši termin celjskega sejma bi si verjetno želeli tudi pri Peugeotu, ki med lahkimi gospodarskimi vozili uživajo veliko prodajnega uspeha. Maja bodo v Sloveniji namreč predstavili novega boxserja.

Gospodarska vozila so kot delovno orodje

Celoten trg lahkih gospodarskih vozil obsega letno raven okrog pet ali šest tisoč vozil, med tovornjaki pa se v Sloveniji letno proda dobrih tisoč vozil.

"Gospodarska vozila so načeloma delovno orodje za obrtnike ali podjetnike. Zato ti ta vozila morajo obnavljati, saj jim predstavljajo osnovno delovno sredstvo in iščejo najbolj ekonomične rešitve. Trg je zato stabilen," nam je povedal Marko Škriba, direktor znamke Volkswagen v Sloveniji.

Ta je z 18-odstotnim deležem trenutno v Sloveniji tudi vodilna znamka med lahkimi gospodarskimi vozili, med tovornjaki je na prvem mestu Mercedes-Benz.

Ne spreglejte