Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
22. 9. 2016,
5.59

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,90

Natisni članek

Tovorni Avtomoto Fiat Terenski Avtomoto

Četrtek, 22. 9. 2016, 5.59

6 let, 6 mesecev

Domača predstavitev novega modela

Fiat fullback – prvi Fiatov terenski pickup japonske tehnike

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,90
Fiat fullback - prvi italijanski terenski pickup | Foto Vinko Kernc

Foto: Vinko Kernc

Tudi Fiat širi svojo ponudbo na osnovi sodelovanja z drugimi avtomobilskimi znamkami. Iz sodelovanja z Mazdo je nastal 124 spider, potem ko je prekinil sodelovanje s skupino PSA pri ponudbi manjših dostavnikov, se je pri tem povezal z Renaultom, da pa bi lahko svojim kupcem ponudil tudi terenski pickup, se je povezal z Mitsubishijem. Fullback je zdaj zapeljal tudi na slovenske kolovoze.

Kot mitsubishi L200, le v drugi prodajni in servisni mreži

Fullback se od L200 še najbolj jasno loči po motorni maski in po napisih na steni kesona. | Foto: Vinko Kernc Fullback se od L200 še najbolj jasno loči po motorni maski in po napisih na steni kesona. Foto: Vinko Kernc Tako je novi fiat fullback pravzaprav le s Fiatovimi logotipi opremljen mitsubishi L200, kar pomeni, da je s tehničnega in oblikovnega področja, pa voznih lastnosti, avtomobil poznan tudi na našem trgu.

Fiatovi argumenti so pri tem jasni: na kakršenkoli način s Fiatom povezanim kupcem ponuditi avtomobil zanj novega segmenta v svojih salonih in jim s tem ponuditi še vso poprodajno aktivnost od servisne mreže naprej.

Poleg uveljavitve v tem novem segmentu želijo tudi dopolniti paleto dostavnih vozil, saj so fullback uvrstili v blagovno (pod)znamko Fiat Proffesional.

Preberite še naš test fullbackovega japonskega brata: mitsubishi L200 2,4L DI-D 4WD – kleni gorjan tradicionalnih vrednot

Fullback ima z boljšo različico štirikolesnega pogona odlične terenske zmogljivosti. Z ustreznimi gumami, seveda. | Foto: Vinko Kernc Fullback ima z boljšo različico štirikolesnega pogona odlične terenske zmogljivosti. Z ustreznimi gumami, seveda. Foto: Vinko Kernc

Čvrsta terenska osnova, odlično podvozje in več kombinacij pogona

Tovorni prostor: 1,5 metra dolžine in slab meter in pol širine, višina pa znaša malo manj kot pol metra.  | Foto: Vinko Kernc Tovorni prostor: 1,5 metra dolžine in slab meter in pol širine, višina pa znaša malo manj kot pol metra. Foto: Vinko Kernc Ni narobe ponoviti nekaj osnovne tehnike: na šasiji zgrajeni fullback ima lahko en motor (2,4-litrski turbodizel z močjo 113 ali 133 kilovatov, v celoti zgrajen iz aluminija, v močnejši različici ima variabilen sistem za odmik sesalnih ventilov), dva menjalnika (ročni šest- ali samodejni petstopenjski) in tri pogone (zadnji, priklopljiv štirikolesen in stalni štirikolesen), pri nas pa bo na voljo le karoserijska različica s štirimi vrati.

Pri pickupih kupci povprašujejo po merah tovornega prostora (kesona). Fullback tako ponuja dobre 1,5 metra dolžine in slab meter in pol širine, višina pa znaša malo manj kot pol metra. Iz ponudbe Mopar si kupec lahko doplača zaščitni lok, nadgradnjo s steklenimi okni ali pokrov kesona v treh izvedbah. Tu je (lahko) pomembna tudi nosilnost, ki pri fullbacku znaša eno tono, pri tem pa največja dovoljena masa prikolice znaša kar 3,1 tone.

Ulita platišča pridejo z bogatejšim paketom opreme, biksenonska žarometa pa z dodatnim paketom GLS C. Karoserija fullbacka ima količnik upora zraka 0,40. Aerodinamični rekorder ni, saj bi moral potem imeti količnik krepko pod vrednostjo 0,30. | Foto: Vinko Kernc Ulita platišča pridejo z bogatejšim paketom opreme, biksenonska žarometa pa z dodatnim paketom GLS C. Karoserija fullbacka ima količnik upora zraka 0,40. Aerodinamični rekorder ni, saj bi moral potem imeti količnik krepko pod vrednostjo 0,30. Foto: Vinko Kernc

Zadnji pogon ali eden od dveh štirikolesnih

Tesno tehnično sorodstvo z mitsubishijem L200 pomeni klene terenske lastnosti. Tu bullback ne razočara. | Foto: Vinko Kernc Tesno tehnično sorodstvo z mitsubishijem L200 pomeni klene terenske lastnosti. Tu bullback ne razočara. Foto: Vinko Kernc Fullback je z zadnjim odbijačem dolg slabega 5,3 metra (brez njega pa dobrega 5,2 metra), kolesni osi pa sta oddaljeni natanko tri metre. Kljub temu znaša obračalni krog le 11,8 metra, ker pa je fullback terenski pickup, velja omeniti nekaj terenskih zmogljivosti. Tako znaša vstopni kot 30 stopinj, prehodni 24 in izstopni 22 stopinj, dovoljen bočni nagib znaša 45 stopinj, najmanjša razdalja od tal pa je 20 oziroma 20,5 centimetra, odvisno od paketa opreme.

S terenskega zornega kota so pomembni še podvozje (toga zadnja prema) in pogoni. Najcenejši fullback je gnan samo zadaj, štirikolesna pogona pa sta dva. Bolj preprost (easy select) ima možnost štirikolesnega pogona le pri hitrostih do sto kilometrov na uro, naprednejši (super select) ima sredinski diferencial torsen z zaporo, ki omogoča štirikolesni pogon pri vseh hitrostih.

Ob upoštevanju popusta v vrednosti 3.500 evrov je najcenejši fullback 113 kW 2WD GSX – ta stane 24.490 evrov. Enak avtomobil, a s štirikolesnim pogonom easy select, stane natanko tisoč evrov več. | Foto: Vinko Kernc Ob upoštevanju popusta v vrednosti 3.500 evrov je najcenejši fullback 113 kW 2WD GSX – ta stane 24.490 evrov. Enak avtomobil, a s štirikolesnim pogonom easy select, stane natanko tisoč evrov več. Foto: Vinko Kernc

Terenec z večino sodobne opreme običajnih avtomobilov

Izbirno stikalo štirikolesnega pogona. | Foto: Vinko Kernc Izbirno stikalo štirikolesnega pogona. Foto: Vinko Kernc Kupec se bo odločal med dvema paketoma opreme, pri čemer bogatejši med drugim doda zmogljivejši motor, štirikolesni pogon super select, ulita platišča, opozarja ob nenamerni menjavi prometnega pasu, ima stransko stopnico, zunanje kromane dodatke, pameten ključ, usnjeno oblazinjenje in boljši zvočniški sistem.

Poleg omenjenega ima lahko (odvisno od paketa opreme) fullback še biksenonska žarometa, električno zložljivi zunanji ogledali, usnjeno oblazinjenje, sedempalčni osrednji zaslon za infozabavni sistem, navigacijsko napravo, tempomat in omejevalnik hitrosti, samodejno in deljivo klimatsko napravo, kamero za pomoč pri vzvratni vožnji in še kaj.

Kokpit: kot v L200, le s Fiatovim logotipom na volanskem obroču. | Foto: Vinko Kernc Kokpit: kot v L200, le s Fiatovim logotipom na volanskem obroču. Foto: Vinko Kernc

S štirikolesnim pogonom in boljšo opremo 26.790 evrov

Fiat fullback - prvi italijanski terenski pickup | Foto: Vinko Kernc Foto: Vinko Kernc Ob upoštevanju popusta v vrednosti 3.500 evrov je najcenejši fullback 113 kW 2WD GSX – ta stane 24.490 evrov. Enak avtomobil, a s štirikolesnim pogonom easy select, stane natanko tisoč evrov več. S paketom opreme GLX sta mogoči dve kombinaciji: 133 kW 4WD super select, ki stane 26.790 evrov, in enaka, le s samodejnim menjalnikom, ki stane 27.990 evrov.

Na voljo le z dvojno kabino (štiri vrata) bo skušal prepričati obe vrsti tipičnih kupcev – podjetnike in tiste, ki so (športno) aktivni v prostem času. Pri slovenskem zastopniku menijo, da se bo izmed vseh kupcev fullbacka zanj odločilo kar 30 odstotkov tistih, ki so do zdaj vozili nežne športne terence, 40 odstotkov pa tistih, ki so že do zdaj vozili športen pickup druge znamke.

Ne spreglejte