Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ciril Komotar

Sobota,
14. 3. 2015,
7.52

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Ford Športni Avtomoto

Sobota, 14. 3. 2015, 7.52

8 let

Gerard Quinn - ecoboost motorji so uspešni tudi v dirkanju

Ciril Komotar

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
S Fordovim direktorjem evropskega motošportnega oddelka Gerrardom Quinnom smo spregovorili o tesni povezanosti njihovih dirkaških strojev in serijskih vozil.

Ford je ecoboost tehnologijo v fiesti R2 premierno vpeljal tudi v reli

Ford je v Ženevi pod salonske luči prvič postavil novo generacijo focusa RS in pred kratkim pokazal predstavljenega superšportnika forda GT. Medtem ko so se novinarske množice zgrinjale pred dve privlačni novosti serijskega sveta vozil modrega ovala, je na robu velikega razstavnega prostora malce nehvaležno postavljena samevala nova dirkalna fiesta R2. Dirkalnik je premierno opremljen z bencinskim trivaljnikom.

O njej in o tesni povezavi Fordovih dirkalnikov s serijskimi vozili, pri katerih vlogo skupnega imenovalca dirkaškega in civilnega sveta vse pogosteje prevzemajo tudi bencinski motorji, podprti s tehnologijo ecoboost, smo spregovorili s Fordovim prvim človekom dirkanja na stari celini – Gerrardom Quinnom.

Fiesto R2, ki je doživela temeljito prenovo zavornega sistema, vzmetenja in menjalnika, bo po novem poganjal prvi trivaljnik, homologiran za uporabo v kategoriji FIA R2. Zakaj in kakšna so vaša pričakovanja?

Fiesta R2 je prvi korak na poti do priložnosti, ki jo mladim dirkačem ponuja Ford, in skladno z vstopno vlogo trivaljnika v bencinski motorni paleti pri serijskih vozilih se je združitev obeh zdela popolnoma smiselna.

Celo več, navdušeni smo nad inovativnostjo projekta, uspešna izvedba pa je tudi dokaz prednosti motorjev ecoboost na obeh skrajnih polih avtomobilizma – v dirkanju in vsakodnevni uporabi.

Tudi nad kombinacijo voznih lastnosti, ki podobno kot pri običajnih avtomobilih veljajo za vrhunske, in odličnega litrskega trivaljnika smo navdušeni. Dirkalnik je tudi slišati fantastično, zvok, ki prihaja iz izpuha, spominja celo na legendarne dirkalnike skupine B iz t. i. zlatih let relija.

Litrski trivaljnik v dirkalni fiesti razvije 170 "konjev", kar je več od vašega kateregakoli serijskega avtomobila, opremljenega z v osnovi enakim motorjem. Kako ta svojevrstni dosežek vpliva na serijsko paleto vozil?

Na motorje ecoboost, ta hip enega najmočnejših veznih členov med dirkanjem in civilnimi avtomobili, smo posebej ponosni, saj je tovrstni vzporedni razvoj zelo pomemben. Včasih imajo od tega korist običajni avtomobili, drugič dirkalniki.

Ni pa trivaljnik edini, ki predstavlja vlogo veznega člena, podobno velja tudi za 3,5-litrski šestvaljnik, ki je nekaj velikih uspehov že dosegel v severnoameriškem prvenstvu Tudor, po novem pa bo poganjal tudi GT-ja in raptorja – nov poltovornjak, ki bo na prodaj v ZDA.

Zgodba sodelovanja in razvoja pri Fordu presega motorje. Novi focus RS je opremljen s štirikolesnim pogonom. Kaj to pomeni za druge serijske avtomobile?

Štirikolesni pogon bo kmalu na voljo tudi v mondeu in sčasoma, upamo, tudi v drugih Fordovih modelih. Pogon, ki ga je razvil naš razvojni oddelek, se odlično ujema tako s športnimi kot tudi navadnimi vozili. Izkoriščanje razpoložljivega oprijema v ekstremnih ali običajnih okoliščinah je izredno dobro.

Številni privrženci vaše športne palete vozil menijo, da bi si štirikolesni pogon zaslužil že prejšnji focus RS. Drži, da ste mu namenili sistem revoknuckle z drugačnim načinom vpetja sprednjih koles za zmanjšanje negativnih vplivov navora, ki ga je na sprednji kolesni par prenašal petvaljnik s 440 njutonmetri največjega navora? Ste takrat, leta 2009, zamudili dobro priložnost?

Ne. Izredno učinkovitemu sistemu je pomagala tudi mehanska zapora diferenciala in v tistem času je bila to zagotovo zelo smiselna rešitev.

Zaradi tega štirikolesni pogon ni bil nujno potreben, kar ne nazadnje dokazujejo tudi številni izredno zadovoljni kupci. RS še zmeraj namreč ponuja izredno lastniško in vozniško izkušnjo.

Na kaj ste pri seriji RS najbolj ponosni?

Predvsem na dejstvo, da smo kot znamka kratico uveljavili RS. V vsej naši zgodovini je to namreč že trideseti avtomobil s to oznako in to je nekaj, na kar smo vsi pri Fordu zelo zelo ponosni.

RS-dediščina je v avtomobilskem svetu vseprisotna in vsakodnevno dokazuje, česa smo sposobni. No, dokazuje tudi to, da množice za dostopno ceno uživajo v vrhunskih voznih lastnostih.

S kratico RS se je športna rast focusa najbrž za lep čas končala. Kako pa kaže fiesti? Bi lahko ST stopila še stopnico više? Tekmeci so vse zmogljivejši, vse hitrejši …

Za zdaj ne, a te možnosti ne izključujemo.

Ne spreglejte