Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Sreda,
4. 9. 2013,
8.10

Osveženo pred

10 mesecev, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Ferrari Lamborghini Aston Martin Rolls-Royce

Sreda, 4. 9. 2013, 8.10

10 mesecev, 1 teden

Ferrari, bugatti, lamborghini - kako in kje naj jih kupi Slovenec?

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Kako naj Slovenec kupi drago superšportno ali luksuzno vozilo? Prek uradnega uvoznika je treba čakati tudi pol leta, a če imate denar, vam novega ferrarija ali bugattija pripeljejo tudi v dveh dneh.

V Sloveniji registrirana peščica superšportnikov

Kot smo ugotavljali v našem pregledu najdražjih avtomobilov v Sloveniji, se tudi po naših cestah vozi nekaj avtomobilskih primerkov, ki skoraj povsod pritegnejo pozornost mimoidočih. Pri nas boste v prometu sicer težko opazili avtomobilske eksote, kot sta bugatti veyron ali koeniggsegg agera, a vseeno na naših cestah (tudi kot starodobniki) vozi 44 ferrarijev, 48 maseratijev, 22 rolls-royceov in 14 aston martinov.

Za novega ferrarija vsaj 25 odstotkov predplačila

Med Slovenci imajo ferrariji posebno mesto. Navsezadnje je iz kluba ljubiteljev ferrarijev pred desetletjem in pol zrasla največja slovenska gorskohitrostna dirka, ki je imela dolgo v svojem nazivu tudi ime vranca iz Maranella, med vsemi registriranimi ferrariji najdemo tudi starodobnike, kakršen je ferarri 308 GTBi Roberta Medveda iz Idrije, upravičeno pa smo lahko ponosni tudi na Mateja Zajca, enega najboljših Ferrarijevih mehanikov, ki sredi Ljubljane servisira modele iz Slovenije in širne okolice. V Ljubljani imajo že več kot 250 rednih strank.

Kako pa bi lahko bogatejši Slovenec ali morda srečnež, ki bi bil za nakup prestižnega avtomobila pripravljen odšteti del loterijskega dobitka, dobil novega ferarrija?

Kot so nam povedali pri slovenskem uvozniku Ferrarija, je treba pri naročilu novega modela plačati vsaj 25 odstotkov predplačila, na nov avtomobil pa se čaka vsaj pol leta.

V primeru californie, vstopnega in najcenejšega modela, bi pri različici s 4,2-litrskim motorjem V8 predplačilo znašalo okrog 45 tisoč evrov.

"Če imaš denar, lahko dobiš vse, tudi veyrona!"

Ferrari je sicer omejil prodajo nekaterih svojih najbolj znamenitih modelov, s čimer so si predvsem večali vrednost blagovne znamke. Tako so lahko enza pred leti kupili le predhodni lastniki F40 in F50, skrajnega FXX pa je Ferrari lastnikom vsakič posebej pripeljal na dirkališče, saj se z njim na ceste niso smeli zapeljati.

Toda poudariti je treba, da je nakup superšportnega avtomobila pri uradnem uvozniku le eden izmed načinov, da postanete lastnik prestižnega vozila.

Tudi če so posamezni modeli razprodani, to ne pomeni, da ga ni mogoče dobiti. Tudi edini slovenski lastnik ferrarija enza ni izpolnjeval pogojev za nakup, a je to pravico kupil od italijanskega poslovneža.

Na trgu naj bi bilo veliko uradnih in neuradnih posrednikov pri nakupu dragih superšportnih vozil.

"Če imaš denar, lahko dobiš vse," nam je povedal Zdravko Poljašević, ki prek svojega podjetja Kreativni najemi v Ljubljani prodaja različne osebne avtomobile, med njimi tudi superšportnike. Pri njem je mogoče naročiti tudi najbolj izbrane ferrarije, aston martine, lamborghinije ali celo bugattije in če pri željah niste prav zelo izbirčni, vam lahko ekskluzivni avtomobil pripeljejo že v roku 48 ur.

"Mi teh avtomobilov seveda nimamo na zalogi v Ljubljani, temveč le sodelujemo z različnimi prodajnimi saloni v tujini. Z njimi imamo stalne stike in ko se pojavi zanimanje za nakup avtomobila, poiščemo želeni avtomobil. Če je ta na voljo, ga lahko stranka dobi tudi v dveh dneh, sicer je treba čakati dlje. Dejansko je prava meja le globina denarnice. Kdor ima denar in bi bil zadovoljen z osnovnim in prav nič osebnostno prilagojenim veyronom, bi ga lahko dobil takoj," dodaja Poljašević, ki je pred dvema letoma v Slovenijo prodal novega aston martina DBS, Slovencu v tujini je zagotovil tudi maseratija granturismo.

Če bi potencialni kupec naročil avtomobil, ki bi ga bilo mogoče dobiti takoj, bi moral takoj plačati celotno kupnino. Pri naročilu je višina predplačila odvisna od osebnostne konfiguracije vozila. Če bi hoteli roza bentleya GT continentala, kot si ga je pred leti omislila Paris Hilton, bi morali poravnati stoodstotno predplačilo.

Pri bolj vsakdanjih in običajnih različicah je predplačilo okrog 50-odstotno.

Uradna čakalna doba odvisna od individualnih paketov

Toda če odmislimo visoko nakupno ceno in dejstvo, da so nekateri superšportniki izdelani v majhnih serijah in razprodani že ob uradni predstavitvi, se nakup avtomobila, kot je ferrari, ne razlikuje mnogo od drugih vsakdanjih avtomobilov za običajne smrtnike.

Seveda, če nimate dovolj denarja za celotno nakazilo nakupne vrednosti, si je za novega ferrarija težje zagotoviti ustrezno financiranje. Na ferrarija bi bilo treba tudi čakati vsaj še enkrat toliko kot na vsakdanji povprečen avtomobil, ki ne prihaja neposredno iz zaloge, a uradni servisni interval za ferrarija je povsem vsakdanjih 15 tisoč kilometrov. Povprečna cena servisa znaša okrog dva tisoč evrov.

Pri slovenskem klubu Burya, kjer izposojajo različne drage avtomobile, med njimi tudi ferrarija 430 scuderio in ferrarija 599 GTB fiorano, so avtomobila kupili prek slovenskega zastopništva, a nanju čakali različno dolgo.

"Pri modelu 430 scuderia je bilo zelo malo možnosti individualnega prilagajanja, zato smo ga dobili skoraj iz zaloge. Nanj smo čakali le dober mesec. Pri fioranu pa je bila čakalna doba ob naročilu več kot eno leto, a naposled smo ga dobili po približno sedmih mesecih," nam je povedal ustanovitelj kluba Marko Pirman.

Ne spreglejte