SiolNET. Avtomoto Reportaže
4,53

termometer

  • Messenger
  • Messenger
Novomeščani na evropskem vrhu: Adria prodajo povečala za 28 odstotkov in zaposlila 200 ljudi

Dolenjci naredili bivalnik, uporaben kot avtomobil, Tina Maze razkrila prestižni avtodom

4,53

termometer

Adria Mobil - sezona 2017 novi produkti Planica

Novomeško podjetje Adria Mobil je letos prodajo povečalo za 28 odstotkov. V ponudbo se vrača uporaben in cenovno ugoden bivalni kombi, prenovili so prestižni integrirani avtodom sonic, v slogu Ikee opremili lahke prikolice serije aviva in Tini Maze obljubili nov avtodom. Sezono 2017 so predstavili v Planici.

Kaj vrhunska slovenska športnika menita o življenju sodobnih nomadov in udobju hiše na kolesih? #intervju

Tina Maze: Avtodom res spada k stilu življenja, ki ga živim

Jakov Fak o hiši na kolesih: Vedno si blizu in spočit

Tina Maze je ob navzočnosti novinarjev iz vse Evrope v Nordijskem centru Planica razkrila novo generacijo najprestižnejšega avtodoma iz Novega mesta. Sonic se ponaša z inovativnim dizajnom in prvovrstno opremo, polno integriranih bivalnih elementov, kjer izstopa prestiž lastnega oblikovanja in odličnih materialov, pravijo v Adrii. Tina Maze je ob navzočnosti novinarjev iz vse Evrope v Nordijskem centru Planica razkrila novo generacijo najprestižnejšega avtodoma iz Novega mesta. Sonic se ponaša z inovativnim dizajnom in prvovrstno opremo, polno integriranih bivalnih elementov, kjer izstopa prestiž lastnega oblikovanja in odličnih materialov, pravijo v Adrii.

V zadnjem letu zaposlili 200 ljudi in proizvodnjo povečali za četrtino

Novi active je zanimiv bivalni kombi tako za enodnevne izlete kot za oddih ob koncu tedna ali daljša avtomobilska potovanja. Potnikom ponuja priročno bivanje z največ štirimi ležišči, kar vključuje spalni prostor, ki je integriran v dvižno streho. V bivalnem delu sta še fiksna kuhinja s štedilnikom z dvema gorilnikoma, pomivalnim koritom, 36-litrskim hladilnikom in precej uporabnega prostora za shranjevanje ter uporaben prtljažnik za opremo. Novi active je zanimiv bivalni kombi tako za enodnevne izlete kot za oddih ob koncu tedna ali daljša avtomobilska potovanja. Potnikom ponuja priročno bivanje z največ štirimi ležišči, kar vključuje spalni prostor, ki je integriran v dvižno streho. V bivalnem delu sta še fiksna kuhinja s štedilnikom z dvema gorilnikoma, pomivalnim koritom, 36-litrskim hladilnikom in precej uporabnega prostora za shranjevanje ter uporaben prtljažnik za opremo.

Na Dolenjskem ocenjujejo, da bo evropski trg počitniških vozil v poslovnem letu 2016 zrasel za vsaj deset odstotkov, kar pomeni, da naj bi na evropske ceste letos zapeljalo od 165 tisoč do 170 tisoč novih počitniških vozil.

V Adrii glede na naročila in povpraševanje s trga napovedujejo rast, ki bo presegla povprečje in s tem dodatno povečala Adrijin tržni delež tako v segmentu počitniških prikolic kot tudi v segmentu avtodomov in vanov oziroma bivalnih kombijev.

Prva dama Adrie, direktorica Sonja Gole, pravi:

Direktorica Sonja Gole ob novem bivalnem kombiju active: "Naši najnovejši proizvodi in programi so inovativni, izpopolnjeni in visoko kakovostni, kar posledično pomeni močno povečano število naročil in izjemen uspeh v sezoni 2016." Direktorica Sonja Gole ob novem bivalnem kombiju active: "Naši najnovejši proizvodi in programi so inovativni, izpopolnjeni in visoko kakovostni, kar posledično pomeni močno povečano število naročil in izjemen uspeh v sezoni 2016." "Naši najnovejši proizvodi in programi so inovativni, izpopolnjeni in visoko kakovostni, kar posledično pomeni močno povečano število naročil in izjemen uspeh v sezoni 2016. Veliko truda vlagamo v povečanje svojih proizvodnih kapacitet, da bi zadostili povečanemu povpraševanju. Z 200 dodatnimi zaposlenimi v celotni skupini Adria Mobil smo v zadnjih 12 mesecih povečali svoje zmogljivosti za 25 odstotkov."

Lani se je celoten trg počitniških vozil v Evropi povečal za deset odstotkov. To pomeni, da so Evropejci kupili več kot 151 tisoč počitniških vozil. Adria Mobil je v lanskem poslovnem letu povečala število registriranih počitniških vozil za 15 odstotkov in povečala svoj tržni delež s 6,1 odstotka v letu 2014 na 6,3 odstotke v letu 2015. To je do zdaj najboljši skupni – avtodomi in počitniške prikolice – tržni položaj Adrie v zgodovini podjetja.

Marketinški guru Adrie Mobil Matjaž Grm: "Adrijina produktna sezona 2017 ponuja inovativne proizvode z izjemnim dizajnom v vseh kategorijah in cenovnih razredih. Letos smo v svojo ponudbo dodali popolnoma prenovljeno serijo integriranega avtodoma sonic, ki postavlja nova merila za dizajn, opremo in uporabniške izkušnje, ter inovativno in zelo izvirno novo serijo prikolic aviva, ki bo pritegnila novo mlajšo skupino kupcev s svojo atraktivno podobo in ugodno ceno. Tudi novinec v Adrijinem programu vanov (novi active) multi-purpose camper je usmerjen k novim kupcem." Marketinški guru Adrie Mobil Matjaž Grm: "Adrijina produktna sezona 2017 ponuja inovativne proizvode z izjemnim dizajnom v vseh kategorijah in cenovnih razredih. Letos smo v svojo ponudbo dodali popolnoma prenovljeno serijo integriranega avtodoma sonic, ki postavlja nova merila za dizajn, opremo in uporabniške izkušnje, ter inovativno in zelo izvirno novo serijo prikolic aviva, ki bo pritegnila novo mlajšo skupino kupcev s svojo atraktivno podobo in ugodno ceno. Tudi novinec v Adrijinem programu vanov (novi active) multi-purpose camper je usmerjen k novim kupcem."

Lovijo rekordne prodajne številke iz leta pred krizo, dobavitelji s težavo sledijo tempu

Adria Mobil - sezona 2017 novi produkti Planica

V Novem mestu imajo trenutno skoraj tretjino več naročil kot lani. Največ skrbi jim trenutno povzročajo pravočasne dobave proizvodov oziroma dobavitelji, ki niso bili najbolje pripravljeni na 25-odstotni dvig proizvodnje tovarne v Novem mestu. Dolenjci pravijo, da na žalost nekateri proizvajalci ključnih sestavnih delov niso ustrezno prilagodili svojih dobavnih zmogljivosti, zato ima celotna evropska panoga karavaninga velike težave pri dobavi potrebnih delov. To posledično vpliva na učinkovitost in zanesljivost dobave končnih produktov ter na trenutno število registriranih vozil.

Z dobrimi 303 milijoni evrov prihodkov je skupina Adria Mobil v letu 2015 sicer dosegla svoj najboljši poslovni rezultat od leta 2007, tistega pred gospodarsko krizo, a na Dolenjskem si želijo tudi po številu narejenih proizvodov preseči številke iz leta 2007. Lani so naredili in prodali več kot 11 tisoč avtodomov, vanov, počitniških prikolic in mobilnih hišic, a kljub vsemu nekoliko zaostali za rekordnim obsegom proizvodnje oziroma prodaje iz leta 2007.

Novomeščani so se s svojo tovarno, v kateri izdelujejo počitniška vozila za vso Evropo, prebili med tri najuspešneje evropske karavaning proizvajalce. Samo letos imajo v rokah že toliko naročil, da so prodajo povečali za 28 odstotkov. Poslovno leto 2015, v katerem je podjetje Adria Mobil praznovalo svoj 50-letni jubilej, je bilo eno najuspešnejših v zgodovini novomeške tovarne. To v evrih pomeni 303,1 milijona prihodkov od prodaje oz. 22 odstotkov več kot leta 2014. Novomeščani so se s svojo tovarno, v kateri izdelujejo počitniška vozila za vso Evropo, prebili med tri najuspešneje evropske karavaning proizvajalce. Samo letos imajo v rokah že toliko naročil, da so prodajo povečali za 28 odstotkov. Poslovno leto 2015, v katerem je podjetje Adria Mobil praznovalo svoj 50-letni jubilej, je bilo eno najuspešnejših v zgodovini novomeške tovarne. To v evrih pomeni 303,1 milijona prihodkov od prodaje oz. 22 odstotkov več kot leta 2014.

Novomeščani ostajajo na evropskem vrhu v segmentu avtodomov in vanov, s prikolicami napadajo vodilne tri

Novi sonic nastopa zelo markantno s trendovskim videzom oziroma ostrejšim, bolj "avtomobilskim" slogom oblikovanja, kar se odraža tudi v občutku za podrobnosti, vključno z LED-lučmi, kakovostnejšo karoserijsko plastiko in novo sprednjo masko. V njej se zrcali podobnost s Volkswagnovim passatom, česar Dolenjci ne skrivajo. Novi sonic nastopa zelo markantno s trendovskim videzom oziroma ostrejšim, bolj "avtomobilskim" slogom oblikovanja, kar se odraža tudi v občutku za podrobnosti, vključno z LED-lučmi, kakovostnejšo karoserijsko plastiko in novo sprednjo masko. V njej se zrcali podobnost s Volkswagnovim passatom, česar Dolenjci ne skrivajo.

Število registriranih avtodomov in bivalnih kombijev (van), ki so jih na evropske ceste poslali iz Novega mesta, je bilo malce višje od povprečja na trgu, zato je Adrii v tem segmentu uspelo povečati svoj tržni delež na 6,6 odstotka (6,5 odstotka v letu 2014). Na Dolenjskem pravijo, da so se zaradi večje razdrobljenosti konkurenčnih blagovnih znamk v tem segmentu v letu 2015 uvrstili na prvo mesto v Evropi. Njihova presoja temelji na podatku, da so avtodomi Adria številka 1 v skandinavskih državah in na Nizozemskem. Na močnih trgih v Franciji, Španiji in Italiji se uvrščajo med prve tri ter veljajo za najboljšo uvoženo blagovno znamko v Nemčiji in Veliki Britaniji.

Matjaž Grm in nemški oblikovalec Alexander Christ sta prikimala naši ugotovitvi glede podobnosti s passatom in dejala, da so prepoznavne linije enega najuspešnejših evropskih avtomobilov na sonicu z razlogom. Matjaž Grm in nemški oblikovalec Alexander Christ sta prikimala naši ugotovitvi glede podobnosti s passatom in dejala, da so prepoznavne linije enega najuspešnejših evropskih avtomobilov na sonicu z razlogom.

Matjaž Grm, marketinško-prodajni strateg, pravi, da si bodo še naprej prizadevali ostati na vrhu in novega napadali v segmentu prikolic:

"Določeni konkurenti so blizu, kar pomeni, da so razlike majhne in da bo treba trdo delati za ohranjanje tega položaja. Upam, da nam bo letos uspelo to vodstvo obdržati, čeprav je konkurenca res nemilostna. Na drugi strani dosegamo tudi veliko rast v segmentu prikolic. Tam je do preboja na tretje mesto še kar nekaj razlike, ki pa jo iz leta v leto manjšamo. Z rastjo prodaje naših prikolic smo zelo resen konkurent prvim trem, ki so trenutno na evropskem vrhu."

Matjaž Grm o tem, kdaj bo narejen novi sonic za Tino Maze: "Tina Maze bo sonica dobila v jeseni. Trenutno se posvečamo temu, da v naslednjih tednih zaženemo njegovo serijsko proizvodnjo in, da ga uspešno lansiramo na trg med kupce". Matjaž Grm o tem, kdaj bo narejen novi sonic za Tino Maze: "Tina Maze bo sonica dobila v jeseni. Trenutno se posvečamo temu, da v naslednjih tednih zaženemo njegovo serijsko proizvodnjo in, da ga uspešno lansiramo na trg med kupce".

Tina Maze v zimo z novim sonicom …

Podobnega 7-metrskega lepotca bo jeseni v Novo mesto odšla prevzet Tina Maze. Podobnega 7-metrskega lepotca bo jeseni v Novo mesto odšla prevzet Tina Maze.

Eden od ključnih adutov, s katerim slovenski proizvajalec vstopa v novo sezono prestižnih avtodomov polnointegrirane nadgradnje, je povsem prenovljena serija sonic. V Adrii te svoje najelegantnejše avtodome opisujejo kot popoln mobilni dom, kjer je vse točno tako, kot mora biti, ne glede na lokacijo in vreme. Pravijo, da je bivalni prostor dobro izkoriščen ter da so vsi elementi na pravem mestu za popolno bivalno in potovalno izkušnjo.

Adria Mobil - sezona 2017 novi produkti Planica

V ospredje postavljajo napreden dizajn lastnih zamisli ter vrhunsko bivalno in ambientalno opremo. V izbor so umestili kar 12 različnih tlorisov ter tri ravni izhodiščne opreme: axess, plus in supreme. Vsaka izmed njih ponuja različne stopnje funkcionalnosti, sloga in osebnosti ter različno cenovno dostopnost.

Najbolj prestižen v seriji bo model sonic supreme s ceno, ki bo presegala 90 tisočakov, a bila hkrati precej konkurenčna, saj Dolenjci trdijo, da so v notranjosti ustvarili nov mejnik z okoljem prave harmonije in razkošja. V njem ničesar niso prepustili naključji: od LED-osvetlitve na dotik pa do popolne klimatizacije v vseh vremenskih razmerah, visoke energijske neodvisnosti in popolne opreme za udobno bivanje.

Eden najzaslužnejših za evropski vzpon slovenske blagovne znamke Matjaž Grm predstavljene novosti vidi kot pomemben doprinos k nadaljnji rasti številk in ugleda Adrie: "V vseh teh letih smo poskrbeli za zelo dober položaj Adrie na mednarodnem trgu. Ne spimo na lovorikah, zato smo izkoristili moč in navdih ter predstavili te štiri nove projekte, ki so ključni novi produkti za prihajajočo sezono 2017. Bo pa tudi vsa preostala produktna paleta, ki jo imamo, pomagala še naprej graditi rast Adrie ne evropskem trgu." Eden najzaslužnejših za evropski vzpon slovenske blagovne znamke Matjaž Grm predstavljene novosti vidi kot pomemben doprinos k nadaljnji rasti številk in ugleda Adrie: "V vseh teh letih smo poskrbeli za zelo dober položaj Adrie na mednarodnem trgu. Ne spimo na lovorikah, zato smo izkoristili moč in navdih ter predstavili te štiri nove projekte, ki so ključni novi produkti za prihajajočo sezono 2017. Bo pa tudi vsa preostala produktna paleta, ki jo imamo, pomagala še naprej graditi rast Adrie ne evropskem trgu."

Dolenjci znova pripravili konkurenta slavne VW californie: renault trafic kot mali bivalnik active
Adria Mobil - sezona 2017 novi produkti Planica

V Novem mestu se vračajo v segment lahkih potovalnih kombijev, ki so ga pred leti prvič ponudili v modelu adria 3 way. Gre za lahki bivalni kombi z dvižno streho, ki ponuja štiri ležišča, kuhinjo, rezervoar za svežo in odpadno vodo, uporaben prtljažnik in seveda zmožnost prevoza šestih potnikov. Dolenjci na osnovi Renaultovega trafica torej predstavljajo cenovno ugodnejšo alternativo uspešnega Volkswagnovega počitniškega transporterja california.

Ta bivalni kombi bo s ceno okoli 40 tisočakov lahko tudi zanimiva družinska kombinacija avtodoma in osebnega avtomobila za vsak dan. Z višino ne preseže dveh metrov, kar pomeni, da lahko zapelje v navadno garažo. Novi active je na voljo z motorjem renault trafic Euro 6 s 120, 125 in 145 konjskimi močmi oziroma od 88 do 106 kilovati.

Active je zanimiv, ker omogoča vožnjo ter raziskovanje mestnih središč in ozkih ulic, obenem pa je uporaben kot bazni tabor, iz katerega se je mogoče podati v naravo – športnim užitkom in aktivnemu življenjskemu slogu naproti. Ni prevelik in poraba goriva je bližje osebnemu avtomobilu kot avtodomu.

Novi active je zanimiv bivalni kombi tako za enodnevne izlete kot za oddih ob koncu tedna ali daljša avtomobilska potovanja. Potnikom ponuja priročno bivanje z največ štirimi ležišči, kar vključuje spalni prostor, ki je integriran v dvižno streho. V bivalnem delu sta še fiksna kuhinja s štedilnikom z dvema gorilnikoma, pomivalnim koritom, 36-litrskim hladilnikom in precej uporabnega prostora za shranjevanje ter uporaben prtljažnik za opremo. Novi active je zanimiv bivalni kombi tako za enodnevne izlete kot za oddih ob koncu tedna ali daljša avtomobilska potovanja. Potnikom ponuja priročno bivanje z največ štirimi ležišči, kar vključuje spalni prostor, ki je integriran v dvižno streho. V bivalnem delu sta še fiksna kuhinja s štedilnikom z dvema gorilnikoma, pomivalnim koritom, 36-litrskim hladilnikom in precej uporabnega prostora za shranjevanje ter uporaben prtljažnik za opremo.

Ikea po dolenjsko: lahke, poceni in prilagodljive potovalne prikolice za ceno desetih šotorov

Adria Mobil - sezona 2017 novi produkti Planica

Novomeščani so v Planici predstavili tudi novo družino lahkih potovalnih prikolic dolžin od 3,6 do 5,6 metra. Gre za vstopno točko v svet karavaninga tako po ceni kot tudi po uporabnosti. To niso velike in težke prikolice za pavšale vzdolž jadranske obale, ampak hišice na kolesih, s katerimi je brez težav mogoče potovati. Stavijo na kompaktnost in manjšo težo ter inovativen dizajn in smotrno izdelano pohištvo. Novi modeli so v primerjavi s starimi vsaj pet odstotkov lažji. Pri dveh modelih je predpisana najvišja dovoljena masa celo samo 750 kilogramov, kar pomeni, da jo lahko vlečejo tudi manjši avtomobili.

Ekskluzivnost te serije so "prilagodljive" rešitve glede shranjevanja. Veliko je prilagodljivosti v stilu koncepta Ikea po načelu lastne ureditve in prilagoditve prostora. Če želite, lahko pomožno kuhinjo prestavite kar v baldahin, prilagodite omarice ter po svoje uredite odlagalna mesta v velikem in lahko dostopnem prtljažniku. Na voljo bo devet različnih modelov, tudi s prilagodljivimi trojnimi pogradi, najcenejšega pa bo mogoče na vlečno napravo pripeti za 9.900 evrov, torej za ceno desetih malo boljših družinskih šotorov.

  Na področju počitniških prikolic se Adria trenutno uvršča na četrto mesto v Evropi. Vrh bodo napadli tudi s čisto na novo zasnovano serijo lahkih in cenovno dostopnih bivalnih prikolic aviva. Cenovni prag se bo začel pri desetih tisočakih, gre pa predvsem za zelo uporabne in praktične tlorisne postavitve z modularno sestavljenimi pohištvenimi elementi v slogu Ikejine filozofije. To pomeni, da lahko pomožno kuhinjo iz prikolice prestavite kar v baldahin ali pot borovec. Gre za koncept, s katerim želijo na svobodo kampiranja opozoriti mlade družine s potovalnimi ambicijami. Na področju počitniških prikolic se Adria trenutno uvršča na četrto mesto v Evropi. Vrh bodo napadli tudi s čisto na novo zasnovano serijo lahkih in cenovno dostopnih bivalnih prikolic aviva. Cenovni prag se bo začel pri desetih tisočakih, gre pa predvsem za zelo uporabne in praktične tlorisne postavitve z modularno sestavljenimi pohištvenimi elementi v slogu Ikejine filozofije. To pomeni, da lahko pomožno kuhinjo iz prikolice prestavite kar v baldahin ali pot borovec. Gre za koncept, s katerim želijo na svobodo kampiranja opozoriti mlade družine s potovalnimi ambicijami.

Med Adrijine novosti spada tudi priključitev Citroëna kot partnerja v segmentu avtodomov k že obstoječima baznima voziloma fiat ducato in renault master, na katerih v Novem mestu nastajajo bivalne nadgradnje. Vsa bazna vozila imajo vgrajena energijsko in ekološko učinkovite motorje, ki izpolnjujejo emisijski standard Euro 6. Citroën bo s podvozjem in pogonom integriran v Adrijinih avtodomih vstopnega razreda axess – matrix, coral in compact. Med Adrijine novosti spada tudi priključitev Citroëna kot partnerja v segmentu avtodomov k že obstoječima baznima voziloma fiat ducato in renault master, na katerih v Novem mestu nastajajo bivalne nadgradnje. Vsa bazna vozila imajo vgrajena energijsko in ekološko učinkovite motorje, ki izpolnjujejo emisijski standard Euro 6. Citroën bo s podvozjem in pogonom integriran v Adrijinih avtodomih vstopnega razreda axess – matrix, coral in compact.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 10
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin