Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Sreda,
14. 10. 2015,
20.34

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Hidria Volkswagen

Sreda, 14. 10. 2015, 20.34

8 let

"Dizel Evropi prinaša konkurenčno prednost, lov na čarovnice je nesmiseln"

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Poslovanje Hidrie temelji prav na naprednih sistemih za manjše izpuste dizelskih motorjev. Iztok Seljak je prepričan, da bodo imeli zaradi Volkswagnove afere v prihodnje le še več naročil.

Kako sami ocenjujete razsežnost afere dizelskih motorjev pri Volkswagnu z vidika celotne avtomobilske industrije, kaj ta afera prinaša za industrijo in dobavitelje? Zaradi povsem deplasiranega posploševanja afera kratkoročno negativno vpliva na ugled in kredibilnost celotne avtomobilske industrije. Kratkoročno negativno vpliva tudi na dizelsko tehnologijo, ki je sicer bistveno učinkovitejša in na ključnih elementih izpustov posledično čistejša od bencinske tehnologije ter predstavlja ključen del načrta EU za radikalno znižanje emisij CO2 v transportu do leta 2020. Evropa ima bistvene konkurenčne prednosti na dizelski tehnologiji, je na njej globalno vodilna in namesto zdajšnjega "lova na čarovnice" moramo znati omenjene prednosti zadržati oziroma jih še okrepiti.

Se bo po vašem mnenju v prihodnjih letih v Evropi zmanjšala prodaja dizelskih motorjev in v kakšnem obsegu? Ključni izziv dizla ni v tem, ali lahko izpolnjuje emisijske norme ali ne, temveč v tem, koliko to stane v primeru, ko se za določen spekter izpustov, kot so denimo dušikovi oksidi, na določeni točki postavi za dizel izjemno visoke, lahko tudi nesmiselne zahteve. Te so zdaj predmet trenutnih pogajanj za nove norme v Bruslju z Evropsko komisijo. Navedeno v iniciativi "clean diesel" močno izpostavljata tako združenje proizvajalcev vozil ACEA kot združenje avtomobilskih dobaviteljev CLEPA.

Verjamemo, da bo prevladala racionalnost nad emocionalnostjo in bo dosežen smiseln kompromis v dobro kupcev oziroma uporabnikov vozil, avtomobilske industrije v Evropi in z njo povezanih delovnih mest ter okolja. Dizelska tehnologija lahko in mora v prihodnjih pet do deset letih k znižanju emisij prinesti največ, zato bi bili pristopi, ki bi to ogrozili, povsem neodgovorni. Sama industrija pa mora nadaljnjo konkurenčnost dizla odločno podpreti z inovativnimi rešitvami, ki bodo radikalno znižale porabo in emisije ter istočasno znižale stroške in ceno dizelskih vozil. Prihodnji delež dizla je odvisen predvsem od razvoja teh dveh elementov. Osebno verjamem, da bo ostal podoben današnjemu ali celo zrastel.

Kaj morebitno zmanjšanje prodaje dizelskih motorjev pomeni za poslovanje Hidrie z vidika vaše svečke za hladni zagon dizelskega motorja? Hidria k bolj učinkovitemu, čistejšemu in cenovno dostopnejšemu dizlu prihodnosti odločno prispeva z novim, zaprtozančnim sistemom hladnega zagona dizelskih motorjev s senzoriko tlaka. Ta porabo in emisije škodljivih plinov znižuje za kar 30 odstotkov v primerjavi s trenutno Euro 6 normo. Obenem pa odločno prispeva k znižanju stroškov, in sicer z odpravo nekaterih, na izpušnem sistemu trenutno še potrebnih rešitev. Na tej podlagi napovedujemo dodaten interes trga in dodatne dogovore za Euro 7 po letu 2018 in v tem pogledu pozitiven vpliv na poslovanje Hidrie.

Kako sami gledate na prihodnost avtomobilov v bližnjih letih, bi lahko dizelske motorje zdaj začela hitreje nadomeščati hibridni in električni pogon? Verjetno bo ta primer deloma vplival na dodatno ali hitrejšo zaostritev emisijske zakonodaje, s tem dodatno podražil tehnologijo motorja z notranjim izgorevanjem in skozi pospešeno hibridizacijo, ki bo v takem primeru nujna, nekoliko pospešil prehod v električna vozila, tudi prek zdaj bolj verjetnih drugih dodatnih spodbud v tej smeri.

Hidria je s 45-letnimi izkušnjami v razvoju in proizvodnji elektromotorjev in z enim vodilnih položajev v Evropi na področju razvoja in proizvodnje ključnih delov elektromotorjev ter okvirno od 20- do 30-odstotnim tržnim deležem v hibridih in električnih pogonih v Evropi odlično pozicionirana in prepoznavna. Bo pa ta prehod zaradi številnih faktorjev še zelo počasen in bomo zato še dolgo živeli z motorjem z notranjim izgorevanjem, ki ga moramo prav zaradi tega nadalje hitro optimizirati.

Ne spreglejte