Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Petek,
6. 6. 2014,
20.21

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Škoda Terenski Avtomoto

Petek, 6. 6. 2014, 20.21

8 let

Avtomobili 4x4 za 20 tisočakov: terenski domet presega sposobnost voznikov

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Povprečen kupec 20 tisoč evrov vrednega avtomobila s štirikolesnim pogonom se ne bo zapeljal prek 80-odstotnega spusta, ki ga vozilo omogoča. Štirikolesni pogon za varnost, in ne terenske izzive.

Suvereno navzdol po 80-odstotnem klancu

Ko smo se s škodo yeti postavili na začetek strmega, kar 80-odstotnega spusta, ki bi ga brez inštruktorja v neobljudeni naravi opisali kot avtomobilski skok v prepad, smo se znašli v položaju, ki je veliki večini kupcev avtomobilov s štirikolesnim pogonom zagotovo tuj.

Štirikolesno gnana vozila, ki stanejo okrog 20 tisoč evrov, namreč zmorejo premagati terenske izzive, ki jih večina voznikov brez blagoslova inštruktorjev ne bi bila sposobna premagati.

Če bi se v naravi sami znašli pred 80-odstotnim asfaltnim ali 60-odsotnim peščenim spustom, bi se raje obrnili ali pa proti našemu cilju poiskali drugo pot.

Program off road prilagodi terenskega malčka za zahteven teren

Terenski malčki, ki so napolnjeni z elektronskimi sistemi, modernimi koncernskimi sklopkami in elektronskimi diferenciali, lahko presenetijo. Pri štirikolesno gnanem škoda yetiju z vklopom programa off road prilagodimo delovanje elektronskih sistemov za vožnjo po zahtevnejšem terenu.

Sklop prilagoditev vključuje tudi elektronski sistem za spuščanje, ki se vklopi ob vzdolžnem nagibu vozila za med osmimi in desetimi stopinjami. Takrat je treba spustiti zavoro, se z zaupanjem prepustiti tehniki vozila in se dobro opreti na volanski obroč. S pritiskom na plin ali zavoro je mogoče tudi med spuščanjem nadzirati hitrost.

Pa kaj potem, če je eno kolo meter v zraku ...

Na razgibanem terenu ali v položaju, ko vsa kolesa nimajo enakega oprijema ali pa je katero izmed njih celo dvignjeno v zrak, pri yetiju navor med osema učinkovito prenaša Haldexova sklopka pete generacije.

Svoje dodata še elektronski zapori diferenciala EDS, ki izkoriščata podatke meritev senzorjev in omogočata učinkovito speljevanje z zahtevnih razmerah z malo oprijema. Takrat večino navora namenita kolesu z boljšim oprijemom.

Domet štirikolesnega pogona pride do izraza predvsem v idealnih pogojih, ko je podlaga suha, saj takrat tudi serijske gume brez izrazite terenske namembnosti ne vplivajo na končni rezultat.

70 odstotkov slovenskih kupcev yetija izbere štirikolesni pogon

V Sloveniji je mogoče prve štirikolesno gnane avtomobile dobiti krepko pod mejo 20 tisočakov. Zanimivo bi bilo na terenskem poligonu preskusiti dacio duster, ki se zanaša na Nissanov štirikolesni pogon, Suzukijevega "delavca" jimnyja, na videz težko ustavljivo štirikolesno gnano fiat pando, prav tako tudi robustno lado nivo ali koncernska sorodnika chevrolet trax-opel mokka.

Velika večina voznikov štirikolesnih yetijev in tudi preostalih štirikolesno gnanih vozil tega cenovnega razreda skrajnih zmogljivosti svojega vozila najbrž ne bo nikoli preskusila.

Osnovni yeti s štirikolesnim pogonom omenjeno cenovno mejo sicer presega za 800 evrov, različica outdoor (malenkost večja oddaljenost od tal, dodatna zaščita pod vozilom) pa je še dodatnih tisoč evrov dražja. V Sloveniji so sicer lani prodali 276, letos pa za zdaj 219 yetijev. Med temi jih je bilo okrog 70 odstotkov opremljenih s štirikolesnim pogonom.

Med kupci starejši pari, lastniki počitniških hišic, športniki, lovci ...

Povprečno se za štirikolesno gnanega yetija odločajo kupci, ki so starejši od 50 let. Ti živijo na podeželju, kjer je teren hribovit, in se zato pogosteje vozijo po makadamskih cestah, ali pa imajo v takem okolju postavljeno počitniško hišico. Med kupci so seveda tudi mlajši, ki so bolj športno aktivni in se zato odločijo za štirikolesni pogon.

Številne mlade družine na drugi strani izberejo yetija zaradi terenske zasnove in večje oddaljenosti od tal, a se zadovoljijo s pogonom le na sprednji par koles.

Ne spreglejte