Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
31. 1. 2012,
12.18

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Hyundai Honda Opel Fiat Mazda Autobest

Torek, 31. 1. 2012, 12.18

8 let

Autobest 2016: tipo, HR-V, tucson, CX-3 in astra v finalnem obračunu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Ocenili finaliste mednarodnega izbora Autobest, ki pokriva kar evropskih 26 trgov oziroma skoraj 680-milijonski trg in ponuja kredibilno oceno novih avtomobilov, ki si jih ljudje lahko privoščijo.

Vsi finalisti in vsi žiranti na enem mestu

V letošnjem letu se je žirija povečala v tolikšni meri kot še nikoli do zdaj – zdaj je žirantov 26, zato je bilo na Navaku te dni tudi finalistov več, in sicer od vsakega po trije.

Bistvena novost, ki je delno posledica rasti cen avtomobilov zaradi vse več vgrajene tehnike, predvsem pa zaradi novih držav članic Autobest, kjer je standard višji, je višina osnovne cene avtomobila, ki se uvrsti v izbor.

Od zdaj je najvišja cena 20 tisoč evrov neto. Temu primerno so tudi finalisti predstavniki višjega cenovnega razreda kot do zdaj.

Eden od sklopov finalnega preskusa je predstavitev predstavnikov blagovnih znamk, pri čemer morajo ti vsak zase prepričati žirijo, zakaj bi si avtomobil zaslužil naziv Autobest prihodnjega leta.

Tokrat so se predstavniki v splošnem precej bolje pripravili, a še vedno so pri Oplu korak pred vsemi – navsezadnje imajo z nastopi pred žirijo dolgoletne izkušnje.

Tudi Fiatova delegacija ni veliko zaostajala, več kot spodobno pa so se odrezali tudi predstavniki daljnovzhodnih blagovnih znamk.

Izza volana ...

Preskus finalistov na cesti ni bil presenečenje: tipo in astra sta preveč različna od treh športnih terencev, da bi jih lahko neposredno primerjali. Med astro in tipom je precejšnja razlika v vožnji, saj ima astra povsem evropske nastavitve podvozja, medtem ko je tipo kot štirivratna limuzina naravnan na več udobja na slabših cestah.

Med športnimi terenci je še najmanj razlike med CX-3 in HR-V, ki sta tehnično precej blizu, medtem ko je tucson opazno večji, kar se pozna tako pri notranji prostornosti kot pri stabilnosti vozila.

Vse zahtevne teste na poligonu so opravili v enaki maniri: astra se je zdela najbolj agilna, recimo športna; tipo je najbolj udoben v staromodnem smislu besede limuzina; CX-3 in HR-V sta za terence zelo okretna, tucson pa lepše drži zadano smer. Nihče v ničemer ni izstopal v slabem, zato vozne lastnosti ne bodo bistveno vplivale na končni rezultat.

Ta bo znan, kot je že v navadi, 15. decembra. Slavnostna podelitev priznanja Autobest bo konec januarja oziroma v začetku februarja v Milanu.

Ne spreglejte