SiolNET. Avtomoto Prva vožnja
1,73

termometer

 • Messenger
 • Messenger
Majorka, Španija: Prva vožnja prenovljenega modela

Prenovljeni golf: 1,5-litrski TSI se odločno postavlja po robu TDI-motorjem

1,73

termometer

 | Foto: Jure Gregorčič
Foto: Jure Gregorčič

Sedli smo za volan prenovljenega golfa. Korak s časom drži z obširno digitalizacijo in malce ostrejšo podobo ter novimi LED-lučmi, navduši pa z novim 1,5-litrski bencinarjem serije TSI. Ta motor se z uglajenostjo, prožnostjo in porabo odločno postavlja po robu hišnemu TDI-klanu. Osveženi golf bo pri nas na voljo od dobrih 16 tisočakov.

Poudarki:

Vaše mnenje | Motorji in cene | Zanimivo: golf v številkah

Prenovljena družina golfov: slovenski cenik se začne pri 16.657 evrih. Za športnega GTI bo potrebno pripraviti 27.973 evrov, za dizelskega športnika GTD pa 27.084 evrov. Najbolj prodajana slovenska različica z 1,6-litrskim TDI pa bo v opremi comfortline stala 20.388 evrov oziroma 21.904 evrov z opremo highline, ki že vključuje denimo radarski tempomat. | Foto: Volkswagen Prenovljena družina golfov: slovenski cenik se začne pri 16.657 evrih. Za športnega GTI bo potrebno pripraviti 27.973 evrov, za dizelskega športnika GTD pa 27.084 evrov. Najbolj prodajana slovenska različica z 1,6-litrskim TDI pa bo v opremi comfortline stala 20.388 evrov oziroma 21.904 evrov z opremo highline, ki že vključuje denimo radarski tempomat. Foto: Volkswagen - temeljita digitalna prenova najbolj prodajnega Volkswagna

- osvežena podoba: nove LED-luči namesto ksenonskih, nova odbijača in maska

- nov 1,5-litrski prisilno polnjen bencinski motor TSI v različici s 96 in 110 kilovati

- 1,4-litrski motor TGI s pogonom na zemeljski plin (CNG) na voljo tudi pri nas (od 22.315 evrov)

- na novo razvit sedemstopenjski menjalnik DSG z dvema sklopkama: prihrani okoli tri decilitre goriva na sto kilometrov

- bogatejše opremljen in do 1.200 evrov cenejši: slovenski cenik se začne pri 16.657 evrih (1.0 TSI 81 kilovatov trendline)

- celovit nabor aktivnih varnostnih sistemov: polsamodejna oziroma pilotirana vožnja v gostem prometu do 60 km/h

Po novem velik Volkswagnov logotip na nosu golfa ni le oblikovni dodatek za krepitev vizualne prepoznavnosti, ampak del pomembne digitalne vsebine. Za njim je nameščen radar, ki na cesto vidi veliko dlje kot voznik, okoli 200 metrov daleč seže njegov pogled. Kdor vidi bolje in dlje, pa seveda vozi varneje. | Foto: Jure Gregorčič Po novem velik Volkswagnov logotip na nosu golfa ni le oblikovni dodatek za krepitev vizualne prepoznavnosti, ampak del pomembne digitalne vsebine. Za njim je nameščen radar, ki na cesto vidi veliko dlje kot voznik, okoli 200 metrov daleč seže njegov pogled. Kdor vidi bolje in dlje, pa seveda vozi varneje. Foto: Jure Gregorčič

Forever Young, večno mlad

Stilsko se predvsem po določenih podrobnostih, recimo kromanih trikotnih zaključkih zgleduje po večjem bratu passatu. | Foto: Volkswagen Stilsko se predvsem po določenih podrobnostih, recimo kromanih trikotnih zaključkih zgleduje po večjem bratu passatu. Foto: Volkswagen O osveženi vizualni podobi golfa bi lahko napisali, da je verjetno ekipa, zbrana okoli glavnega Volkswagnovega oblikovalca Klausa Bischoffa, v urah, preživetih z glinenimi modeli in skicami, vseskozi poslušala glasbeno uspešnico iz osemdesetih Forever Young, deset let mlajšo od prvega golfa iz leta 1974. Da, golf je večno mlad. Sicer za njim ne bi stala tako pestra zgodovina in 43 let v vrhu prodaje "ljudskega", pravzaprav svojega razreda. A podoba golfa je v resnici izjemno povprečna, saj so njegove čiste linije precej odporne proti staranju in dovolj elegantne, da je zanimiv tudi za zahtevnejši okus. Res pa je tudi, da bodo njegovo osveženo podobo – nove odbijače, LED-luči, malce ostrejši pogled – na cesti dejansko takoj prepoznali le največji avtomobilski entuziasti.

Prenova golfa je v veliki meri odgovor na zahteve digitalizacije avtomobila. Za golfom stojijo izjemne številke: do konca leta 2016 so skupaj prodali že več kot 33 milijonov golfov, kar pomeni, da je povprečna dnevna prodaja v štirih desetletji obstoja modela dosegla 2.120 vozil dnevno. Vsakih 40 sekund nekje na svetu na ceste zapeljal novi golf. V Sloveniji so lani prodali več kot 2.594 golfov. | Foto: Jure Gregorčič Prenova golfa je v veliki meri odgovor na zahteve digitalizacije avtomobila. Za golfom stojijo izjemne številke: do konca leta 2016 so skupaj prodali že več kot 33 milijonov golfov, kar pomeni, da je povprečna dnevna prodaja v štirih desetletji obstoja modela dosegla 2.120 vozil dnevno. Vsakih 40 sekund nekje na svetu na ceste zapeljal novi golf. V Sloveniji so lani prodali več kot 2.594 golfov. Foto: Jure Gregorčič Zato vsem 580 tisoč evropskim kupcem, med njimi je tudi 2.594 Slovencev, ki so samo lani kupili golfa, ni treba skrbeti, da bo njihov videti star. Še več. Pri Volkswagnu trdijo, da je golf eden redkih kompaktnih avtomobilov na svetu, ki ne odraža finančnih zmožnosti svojega lastnika. Torej zna skriti, koliko je lastnik zanj plačal. Tudi zato ima recimo po prenovi že osnovni trendline – pri nas ta z 1,0-litrskim (81 kW) trivaljnikom stane 16.657 evrov – serijsko zadnje LED-luči, zaporo diferenciala XDS, barvni zaslon, klimatsko napravo, pomočnika za speljevanje v klanec, zračno blazino za kolena …

Golf je eden redkih avtomobilov, ki še ohranja klasiko kombilimuzinske različice: troje ali petero vrat. Merskih sprememb prenova ni prinesla, le kakšen milimeter v dolžino ali širino zaradi oblikovnih sprememb odbijačev.


Digitalna prenova golfa: podrobneje o spletnih storitvah, zaslonih in asistenčnih sistemih v službi varnosti in udobja


Še bolj samozavestno se po prenovi drži GTI, ki, kar zadeva podobo, še krepi svojo legendarno rdečo črto na mreži hladilnika. Ta je zdaj postala še izrazitejša. Kot rdeča in kromana prečka se ob straneh nadaljuje v dvojnih LED-žarometih z elementi, ki spominjajo na konico letalskih kril. | Foto: Jure Gregorčič Še bolj samozavestno se po prenovi drži GTI, ki, kar zadeva podobo, še krepi svojo legendarno rdečo črto na mreži hladilnika. Ta je zdaj postala še izrazitejša. Kot rdeča in kromana prečka se ob straneh nadaljuje v dvojnih LED-žarometih z elementi, ki spominjajo na konico letalskih kril. Foto: Jure Gregorčič

Za vsak žep in za vse okuse

Prenovljeni informacijsko-zabavni sklop je zaradi zahtevnejših aplikacij in kakovostnejše podpore multimedijskih vsebin ter izboljšane uporabniške izkušnje dobil na novo oblikovane in večje zaslone. | Foto: Jure Gregorčič Prenovljeni informacijsko-zabavni sklop je zaradi zahtevnejših aplikacij in kakovostnejše podpore multimedijskih vsebin ter izboljšane uporabniške izkušnje dobil na novo oblikovane in večje zaslone. Foto: Jure Gregorčič Golf s prenovo ostaja eden najbolj univerzalnih modelov razreda, ki ponuja tudi štirikolesni pogon 4motion ter električni in priključni hibridni pogon. Sledila bo tudi prenova enoprostorskega golfa sportsvana. Prenovljena družina golfov seveda vključuje obe karoserijski različici, kombilimuzino in varianta, ki je na voljo tudi v bolj terenski opremi alltrack in ponuja do 1.620 litrov prostora za prtljago.

Na slovenskem ceniku je na voljo več kot 60 različnih kombinacij modelov glede na pestro motorno izbiro in tri stopnje opreme: trendline, comfortline, highline ter različici GTI in GTD. Slovenski cenik se začne pri 16.657 evrih.

Največji zaslon na sredinski konzoli po novem meri 9,2 palca. | Foto: Jure Gregorčič Največji zaslon na sredinski konzoli po novem meri 9,2 palca. Foto: Jure Gregorčič Za športnega GTI bo treba pripraviti 27.973 evrov, za dizelskega športnika GTD pa 27.084 evrov. Najbolj prodajana slovenska različica z 1,6-litrskim TDI bo v opremi comfortline, ki že vključuje tudi radarski tempomat, stala 20.388 evrov oziroma 21.904 evrov z opremo highline. Za nove digitalne merilnike je treba doplačati 619 evrov, za najnaprednejši komunikacijski sistem Discover pro z novim, odlično odzivnim 9,2-palčnim zaslonom in deset gigabajtom velikim diskom za hrambo datotek, glasbe ter povezanimi spletnimi storitvami Car-Net pa 1.854 evrov.


Test pred prenovo: Volkswagen golf alltrack, tekma za univerzalnost s štirikolesnim pogonom in terenskim značajem


Golf kot terenski križanec alltrack: dva centimetra višje na tlemi, terensko zaščiteno podvozje, štirikolesni pogon 4motion, zaščita karoserije in sistem nadzora hitrosti za spuščanje po strmini. | Foto: Volkswagen Golf kot terenski križanec alltrack: dva centimetra višje na tlemi, terensko zaščiteno podvozje, štirikolesni pogon 4motion, zaščita karoserije in sistem nadzora hitrosti za spuščanje po strmini. Foto: Volkswagen

Visokotehnološki učinek zaslonov daje vtis modernejše kabine, kot je v resnici

Med najopaznejše elemente digitalizacije golfa spada sklop prilagodljivih merilnikov. Tam na željo analogne merilnike zamenja že znani koncernski 12,3-palčni barvni zaslon ločljivosti 1.540 x 540 slikovnih pik. Ta v osnovi ponuja pet različnih sklopov prikaza podatkov, pomembnih za vožnjo, ključna prednost pa je izpis velikega zemljevida navigacije med merilniki. | Foto: Jure Gregorčič Med najopaznejše elemente digitalizacije golfa spada sklop prilagodljivih merilnikov. Tam na željo analogne merilnike zamenja že znani koncernski 12,3-palčni barvni zaslon ločljivosti 1.540 x 540 slikovnih pik. Ta v osnovi ponuja pet različnih sklopov prikaza podatkov, pomembnih za vožnjo, ključna prednost pa je izpis velikega zemljevida navigacije med merilniki. Foto: Jure Gregorčič Prvi stik s kabino in voznikovim delovnim prostorom zaradi najnovejšega in največjega, elegantno vdelanega 9,3-palčnega zaslona z vrhunsko grafiko in prilagodljivimi digitalnimi merilniki daje vtis večje spremembe, kot jo je armatura v resnici doživela. Golf je znotraj zaradi obeh zaslonov videti precej sodobnejši, čeprav se površine pred voznikom in sovoznikom glede materialov in oblikovanja niso prav veliko spremenile.

Čeprav gre za prenovo, osvežitev in v resnici ergonomsko odlično zasnovano okolje, tudi zaradi tekmecev ne kaže, da je golf sedme generacije že v letih. Skratka, kot bi v dnevno sobo namestili najnovejši LED-televizor in avdiosistem. Vse skupaj bi bilo videti precej bolj moderno, čeprav bi pohištvo ostalo enako.

Prenovljeni informacijsko-zabavni sklop je zaradi zahtevnejših aplikacij in kakovostnejše podpore multimedijskih vsebin ter izboljšane uporabniške izkušnje dobil na novo oblikovane in večje zaslone. Po novem je mogoče izbirati med tremi velikostmi osrednjega zaslona: 6,5, 8,0 in 9,2 palca. Zlasti na največjem zaslonu je uporabniška izkušnja res zelo dobra. Odličen kontrast, barve in ločljivost ter, kar je najpomembneje, zelo dobra odzivnost. Najbolj digitalni golf vseh časov je v ljudski razred prinesel še krmiljenje zaslona z gestami. | Foto: Volkswagen Prenovljeni informacijsko-zabavni sklop je zaradi zahtevnejših aplikacij in kakovostnejše podpore multimedijskih vsebin ter izboljšane uporabniške izkušnje dobil na novo oblikovane in večje zaslone. Po novem je mogoče izbirati med tremi velikostmi osrednjega zaslona: 6,5, 8,0 in 9,2 palca. Zlasti na največjem zaslonu je uporabniška izkušnja res zelo dobra. Odličen kontrast, barve in ločljivost ter, kar je najpomembneje, zelo dobra odzivnost. Najbolj digitalni golf vseh časov je v ljudski razred prinesel še krmiljenje zaslona z gestami. Foto: Volkswagen

Odličen 1,5-litrski TSI napoveduje vojno dizelskim bratom TDI-klana

Nov 1,5-litrski bencinar serije TSI Evo s 110 kilovati in 250 njutonmetri. Odličen motor! | Foto: Volkswagen Nov 1,5-litrski bencinar serije TSI Evo s 110 kilovati in 250 njutonmetri. Odličen motor! Foto: Volkswagen Največja novost pod motornim pokrovom je zares odličen 1,5-litrski bencinar serije TSI Evo. Gre za izpopolnjen štirivaljni turbomotor z močjo 110 kilovatov in 250 njutonmetri navora ter sistemom za izklapljanje valjev (ACT) na zahtevo. Nekoliko pozneje bo Volkswagen ta novi bencinski motor dopolnil še z različico BlueMotion z močjo 96 kilovatov.

Gre za res zelo uglajen in izredno prožen motor, ki največji navor ponudi že od 1.500 vrtljajev. Vožnja z njim je neprimerno bolj uglajena kot v najpogostejši slovenski različici z 1,6-litrskim srednjeprostornisnkim dizlom TDI. Glede udobja in odzivnosti ni primerjave, gre za res odličen stroj, zato odločno napoveduje vojno hišnemu TDI-klanu – tudi zaradi energijske učinkovitosti in odnosa do okolja.

Primerjava 1.5 TSI in 2.0 TDI (5-vratna različica):

Različica: Zasnova in moč motorja: Menjalnik: Zmogljivosti: Poraba in izpusti: Mase in prostornina rezervoarja:
1.5 TSI 4-valjni turbo bencinski z direktnim vbrizgom; 1498 cm3,110 kW od 5000 do 6000 vrt./min., 250 Nm od 1500 do 3000 vrt./min. 6-stopenjski ročni ali 7-stopenjski DSG z dvojno sklopko 216 km/h in 8,3 s do 100 km/h 5,1 do 5,2 l/100 km, 116 do 118 g/km CO2 masa: 1294 kg, 50 l goriva, nosilnost: od 412 do 571 kg
2.0 TDI 4-valjni turbo dizelski skupni Zod; 1968 cm3,110 kW od 3500 do 4000 vrt./min., 340 Nm od 1750 do 3000 vrt./min. 6-stopenjski ročni ali 7-stopenjski DSG z dvojno sklopko 216 km/h in 8,6 s do 100 km/h 4,2 do 4,3 l/100 km, 109 do 111 g/km CO2 masa: 1366 kg, 50 l goriva, nosilnost: od 404 do 564 kg

Bo novi TSI spremenil razmerje bencin : dizel med slovenskimi golfi, ki sedaj zanaša 20:80 v korist 1,6 TDI dizla? | Foto: Volkswagen Bo novi TSI spremenil razmerje bencin : dizel med slovenskimi golfi, ki sedaj zanaša 20:80 v korist 1,6 TDI dizla? Foto: Volkswagen Mi smo z njim v uvodnih, tudi dinamičnih kilometrih beležili največjo porabo 6,5 litra, ob vklopljenem programu eco in zmernosti na stopalki za plin pa se poraba spusti tudi pod šest litrov. Če bi bila cena bencina in dizla v tem trenutku izenačena, bi tudi kilometrski maratonci bili v dilemi, ni dvoma. Ta motor je zelo konkurenčen in verjamemo, da bo tudi na slovenskih cestah spremenil razmerje moči med golfi TSI in TDI. Zdaj se med 15 in 20 odstotkov kupcev odloči za motor TSI, vendar ta motor utegne to razmerje z odlično vozno izkušnjo precej spremeniti. Teče mirno, kot da bi ventile krmilili budistični menihi, brez nadležnih tresljajev in trušča, tudi ob hladnem zagonu. Če ga spodbodeš, pa se odzove, kot se za motor s 150 "konji" spodobi, in pospešuje zelo zvezno. Super. Bodo ta motor pri nas začeli prodajati na pragu poletja, vzporedno z 1,4-litrskim TSI-motorjem? Kdor na leto ne naredi več kot 30 tisoč kilometrov, naj pozabi na 1,6-litrskega TDI. Novi bencinar je res učinkovit.

Z vidika porabe goriva pri Volkswagnu izpostavljajo še tehnično prenovljeni sedemstopenjski menjalnik DSG z dvojno sklopko. Zaradi njega naj bi motorji v povprečju porabili tri decilitre manj goriva na sto kilometrov. Nam se zdi najpomembnejša sprememba pri delovanju tega menjalnika, da deluje manj nervozno pri tistih milimetrskih pomikih avtomobila pri parkiranju s čisto rahlim dodajanjem plina. Veliko bolje kot prej.

Motor: Karoserijska različica: Cena v Sloveniji:
1.0 TSI 63 kW Golf 3 ali 5 vrat (komlilimuzina) še ni znana
1.0 TSI 81 kW Golf 3 ali 5 vrat (komlilimuzina), variant (karavan) od 16.657 EUR
1.4 TSI 92 kW Golf 3 ali 5 vrat (komlilimuzina), variant (karavan) od 18.738 EUR
1.5 TSI 110 kW Golf 3 ali 5 vrat (komlilimuzina), variant (karavan) še ni znana
1.8 TSI 132 kW Golf alltrack 4motion (4x4) še ni znana
2.0 TSI 169 kW Golf GTI 3 ali 5 vrat (komlilimuzina) od 27.973 EUR
2.0 TSI 228 kW Golf R 4motion 3 ali 5 vrat (komlilimuzina) od 40.998 EUR
1.4 TGI 81 kW (CNG - plin) Golf 5 vrat (komlilimuzina), variant (karavan) od 22.315 EUR
1.6 TDI 85 kW Golf 3 ali 5 vrat (komlilimuzina), variant (karavan) od 18.757 EUR
2.0 TDI 110 kW Golf 3 ali 5 vrat (komlilimuzina), variant (karavan), alltrack 4motion (4x4) od 21.888 EUR
2.0 TDI 135 kW Golf GTD 3 ali 5 vrat (komlilimuzina), variant (karavan), alltrack 4motion (4x4) od 27.084 EUR

Na cesti je golf tak, kot mora biti, suveren. GTI se pelje odlično, je pa njegova moč 169 kilovatov in 350 njutonmetrov navora že na zgornji meji za sprednji pogon. Dodatnih 15 "konjev" (skupaj 245 oziroma 180 kilovatov) paketa performance pa je na delno mokrih in spolzkih obalnih ovinkih Majorke kar precej zaposlovalo diferencialno zaporo z omejenim zdrsom in sistem za nadzor zdrsa ter stabilnosti vozila. Vse skupaj sicer deluje zelo dobro, a na mokrem terenu bi GTI-ju vseeno prav prišel štirikolesni pogon 4motion, kot ga ima najmočnejši golf R, da na podlago lažje spravi bes vseh 228 kilovatov oziroma 310 "konjev". Za prenovljenega GTI je treba v Sloveniji pripraviti najmanj 27.973 evrov, najmočnejši golf R pa stane slabih 41 tisočakov (40.998 evrov). | Foto: Volkswagen Na cesti je golf tak, kot mora biti, suveren. GTI se pelje odlično, je pa njegova moč 169 kilovatov in 350 njutonmetrov navora že na zgornji meji za sprednji pogon. Dodatnih 15 "konjev" (skupaj 245 oziroma 180 kilovatov) paketa performance pa je na delno mokrih in spolzkih obalnih ovinkih Majorke kar precej zaposlovalo diferencialno zaporo z omejenim zdrsom in sistem za nadzor zdrsa ter stabilnosti vozila. Vse skupaj sicer deluje zelo dobro, a na mokrem terenu bi GTI-ju vseeno prav prišel štirikolesni pogon 4motion, kot ga ima najmočnejši golf R, da na podlago lažje spravi bes vseh 228 kilovatov oziroma 310 "konjev". Za prenovljenega GTI je treba v Sloveniji pripraviti najmanj 27.973 evrov, najmočnejši golf R pa stane slabih 41 tisočakov (40.998 evrov). Foto: Volkswagen

To je pač golf

Variant v dolžino meri dobrih 4,5 metra (4567 mm). Med osem ima 2,6 metra (2620 mm). | Foto: Jure Gregorčič Variant v dolžino meri dobrih 4,5 metra (4567 mm). Med osem ima 2,6 metra (2620 mm). Foto: Jure Gregorčič Na cesti ni dileme. Asistenčni sistemi delujejo zelo uglajeno in zanesljivo. Kabina je še malce bolj zvočno zatesnjena, zanimivo pa je tudi brezžično ogrevano in infrardeče odbojno vetrobransko steklo, vredno dodatnih 329 evrov, ki se zelo hitro posuši ali odmrzne. Do golfa vedno pristopimo strožje kot sicer, saj je v krogu kandidatov za razrednega prvaka. Kljub petemu letu, odkar je na trgu sedma generacija, je po prenovi še vedno v marsičem res najboljši. To se občuti že po nekaj deset kilometrih. Saj veste, kot bi se srečali z dobrim prijateljem – ni popoln, a nikoli ne razočara. Zanimivo je, da je tudi glavni produktni vodja prenove inženir, ki je zrasel z golfom. Tudi to nekaj pove. To je pač golf, avto, ki ničesar ne prepušča naključju, to je treba priznati. Res pa je, da bo treba pripraviti vsaj 20 tisočakov, da bo ponudil tiso, kar obljublja prenova.

380-litrski prtljažnik v kombilimuzini ni največji v razredu. | Foto: Jure Gregorčič 380-litrski prtljažnik v kombilimuzini ni največji v razredu. Foto: Jure Gregorčič Tudi razlika med njim in tekmeci je bistveno manjša kot nekoč. Med drugim zaradi astre, megana, čisto novega hyundaia i30 in hišne konkurentke, ravnokar prenovljene škode octavie, ki ga nese po prostoru, je moral narediti diplomo iz digitalnih znanosti. Ne gre pozabiti, da ga je pred prenovo na velikem primerjalnem testu družinskih karavanov premagal tudi hišni konkurent Seatov leon.

Ena od kritik golfa ostaja, ne najdemo pravega razloga, zakaj morajo vztrajati pri piano črnem laku v notranjosti, na katerem se pozna vsak odtis in prah. Škoda. Vsaj pri GTI in GTD bi lahko namesto te sijoče črnine uporabili imitacijo karbona ali aluminija.

Iz nabora dodatne opreme pa vsem, ki uživajo v vožnji, priporočamo 1.039-evrsko dodatno investicijo v dinamično uravnavanje podvozja DCC z izbiro voznih programov. Avtomobil se bolje odziva, pa naj gre za ostrino ali udobje.

Vožnja golfa GTI sicer ostaja užitek zaradi zelo zanesljive lege in natančnega krmiljenja. Posladek je zamolklo pokanje v športnem načinu prestavljanja hitrega DSG-menjalnika. | Foto: Jure Gregorčič Vožnja golfa GTI sicer ostaja užitek zaradi zelo zanesljive lege in natančnega krmiljenja. Posladek je zamolklo pokanje v športnem načinu prestavljanja hitrega DSG-menjalnika. Foto: Jure Gregorčič

Zanimivo: izjemne številke sedmih generacij golfove zgodovine, ki se je začela leta 1974

Zakaj bi Bosanci golfu postavili spomenik?

VW, Golf, GTI | Foto: 33.312.123 golfov so naredili do konca leta 2016, kar pomeni, da je to prodajno najuspešnejši evropski avtomobil vseh časov. Za primerjavo razsežnosti te številke: če bi vse prodali pri nas, bi vsak Slovenec doma lahko imel vsaj 16 golfov.

21.517.415 golfov so naredili že do leta 2002, ko je s prodajo za seboj pustil rekord do tedaj najbolj prodajnega avtomobila na svetu, legendarnega hrošča (beetle).

10 milijonov golfov so naredili že leta 1988, do te številke pa je takrat pomagal tudi sarajevski TAS.

1 milijon kilometrov se je v letu 2013 na števcu izpisalo enemu od lastnikov golfa prve generacije, sledilo je še več rekorderjev s prevoženimi kilometri.

188.938 evrov je stal najdražji golf (pete generacije), ki so ga leta 2005 prodali na dražbi, njegov prvi lastnik pa je bil Papež Benedikt XVI.

Volkswagen golf 2. generacije | Foto: Volkswagen Foto: Volkswagen 10.156 evrov so na dražbi leta 2012 iztržili za golfa II, ki ga je vozila nemška kanclerka Angela Merkel.

2.120 prodanih golfov na dan je povprečje proizvodnje v štirih desetletjih. V tem času je v povprečju na vsakih 40 sekund nekje po svetu nekdo kupil golfa.

730 dni oziroma dve leti proizvodnje je bilo dovolj, da so naredili prvi milijon golfov v času prve generacije.

650 konjev je imel najmočnejši golf vseh časov GTI W12-650, predstavljen leta 2007 na GTI-srečanju v Wörtherseeju.

155 držav po vsem svetu danes predstavlja golfov trg. Izdelujejo ga v petih tovarnah v Braziliji, na Kitajskem ter v Nemčiji in Mehiki.

5 pogonskih različic danes ponuja golf: električno, hibridno, bencinsko, dizelsko in plinsko (CNG). Je edini na svetu s celotnim naborom energentov.

Katerega golfa bi izbrali vi?

 • Golfa z novim 1.5 TSI motorjem 331 glasov
  50,30%
 • Golfa 1.6 TDI s petimi vrati 31 glasov
  4,71%
 • Golfa 2.0 TDI, obvezno v karavanski variant izvedbi 33 glasov
  5,02%
 • Golfa alltrack s štirikolesnim pogonom 4motion in terensko zaščito 33 glasov
  5,02%
 • Golfa GTI 29 glasov
  4,41%
 • Golfa GTD 30 glasov
  4,56%
 • Golfa R s 310 "konji" in 4 motion pogonom 31 glasov
  4,71%
 • Golfa GTE s hibridnim pogonom in električnim kablom 14 glasov
  2,13%
 • e-Golfa z izključno električnim pogonom 8 glasov
  1,22%
 • Golf me na zanima, v tem razredu bi izbiral med novejšimi tekmeci. 118 glasov
  17,93%
Oddanih 658 glasov

Foto: Golf se z varnostnimi sistemi pripravlja na čas, ko bo zmožen prevzeti volan

Traffic jam assist - sistem polsamodejne vožnje: Golf v gostem prometu, ki zahteva pogosto ustavljanje in speljevanje, lahko z novo asistenco za zastoje do hitrosti 60 km/h vozi delno pilotirano.
1 / 11 Traffic jam assist - sistem polsamodejne vožnje: Golf v gostem prometu, ki zahteva pogosto ustavljanje in speljevanje, lahko z novo asistenco za zastoje do hitrosti 60 km/h vozi delno pilotirano.
2 / 11 Sistem za preprečevanje naleta v mestu pri nižjih hitrostih s funkcijo zaznavanja pešcev.
3 / 11 Sistem za nadzor mrtvih kotov
4 / 11 Sistem proti naletu s funkcijo samodejnega zaviranja, opozarja in z zaviranjem ter krmiljenjem posega tudi pri nevarnostih čelnega trčenja.
5 / 11 Sistem za aktivni nadzor stabilnosti vozila. Za več oprijema v zavojih skrbi tudi elektronska diferencialna zapora XDS.
6 / 11 Sistem večnaletnega zaviranja, ki v primeru nesreče prepreči nadaljne trke oziroma dodatne nekotrolirane nalete.
7 / 11 Sistem za ohranjanje smeri znotraj voznega pasu.
8 / 11 Aktivni parkirni pomočnik.
9 / 11 Sistem za nadzor prečnega prometa z zavorno asistenco.
10 / 11 Pomočnik za vzvvrstno vožnjo prikolice z aktivnim samodejni krmiljenjem glede na v naprej določeno smer.
11 / 11 Sistem samodejnega nadzora in aktivnega prilagajanja svetlobnega snopa LED luči pri nočni vožnji.

 

 

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 3
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin