Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
18. 3. 2019,
5.30

Osveženo pred

5 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,73

5

Natisni članek

volkswagen T-cross Volkswagen

Ponedeljek, 18. 3. 2019, 5.30

5 let, 1 mesec

Prva vožnja: volkswagen t-cross

Golf zamuja, to bo Volkswagnov prodajni as leta #foto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,73

5

Volkswagen je ravnokar odložil prihod golfa, zato bo breme prodajnega prvaka letos padlo na najmanjši SUV znotraj petčlanske družine. T-cross stavi na svoj igrivi videz in številne individualizacijske opcije. Na ozkih in zavitih majorških cestah pa nas je prepričal s praktično in za njegove dimenzije s prostorom radodarno potniško kabino. Z vstopno ceno 16 tisoč evrov je od pola dražji za približno 1.500 evrov, v Slovenijo pa bo uradno zapeljal že te dni.

T-cross v prvi vrsti stavi predvsem na svoj igrivi videz in praktično usmerjeno potniško kabino. | Foto: Gašper Pirman T-cross v prvi vrsti stavi predvsem na svoj igrivi videz in praktično usmerjeno potniško kabino. Foto: Gašper Pirman  
Avtomoto Direktor Volkswagna v Sloveniji presenetil z drzno napovedjo
Ocena

Volkswagen T-cross je peti član družine SUV. Najmanjši in posledično najcenejši izmed peterice si je osnovo izposodil pri polu. Prav tako si z njim deli motorno paleto in nekaj delov v potniški kabini. 4,11 metra dolg SUV pa se po drugi strani od pola razlikuje po bistveno bolj praktično zasnovani potniški kabini, ki ji uporabnost dviguje 14 centimetrov vzdolžno pomična zadnja klop. V Sloveniji se bo po prodajnih številkah zavihtel na sam vrh ponudbe in se postavil ob bok t-rocu in tiguanu. Cene se začnejo pri 16 tisočakih, kar je približno 1.500 evrov dražje kot pri polu, in se povzpnejo vse do 22 tisočakov. Dvema bencinskima trivaljnikoma se bosta kasneje pridružila še 1,5-litrski štirivaljnik in 1,6-litrski dizel.

Najmanjši izmed peterice

Pri skupini Volkswagen so si lepo porazdelili prihod treh najbolj popularnih avtomobilov v vse bolj priljubljenem segmentu SUV. T-cross je najmanjši SUV v družini. Pridružil se je T-rocu, tiguanu, tiguanu allspace in touaregu. | Foto: Gašper Pirman T-cross je najmanjši SUV v družini. Pridružil se je T-rocu, tiguanu, tiguanu allspace in touaregu. Foto: Gašper Pirman Volkswagen je kot prvi dobil tiguana, Seat je prodajne rekorde začel loviti z ateco in Škoda je dobila največjega izmed trojice, kodiaqa. Potem so sledili tiguan allspace, arona in karoq. Volkswagen je vmes dobil še enega aduta - srednje veliki model T-roc. V zadnjem delu ofenzive je prvi na vrsto prišel Seat z največjim tarracom, Volkswagen zdaj vstopa v najmanjši segment SUV s T-crossom in kot zadnji bodo svoj lonček pristavili še pri Škodi s kamiqom, ki ga še čakamo. Volk sit, koza cela.

Trojica znotraj skupine Volkswagen ima tako v vseh treh največjih segmentih SUV v Evropi po enega predstavnika. Tokrat smo na Majorki vozili petega Volkswagnovega športnega terenca. T-cross, kot dimenzijsko najmanjši in posledično tudi najcenejši, zdaj smiselno zaokroži celotno paleto.

Ravno zaradi svojih mestnih genov imajo pri Volkswagnu zanj velika pričakovanja. V Sloveniji se znotraj znamke za vrh najbolje prodajanega športnega terenca borita tiguan in T-roc. Zdaj se bo v boj podal še najmanjši T-cross, ki mu napovedujejo hiter skok z več kot 1.300 prodanimi avtomobili letos.

Volkswagen T-roc TDI 4Motion Style
Avtomoto Volkswagen T-roc: bo kot prvi na kolena spravil "kralja" golfa?

Za mero si je vzel družinskega tourana

Zadnja klop je vzdolžno pomična za 14 centimetrov. | Foto: Gašper Pirman Zadnja klop je vzdolžno pomična za 14 centimetrov. Foto: Gašper Pirman Čeprav si je T-cross prilagodljivo osnovo (MQB A0) izposodil pri bratskem polu oziroma si jo deli še z ibizo, arono, audijem A1 in škodo kamiqom, pogleduje razred višje. Res je, da ni najmanjši v svojem razredu in je dimenzijsko zelo podoben T-rocu (ta sloni na arhitekturi MQB, ki je namenjena večjim avtomobilom), je T-cross naredil korak naprej v smislu prostornosti potniške kabine. Ko smo sedli na zadnjo klop, je ob optimalno nastavljenem voznikovem sedežu ostalo še približno 15 centimetrov prostora za kolena. Zaradi visoke strešne linije pa bodo zlahka zadaj sedeli tudi dvometraši. Je pa T-cross v praksi bolj štiri- kot petsedežnik. Na sredini zadaj bo udobno sedel le otrok, tri odrasle osebe pa se bodo tja stlačile le za kakšno krajšo pot.

Vse skupaj podkrepi še s praktičnimi rešitvami (o njih nekoliko kasneje), ki smo jih bili bolj vajeni v škodah. Po drugi strani so nam pri Volkswagnu T-crossa predstavili kot igrivega, modnega in mladostnega športnega terenca. S svojim drznim videzom bo očaral tako mlade kot starejše kupce, a ravno prostorna potniška kabina mu prinaša številne dodatne točke pri manjših družinah. Še zanimivost - sovoznikov sedež je možno poklopiti, zato je možno v T-crossa natovoriti do 2,4 metra dolg predmet. V družinskem touranu je ob podrtem sovoznikovem sedežu mogoče naložiti krajši paket (2,38 metra).

Volkswagen je prvič z okrasnim elementom povezal zadnja žarometa. V živo se je ta rešitev pokazala za zelo posrečeno, saj se za malim športnim terencem redno obračajo glave. | Foto: Gašper Pirman Volkswagen je prvič z okrasnim elementom povezal zadnja žarometa. V živo se je ta rešitev pokazala za zelo posrečeno, saj se za malim športnim terencem redno obračajo glave. Foto: Gašper Pirman

Na vrh prelaza je T-cross prišel z odliko. Odlično se znajde na ozkih in zaprtih cestah, še bolje se bo v urbanih središčih. | Foto: Gašper Pirman Na vrh prelaza je T-cross prišel z odliko. Odlično se znajde na ozkih in zaprtih cestah, še bolje se bo v urbanih središčih. Foto: Gašper Pirman

Konkurenca je velika, tudi znotraj družine

Resda koncernska trojica sloni na enaki arhitekturi in jo poganjajo enaki motorji, a so razlike med vsemi tremi najmanjšimi modeli velike. Na seznamu opcijske opreme so tudi digitalni merilniki. | Foto: Gašper Pirman Na seznamu opcijske opreme so tudi digitalni merilniki. Foto: Gašper Pirman Seat stavi na oblikovanje in Škoda zdaj že vrsto let v ospredje postavlja družinsko uporabnost. T-cross ima torej že znotraj družine veliko konkurenco, zato so tokrat pri Volkswagnu pripravili temeljit odgovor.

Naj sprva omenimo njegovo oblikovanje. Z izrazito kratkimi previsi in visokim sprednjim delom deluje možato, zadek je z novo oblikovalsko rešitvijo drzen in svež. Nam je bil všeč. Na Majorki pa smo presenečeno ugotovili, da mu ustreza tako rekoč vsaka barva, kar ni nujno pravilo pri avtomobilih.

T-cross je dolg 4,11 metra, ima 2.551 milimetrov dolgo medosje (enako kot polo). V primerjavi s seat arono, ki nima vzdolžno pomične zadnje klopi, jo je mogoče v T-crossu pomakniti za 14 centimetrov. To pomembno novost si je izposodil pri touranu, ki je bil do zdaj edini volkswagen s pomično zadnjo klopjo. Prostornina prtljažnika znaša od 385 do 455 litrov, s podiranjem zadnjih sedežev pa do 1.281 litrov. V primerjavi s polom ima 14 centimetrov višjo strešno linijo, voznik sedi 60 centimetrov, potniki zadaj pa še dodatnih pet centimetrov od tal. Poleg dveh priključkov USB spredaj ima dva nameščena tudi zadaj. Zadnja klop se deli v razmerju 60:40, hvalimo pa ravno dno, ki nastane ob podrtih naslonih.

Stekla so velika, zato je občutek v notranjosti svetel. Hkrati je dobro pregleden v vse smeri. | Foto: Gašper Pirman Stekla so velika, zato je občutek v notranjosti svetel. Hkrati je dobro pregleden v vse smeri. Foto: Gašper Pirman

V Slovenijo iz Španije

Ko smo sedli zadaj je za kolena ostalo še približno 15 centimetrov prostora. | Foto: Gašper Pirman Ko smo sedli zadaj je za kolena ostalo še približno 15 centimetrov prostora. Foto: Gašper Pirman Tako kot arono bo Volkswagen T-crossa izdeloval v Španiji. Čeprav arona na naš trg prihaja iz Martorella, T-cross pa iz Navarre, sta si v smislu voznih lastnosti zelo podobna. Morda se Nemec v zavojih malenkost bolj nagiba, a je v vsakdanjem prometu bolj čvrst kot premehak. Ko smo se z njim odpravili čez prelaz Col de sa Batalla, ki leži zahodno od Palme na 576 metrih nadmorske višine, se ni dokazal le kot mestni športni terenec. Zaradi svoje agilne narave se je dobro znašel na ozkih in zavitih cestah, v kolesarskem raju pa je privabil kar nekaj radovednih pogledov. Tako kot večina volkswagnov je predvsem vozniško nevtralen, zaradi tršega vzmetenja pa zna skozi večje luknje grdo poskočiti.

Preizkusili smo dva motorja - močnejši bencinski trivaljnik s 85 kilovati s samodejnim menjalnikom DSG in 1,6-litrski dizelski motor s 70 kilovati in ročnim menjalnikom. Z njim smo se odpravili na skrajni sever Majorke. Rt Formentor je svoje ime resda posodil prvemu samostojnemu modelu cupre, a skalnato igrišče je bilo idealen poligon za preizkus povezanosti menjalnika in odzivnost motorja. Tako kot številne prostoživeče koze se je tam počutil kot doma, saj mu ozki koridorji in visoke bankine ne povzročajo nikakršnih težav. Motor se je izkazal kot izredno tih do tri tisoč vrtljajev, v prostem teku je povsem neslišen in je tudi v težjih pogojih, kot smo mu jih predstavili mi, umirjen in povsem zadostuje vsakodnevnim potrebam.

Avtomoto VW T-cross: novi mali SUV stavi na praktičnost #video
Slovenski avto leta 2018 izbor
Avtomoto Slovenski avto leta 2018 je volkswagen polo

Presenečenje? Na voljo je tudi dizel.

Na drugi strani smo bili nekoliko presenečeni, da se je Volkswagen odločil ponuditi dizelski motor. Večina kupcev se bo odločila za bencinsko izvedenko z ročnim menjalnikom, dizel pa bo primerna izbira predvsem za tiste, ki nekoliko več kilometrov prevozite na avtocesti.

Na cesti se je dizel izkazal z večjim navorom, a se je njegov zvok kar dobro širil po kabini. Malenkost nas je tudi presenetila povprečna poraba goriva. Po približno 100 kilometrih, kjer smo jih 75 odstotkov prevozili s hitrostjo med 100 in 130 kilometri na uro, se je na računalniku izpisala številka 6,2 litra. Nekaj besede pri tem ima seveda petstopenjski menjalnik, a pogoji so bili dokaj ugodni in pričakovali smo vsaj pol litra manjšo porabo goriva.

Kasneje bo na voljo še 1,5-litrski bencinski štirivaljnik s 110 kilovati, prav tako pa z začetkom prodaje ni možno naročiti dizelskega motorja.

Poleg 12 barv je seznam dodatne opreme bogat s številnimi individualizacijskimi rešitvami za vsak okus. | Foto: Gašper Pirman Poleg 12 barv je seznam dodatne opreme bogat s številnimi individualizacijskimi rešitvami za vsak okus. Foto: Gašper Pirman

S polom si deli marsikaj - enako dolgo ima tudi medosje in sloni na enaki arhitekturi. | Foto: Gašper Pirman S polom si deli marsikaj - enako dolgo ima tudi medosje in sloni na enaki arhitekturi. Foto: Gašper Pirman

Serijsko štiri varnostna pomagala

T-cross se cenovno uvršča nad pola. Pogled na cenik razkriva, da je od njega dražji za okoli 1.500 evrov. Poleg višjega položaja sedenja in izboljšane potniške kabine kupec dobi serijsko še štiri varnostno-asistenčne sisteme – sistem za samodejno zaviranje v sili s prepoznavo pešcev, sistem za nenamerno menjavo voznega pasu in sistem za vozila v mrtvem kotu.

Bo pa osnovni T-cross opremljen s halogenskimi žarometi, 16-palčnimi platišči, ambientalno osvetlitvijo in z običajnimi analognimi merilniki. Na seznamu dodatne opreme bodo poleg 12 barv in kopico individualizacijskih opcij še sprednji žarometi LED, večja platišča, nekaj dodatnih varnostno-asistenčnih sistemov, digitalni merilniki in številne druge podrobnosti.

Ne spreglejte