Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ciril Komotar

Ponedeljek,
4. 7. 2016,
5.03

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,65

2

Natisni članek

SUV Avtomoto Audi

Ponedeljek, 4. 7. 2016, 5.03

6 let, 6 mesecev

Audi Q2 – v čem se bo po njem zgledoval celo veliki Q7?

Audi Q2 - oster novinec z mentaliteto prvaka

Ciril Komotar

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,65

2

Audi Q2 - fotogalerija prve vožnje | Foto Ciril Komotar

Foto: Ciril Komotar

Prvič za volanom avtomobila, ki je z eno podrobnostjo ukazal oblikovno pokorščino vseh Audijevih Q-jev v prihodnosti. Znotraj kompaktnih gabaritov razmeroma veliko prostora in veliko napredne tehnike – tudi virtualni kokpit in prepoznavanje pešcev. Ko v Slovenijo pride konec leta, bo 50 odstotkov kupcev iztrgal iz rok konkurence.

Poudarki:
Audi Q2 - fotogalerija prve vožnje | Foto: Ciril Komotar Foto: Ciril Komotar

Audi Q2 nadgrajuje Audijevo SUV zgodbo. Kot najmanjši SUV znamke uveljavlja tudi novosti, ki jim bodo sledili vsi modeli Q v prihodnosti.

Oster videz podpira njegovo tehnološko odločnost. Značajska moč je v segmentu majhnih športnih terencev ključna in Q2 je ima na pretek.

Najbližja tekmeca sta (večji) mercedes GLA in mini countryman. Prihaja tudi BMW X2.

Trije dizelski in trije bencinski motorji se ujemajo po zmogljivostih. Ponujajo 85, 110 ali 140 kilovatov. Vsi motorji na voljo s samodejnim menjalnikom. Štirikolesni pogon serijski pri najmočnejših izvedenkah.

V Nemčiji od 22.900 evrov (bencinski trivaljnik s 85 kilovati). Najcenejši dizel od 25.850 evrov.

 

Bo Q3 sploh še zanimiv?

Audi Q2 - fotogalerija prve vožnje | Foto: Ciril Komotar Foto: Ciril Komotar

Kot najmanjši Audijev športni terenec v vsakem delu kabine, predvsem pa v prtljažniku, ponuja manj prostora od Q3, ki je vendarle sposoben biti tudi prva avtomobilska violina manjše družine. Pa vendar – Q2 ima enako dolgo, 2,6-metrsko medosje –, kar je posledica dejstva, da so mu njegovi stvaritelji kolesa potisnili povsem v robove karoserije in na le 4,19 metra skupne dolžine ustvarili prostorsko presenetljivo radodaren ambient.

Preprosteje – zračnost in prostornost obeh sedežnih vrst je v praksi presenetljivo velika. Prtljažnik, na primer, se uspe pohvaliti s 405 razpoložljivimi litri, 55 litri manj kot 20 centimetrov daljši, sedem centimetrov višji in štiri centimetre širši Q3.

50 odstotkov njegovih kupcev bo prišlo izza volana tekmecev

Kakšnega kupca bi Q2 večjemu bratu (že zaradi osebnostne nadrejenosti) uspel speljati, a odgovornih pri Audiju to ne moti, trdijo. In kako to argumentirajo? Prvi razlog je plod zdrave pameti, hrbtenica argumenta pa sloni na razmišljanju, ki stremi k povečani prodaji avtomobilov – ali je to Q2 ali Q3, v veliki sliki pač ni tako pomembno. Drugi razlog pa je samozavestneje naravnan – Audi pričakuje, da bo Q2 s svojimi samosvojimi klinastimi potezami in vpadljivimi ploščatimi površinami (kot del močnih karoserijskih ramen najbolj izstopajo na boku) plenil po rajskih vrtovih konkurence – v Ingolstadtu so prepričani, da bo vsaj 50 odstotkov kupcev v zameno za družbo s Q2 iz rok spustilo volane tekmecev.

Medtem ko je prvi argument po svoje povsem logičen (ne pa tudi nujno povsem iskren – kanibalizmu se želi izogibati vsaka avtomobilska znamka), smo morali za potrditev drugega sesti za volan. Izsledki so na nek način pričakovani – Q2 je v primerjavi s konkurenco, pa tudi absolutno, zelo dober avtomobil. Avtomobilske žrtve bodo – na zavezniški in nasprotni strani. | Foto: Ciril Komotar Medtem ko je prvi argument po svoje povsem logičen (ne pa tudi nujno povsem iskren – kanibalizmu se želi izogibati vsaka avtomobilska znamka), smo morali za potrditev drugega sesti za volan. Izsledki so na nek način pričakovani – Q2 je v primerjavi s konkurenco, pa tudi absolutno, zelo dober avtomobil. Avtomobilske žrtve bodo – na zavezniški in nasprotni strani. Foto: Ciril Komotar

30 sekund za videz

Od heksa- do oktagonske oblike motorne maske. Ta bo postala zaščitni znak vseh Q vozil. | Foto: Ciril Komotar Od heksa- do oktagonske oblike motorne maske. Ta bo postala zaščitni znak vseh Q vozil. Foto: Ciril Komotar

Q2 je v tem trenutku skupaj s športnikoma R8 in TT osebnostno daleč najmočnejši audi. Kljub dejstvu, da posebnost oblike ne doseže razmeroma zadržanega kokpita, je prvi vtis močan.

Poleg poudarjenega stebrička C naj kot posebnost izpostavimo dve novosti, ki ju mali Q2 vpeljuje, v vrsto za sledenje pa se bodo postavili vsi modeli Q – tudi mogočni Q7. Prvič: z izjemo logotipa znamke se bodo znebili vseh kromastih olepšav in jih nadomestili bodisi z mat aluminijem ali mat plastiko in drugič: njihova maska ne bo več heksa- ampak oktagonalna. Zakaj? Zaradi prepoznavnosti in popestritve – Audijevi oblikovalci pa so tudi prepričani, da dva dodatna kota optično povišata sprednji del vozila.

Kabinsko oblikovno izhodišče je znano, popestri ga šele dodatna oprema – poskus okrepitve značaja v mat kovinski rdeči barvi. Kot volana je podoben kot pri limuzinah in kombilimuzinah, voznikov položaj prav tako. Športnost je v tem segmentu pomembna, pravijo. Q2 je, sodeč po prvih kilometrih (in izkušnjah z modeli, kot sta A1 in A3) ergonomsko nadrejen večini tekmecev, saj uporablja dobro premišljeno postavitev intuitivnega MMI upravljalnika na grebenu in ji dodaja lahko dosegljivo ter pregledno konzolo stikal klimatske naprave na spodnjem delu armaturne plošče. Odsotnost zaslona, občutljivega na dotik, je prednost. Materiali so z eno izjemo spodnjega dela armaturne plošče (pod rdečo razmejitvijo na sredini) na visoki ravni. | Foto: Ciril Komotar Kabinsko oblikovno izhodišče je znano, popestri ga šele dodatna oprema – poskus okrepitve značaja v mat kovinski rdeči barvi. Kot volana je podoben kot pri limuzinah in kombilimuzinah, voznikov položaj prav tako. Športnost je v tem segmentu pomembna, pravijo. Q2 je, sodeč po prvih kilometrih (in izkušnjah z modeli, kot sta A1 in A3) ergonomsko nadrejen večini tekmecev, saj uporablja dobro premišljeno postavitev intuitivnega MMI upravljalnika na grebenu in ji dodaja lahko dosegljivo ter pregledno konzolo stikal klimatske naprave na spodnjem delu armaturne plošče. Odsotnost zaslona, občutljivega na dotik, je prednost. Materiali so z eno izjemo spodnjega dela armaturne plošče (pod rdečo razmejitvijo na sredini) na visoki ravni. Foto: Ciril Komotar

Se pelješ tako samozavestno, kot si videti?

Audi Q2 - fotogalerija prve vožnje | Foto: Ciril Komotar Foto: Ciril Komotar

Že s sovozniškega sedeža je čutiti lahkotnost in okretnost razmeroma kratkega medosja in čvrsto nastavljenega vzmetenja, skok za volan pa občutke ne le potrdi, ampak tudi nadgradi.

Q2 zaradi dvignjene karoserije (dno vozila je od tal oddaljeno 20 centimetrov) sicer plačuje majhen davek v obliki nagibanja karoserije, a velja, da je v sklopu prve vožnje na nekaj prijetno zavitih alpskih odsekih, vse do nadmorske višine 1.300 metrov, ubogljivo sledil navodilom vsaj dveh avtomobilskih novinarjev.

Pomembneje kot dejstvo, da za svojo vzame tudi hitro vožnjo, je razmeroma visoka raven udobja, med katero ne štejemo le učinkovitega blaženja, ampak tudi dobro zvočno zatesnjenost kabine, lahek dostop do sedežev, prej omenjeno ergonomijo in razgibanost ponudbe različnih pogonskih kombinacij. | Foto: Ciril Komotar Pomembneje kot dejstvo, da za svojo vzame tudi hitro vožnjo, je razmeroma visoka raven udobja, med katero ne štejemo le učinkovitega blaženja, ampak tudi dobro zvočno zatesnjenost kabine, lahek dostop do sedežev, prej omenjeno ergonomijo in razgibanost ponudbe različnih pogonskih kombinacij. Foto: Ciril Komotar

V Sloveniji decembra letos. Predprodaja že septembra.

Predprodaja Q2 se bo v Sloveniji začela jeseni, prvi primerki k nam najverjetneje pripeljejo v decembru. Medtem ko se slovenski uvoznik za ceno še pogaja, Nemci zanj zahtevajo vsaj 22.900 evrov, kolikor stane vstopna izvedba z bencinskim litrskim trivaljnikom in 85 kilovati največje moči. Izvedba z 1,6-litrskim dizlom (110 kilovatov) stane 25.850 evrov, 1,4-litrski turbobencinar je 950 evrov cenejši.

Šest motorjev - bencinski trivaljnik v Nemčiji od 22.900 evrov

Audi Q2 - fotogalerija prve vožnje | Foto: Ciril Komotar Foto: Ciril Komotar

Vseh motorjev bo šest, trije dizli in trije bencinarji. Njihove zmogljivosti (ne pa tudi skupne prostornine valjev iz katerih izhajajo) se ne glede na vrsto goriva, od najšibkejšega do najmočnejšega, ujemajo.

Na voljo bodo torej 85, 110 ali 140-kilovatne bencinske ali dizelske različice. Najzmogljivejša bencinska oziroma dizelska izvedba bosta serijsko opremljeni s štirikolesnim pogonom in 7-stopenjskim dvosklopčnim menjalnikom S-tronic, ki pa bo kot doplačilo na voljo tudi pri vseh drugih različicah.

Kot vsi sodobnejši audiji Q2 pod okriljem oznake audi drive select ponuja tudi pet voznih programov z zgovornimi imeni – auto, comfort, dynamic, efficiency in individual. Voznik z njimi lahko prilagaja občutljivost krmiljenja, hitrost menjalnika, lahko pa tudi prilagodljive blažilnike, a ob tem trdimo tudi, da bo najpogosteje uporabljen program izhodiščni. Je dovolj inteligentno zasnovan, da se samodejno prilagaja stilu vožnje.

Na prvi vožnji smo vozili najzmogljivejšega dizla, ki s premikanjem lahkega vozila nima veliko dela in razvaja z obilico navora, a obenem priznamo, da smo bolj uživali ob uslugah 1,4-litrskega turbobencinskega stroja – tistega, ki ponuja tudi avtonomno izklapljanje valjev (drugega in tretjega v vrsti, ko razmere to dovoljujejo) in vsaj 50 odstotkov več veselja do priganjanja igle merilnika vrtljajev proti rdečemu polju. | Foto: Ciril Komotar Na prvi vožnji smo vozili najzmogljivejšega dizla, ki s premikanjem lahkega vozila nima veliko dela in razvaja z obilico navora, a obenem priznamo, da smo bolj uživali ob uslugah 1,4-litrskega turbobencinskega stroja – tistega, ki ponuja tudi avtonomno izklapljanje valjev (drugega in tretjega v vrsti, ko razmere to dovoljujejo) in vsaj 50 odstotkov več veselja do priganjanja igle merilnika vrtljajev proti rdečemu polju. Foto: Ciril Komotar

Majhen, a pameten

Medtem ko na podobnih mednarodnih premierah pogosto slišimo tudi kakšno iz trte izvito, je tokratna "modrost", izrečena s strani enega od oblikovalcev, hitro našla svoje mesto. Komentiral je predvsem opazko, koliko tehnološko naprednih pomagal, ki so bolj "doma" v veliko večjih in dražjih avtomobilih (na primer virtualni kokpit), voznik majhnega SUV-ja dejansko potrebuje:

"Poznam primer, ko mož vozi velikega Q7 z vsemi naprednimi pomagali in dodatki – tudi razkošnimi digitalnimi merilniki. Njegovi ženi je tehnološka izbornost všeč, a je po njenem mnenju zapakirana v prevelik avtomobil. Q2 to dilemo rešuje. Za sicer primerno visoko ceno uspe ponuditi določeno raven predvsem digitalnega in aktivno-varnostnega razkošja našega največjega športnega terenca v zavetju slab meter krajšega paketa. In to je za naše stranke privlačna ideja."

Virtualni merilniki prvič v segmentu. Kaj še?

Audi Q2 - fotogalerija prve vožnje | Foto: Ciril Komotar Foto: Ciril Komotar Poleg omenjene digitalne instrumentne plošče, ki smo jo tudi novinarji Avtomota pohvalili že ob več priložnostih, na primer pri testu passata alltrack ali audija TT, Q2 ponuja tudi veliko, ko beseda nanese na tehnološko naprednost – povezljiv je s spletom, na vetrobransko steklo je sposoben projiciranja podatkov, do hitrosti 65 kilometrov na uro je sposoben povsem samodejno voziti v gneči (do 65 kilometrov na uro), v primeru voznikove popolne neodzivnosti zna sam zavreti do popolne ustavitve.

Samodejno zna zavreti tudi v primeru nevarnosti trka z drugimi vozili ali pešci, bere prometne znake, samodejno parkira, samodejno se zna zadržati znotraj voznega pasu, po audiju A4 pa povzema tudi sistem predvidevanja voznih razmer s pomočjo svežega toka informacij, s katerimi streže navigacijski sistem.

Našteti argumenti znotraj kroga neposrednih tekmecev (Audi poleg večjega mercedesa GLA, prišteva tudi minija countryman, sami pa opominjamo tudi na prihajajočega BMW X2) v ospredje prinaša zavedanje, da so pri Audiju, drugače ne gre povedati, naredili domačo nalogo in v pregled trgu ponudili zapakirano v privlačne platnice, ki dišijo kot, da so ravnokar prišle iz sodobnega 3D tiskalnika. | Foto: Ciril Komotar Našteti argumenti znotraj kroga neposrednih tekmecev (Audi poleg večjega mercedesa GLA, prišteva tudi minija countryman, sami pa opominjamo tudi na prihajajočega BMW X2) v ospredje prinaša zavedanje, da so pri Audiju, drugače ne gre povedati, naredili domačo nalogo in v pregled trgu ponudili zapakirano v privlačne platnice, ki dišijo kot, da so ravnokar prišle iz sodobnega 3D tiskalnika. Foto: Ciril Komotar

Tehnični podatki: audi Q2
Različica: Motor: Menjalnik in pogon: Zmogljivosti: Poraba in izpusti: Cena v Sloveniji:
1.0 TFSI trivaljni bencinski, 999 cm3, 85 kW in 200 Nm 6-stopenjski ročni, dvokolesni pogon 190 km/h in 10,5 s do 100 km/h natančni podatki še niso znani cena še ni znana
1.0 TFSI, S tronic trivaljni bencinski, 999 cm3, 85 kW in 200 Nm 7-stopenjski dvosklopčni, dvokolesni pogon 190 km/h in 10,7 s do 100 km/h natančni podatki še niso znani cena še ni znana
1.4 TFSI štirivaljni bencinski, 1395 cm3, 110 kW in 250 Nm 6-stopenjski ročni, dvokolesni pogon 205 km/h in 8,5 s do 100 km/h 5,2 l /100 km in 119 g CO2 cena še ni znana
1.4 TFSI S tronic štirivaljni bencinski, 1395 cm3, 110 kW in 250 Nm 7-stopenjski dvosklopčni, dvokolesni pogon 212 km/h in 8,5 s do 100 km/h 5,5 l /100 km in 125 g CO2 cena še ni znana
2.0 TFSI quattro S tronic štirivaljni bencinski, 1984 cm3, 140 kW in 320 Nm 7-stopenjski dvosklopčni, štirikolesni pogon 219 km/h in 6,8 s do 100 km/h natančni podatki še niso znani cena še ni znana
1.6 TDI štirivaljni dizelski, 1598 cm3, 85 kW in 250 Nm 6-stopenjski ročni, dvokolesni pogon 190 km/h in 10,7 s do 100 km/h natančni podatki še niso znani cena še ni znana
1.6 TDI S tronic štirivaljni dizelski, 1598 cm3, 85 kW in 250 Nm 7-stopenjski dvosklopčni, dvokolesni pogon 190 km/h in 10,7 s do 100 km/h natančni podatki še niso znani cena še ni znana
2.0 TDI štirivaljni dizelski, 1968 cm3, 110 kW in 340 Nm 6-stopenjski ročni, dvokolesni pogon 202 km/h in 8,5 s do 100 km/h natančni podatki še niso znani cena še ni znana
2.0 TDI S tronic štirivaljni dizelski, 1968 cm3, 110 kW in 340 Nm 7-stopenjski dvosklopčni, dvokolesni pogon 208 km/h in 8,7 s do 100 km/h natančni podatki še niso znani cena še ni znana
2.0 TDI S tronic quattro štirivaljni dizelski, 1968 cm3, 140 kW in 400 Nm 7-stopenjski dvosklopčni, štirikolesni pogon 218 km/h in 7,0 s do 100 km/h natančni podatki še niso znani cena še ni znana

 

Ne spreglejte