Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Andreja Lončar

Nedelja,
10. 3. 2019,
9.07

Osveženo pred

5 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,28

5

Natisni članek

avtomobil požar avtocesta avtocesta

Nedelja, 10. 3. 2019, 9.07

5 let, 1 mesec

Zakaj gorijo vozila na slovenskih cestah?

Andreja Lončar

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,28

5

gasilni aparat | Foto Thinkstock

Foto: Thinkstock

Pogled v poročilo centra za obveščanje kaže, da so samo včeraj na slovenskih cestah zagoreli štirje avtomobili. Trije so popolnoma zgoreli, četrtega je rešil lastnik, ki je sam pogasil požar. Zakaj se pojavljajo požari in zakaj je v avtomobilu dobro imeti gasilni aparat?

Poglejmo podatke iz poročila.

  • Ob 10.20 je v kraju Pečica, občina Šmarje pri Jelšah, zagorelo osebno vozilo. Gasilci PGD Sladka Gora in Šmarje pri Jelšah so požar pogasili. Vozilo je uničeno.
  • Ob 15.23 je na gorenjski avtocesti v smeri proti Jesenicam na izvozu Brezje, občina Radovljica, gorelo osebno vozilo. Požar so pogasili gasilci PGD Radovljica in JZ GRS Kranj. Vozilo je popolnoma uničeno.
  • Ob 19.56 je na primorski avtocesti med Logatcem in Uncem v občini Logatec v smeri Kopra na osebnem vozilu gorelo v predelu motorja. Še pred prihodom gasilcev PGD Dolnji Logatec, Rakek, Cerknica in GB Ljubljana je voznik požar sam pogasil z ročnim gasilnim aparatom. Gasilci PGD Dolnji Logatec so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator na vozilu in s termovizijsko kamero vozilo preventivno pregledali.
  • Ob 13.44 je v Pesnici pri Mariboru, občina Pesnica, zagorelo osebno vozilo. Gasilci PGD Pesnica in Pernica so požar pogasili. Vozilo je v celoti zgorelo.

Elektronika lahko zagori tudi, ko avtomobil miruje

Vzrokov za požar poročilo ne navaja. Smo pa na Siol.net o najpogostejših vzrokih pred tedni pisali v članku Razlogi, da lahko vaš avtomobil nenadoma zagori. Med najpogostejšimi vzroki so visoke temperature, razlitje vnetljivih tekočin in električna napeljava, možnosti za požar pa povečujeta tudi vse bolj kompleksna sestava vozil in elektronika. Električne komponente lahko požar zanetijo celo tedaj, ko avtomobil miruje.

Več o tej temi preberite v pogovoru z Jurijem Kočarjem, vodjo servisa pri AMZS na zgornji povezavi.

In kaj storiti, ko zagori?

Prvi korak v primeru požara je, da skupaj s preostalimi potniki zapustite vozilo in da o tem obvestite gasilce na 112. Če imate to možnost, poskusite pogasiti požar.

Vsekakor je pametno v avtomobilu imeti ročni gasilni aparat: kot je razvidno iz poročila, je voznik na primorski avtocesti včeraj sam pogasil požar, njegovo vozilo pa edino od štirih ni uničeno.

Najprimernejši je dvokilogramski gasilni aparat na prah, pravijo gasilci. Omenimo, da aparat v Sloveniji še ni del obvezne avtomobilske opreme (razen za tovorna vozila in vozila za javni prevoz potnikov), so se pa v preteklosti že pojavljali pozivi, da bi to moral postati.

Ne spreglejte