SiolNET. Avtomoto Nasveti
4

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Gasilci: Aparat za gašenje v avtomobil enako kot prva pomoč!

4

termometer

 | Foto:
Gasilska stroka svetuje, da bi imeli v avtomobilu poleg kompleta prve pomoči tudi manjši gasilni aparat. Najprimernejši je dvokilogramski na prah, ki stane le okrog 25 evrov.

Gasilni aparat v avtomobilu? Ko se zgodi nesreča, lahko reši življenje.

Včeraj je Slovenijo navdušila zgodba prostovoljnega gasilca Andreja Mraka, ki je kot turist ob prometni nesreči v Luciji priskočil na pomoč in iz gorečega kombija pred gotovo smrtjo rešil dva italijanska državljana. Pogumni gasilec pa se kot vzgled ni pokazal le s svojim dejanjem, temveč tudi dejstvom, da je imel v svojem osebnem avtomobilu lasten aparat za gašenje požara. S tem je razbil vetrobransko steklo in nato še pogasil drugi avtomobil.

Pri tej zgodbi s srečnim koncem smo se zato vprašali, ali bi bilo smiselno v naše avtomobile namestiti tudi manjše gasilne aparate. Uporabili jih sicer ne bi pogosto, a zato lahko v tistih redkih primerih rešijo življenje tako nam kot tudi drugim udeležencem prometa.

Ložnar Kranjc:"Aparat za gašenje naj bo v avtomobilu tako kot komplet prve pomoči!"

"Nasvet gasilske stroke bi se vsekakor glasil, da naj imajo ljudje v avtomobilu tudi aparat za gašenje. Ta naj bo v avtomobilu obvezen, tako kot je komplet prve pomoči," pravi Jože Ložnar Kranjc, namestnik poveljnika ljubljanske gasilske brigade.

Če se zgodi nesreča, Ložnar Kranjc svetuje hiter klic na številko 112 in nato pomoč po lastnih najboljših močeh.

"Gasilni aparati so lahko tudi manjši, ki jih brez težav namestimo v avtomobil in jih imamo za vsak primer vedno s seboj. Začetni požar lahko dobro omejijo in pomagajo, da se položaj ne poslabša. V tistih prvih trenutkih je vsaka pomoč neprecenljiva. Vsak se bi moral le odločiti, ali bi imel aparat v prtljažniku ali pa raje kje bližje na dosegu roke," dodaja prvi mož ljubljanskih gasilcev.

Prah lahko v avtomobilu povzroči tudi precej škode

Na trgu so najpogostejša izbira manjši dvokilogramski gasilni aparati na prah, ki pa vendarle niso do okolja najbolj prijazni. Trg namreč že pozna tudi aparate z ekološko razgradljivo vsebino, ki so sicer precej dražji (okrog 250 evrov), a povzročijo veliko manj škode.

"Prah je sicer dober za gašenje, a obenem močno umaže avtomobil in poškoduje elektronske dele. Dejansko lahko povzroči veliko škode. Med temi osnovnimi aparati na trgu ni veliko razlike, a bolj ozaveščeni vozniki lahko poiščejo tudi aparate z bolj naprednimi sredstvi. Ti bodo prijaznejši tako do avtomobila kot tudi okolja," pravi Kranjc Ložnar.

Kakšen bi bil nasvet gasilske stroke pred nakupom?

"Pred nakupom je treba preveriti, ali ima aparat ustrezen certifikat, če je bil testiran in po katerih EU-normativih je narejen. Na aparatih so ponavadi tudi slikovna navodila za uporabo, ki si jih je dobro predhodno ogledati. Pozneje je uporaba aparata zelo preprosta," razlaga poveljnik ljubljanske gasilske brigade.

Bi znali laiki v trenutkih stresa in tesnobe gasilni aparat sploh pravilno uporabiti?

"Kdor ni vešč uporabe, se lahko kadarkoli zglasi v enem izmed prostovoljnih gasilskih društev, kjer mu bodo naši člani radi pomagali. Organiziramo tudi dneve odprtih vrat, kjer podrobneje predstavimo našo opremo.

Življenjska doba gasilnih aparatov je različno dolga, splošno pa velja, da so pregledi priporočljivi po dveh letih. Aparat, ki je pod stalnim tlakom, ima tudi lahko tudi barvni prikazovalnik stanja. Pri teh mora biti kazalec na zelenem in ne rdečem polju.

Tudi omenjeni prostovoljni gasilec Andrej Mrak ima v svojem avtomobilu gasilni aparat z dvema kilogramoma vsebine. Enkrat letno ga preventivno pregleda, sicer pa prave življenjske dobe nima.

"Tak gasilni aparat dobimo za dobrih 20 evrov, kar res ni velik strošek. Sam kot prostovoljni gasilec s seboj vozim še cel nahrbtnik opreme prve pomoči, manjka ne niti ovratnica za primere poškodb vratu in hrbtenice," pravi Mrak.

Samodejni gasilni sistemi pogostejši v dirkalnih vozilih

Na trgu obstajajo tudi že samodejni gasilni sistemi, ki zaznavajo povišano temperaturo in začnejo gasiti brez človeškega ukaza. A kot pravijo gasilci, so taki sistemi v avtomobilih še velika redkost. Drugače je v dirkalnih vozilih, kjer je gasilni aparat priključen na poseben sistem, ki ob pritisku vzvoda začne samodejno gasiti motor.

Tak dirkalni sistem je mogoče sprožiti ročno ali elektronsko, ima pa tri šobe: dve v potniškem in eno v motornem prostoru. Skupaj s celotno inštalacijo tak sistem stane okrog 450 evrov.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin