Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
31. 5. 2017,
14.40

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,85

3

Natisni članek

promet promet Violeta Bulc vinjeta

Sreda, 31. 5. 2017, 14.40

6 let, 6 mesecev

Predlog komisarke Violete Bulc: Vinjete le še do leta 2027

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,85

3

Evropska komisarka za promet Violeta Bulc je v Bruslju predstavila zajeten sveženj o mobilnosti. Vinjete za osebne avtomobile se bodo predvidoma poslovile leta 2027, potovanje po Evropi pa bo po njenih zagotovilih preprostejše.

Kako dolgo bomo lahko Slovenci še uporabljali avtoceste s plačilom vinjete?  | Foto: STA , Kako dolgo bomo lahko Slovenci še uporabljali avtoceste s plačilom vinjete? Foto: STA ,

Veljavni vinjetni sistemi niso po željah slovenske komisarke

Evropska komisarka za promet Violeta Bulc je danes predstavila zajeten sveženj za posodobitev cestnega prometa. Ta vključuje predlog zamenjave veljavnih sistemov cestninjenja, ki temeljijo na časovnem dejavniku, s sistemom na podlagi prevožene razdalje. To bi pomenilo konec vinjet za tovornjake do leta 2023, za avtomobile pa do leta 2027.

Sveženj vključuje tudi predlog o digitalizaciji cestninjenja, kar naj bi voznikom omogočilo preprostejše potovanje po EU. V Bruslju te načrte primerjajo z ureditvijo telefoniranja v Uniji.

To pomeni eno samo napravo za potovanje po Uniji - nič več nalepk na sprednjem avtomobilskem steklu in nič več dolgih čakalnih vrst na cestninskih postajah, je ponazorila komisarka Bulčeva.

Pomemben del svežnja so tudi predlogi glede urejanja delovnih razmer voznikov tovornjakov s ciljem preprečitve socialnega dumpinga in zagotavljanja enakega plačila za enako delo.

Sveženj naj bi zagotovil do okolja prijaznejše ceste, socialno pravičnejši in v prihodnost usmerjen cestni promet ter izboljšal konkurenčnost. Vključuje osem zakonodajnih predlogov, osredotočen pa je na cestni promet.

Ta sektor je izjemno pomemben, saj neposredno zaposluje pet milijonov Evropejcev, obenem pa ustvarja skoraj petino izpustov toplogrednih plinov v EU, poudarjajo v Bruslju.

Infrastrukturno ministrstvo za ustrezno prehodno obdobje

Na ministrstvu za infrastrukturo predlogu za posodobitev cestnega prometa ne nasprotujejo. Zavzemajo pa se, da bi v primeru spremembe vinjetnega sistema uvedli čim daljše prehodno obdobje, in napovedujejo aktivno sodelovanje v postopku usklajevanja.

V okviru dosedanjih razprav je Evropska komisija po navedbah ministrstva zagotovila, da bodo v primeru večjih sprememb v okviru spremenjene zakonodaje zagotovili ustrezno dolga prehodna obdobja. Ta bodo po ocenah ministrstva posameznim državam oziroma cestninskim koncesionarjem omogočila, da na stroškovno racionalen način ustrezno prilagodijo svoje obstoječe cestninske sisteme.

Kot so opozorili na ministrstvu, ne gre zanemariti dejstva, da se je v Sloveniji z uvedbo vinjetnega sistema cestninjenja povečala mobilnost in izboljšala prometna varnost, kar z družbenega vidika nista zanemarljiva učinka.

Ne spreglejte