Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
22. 10. 2019,
20.01

Osveženo pred

4 leta, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,84

9

Natisni članek

javni prevoz upokojenci

Torek, 22. 10. 2019, 20.01

4 leta, 5 mesecev

Upokojencem se obeta brezplačni javni prevoz

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,84

9

Urbana,. LPP. bus | Foto Matej Povše

Foto: Matej Povše

Predlogu novele zakona o prevozih v cestnem prometu, ki med drugim s 1. julijem 2020 uvaja brezplačen javni prevoz za upokojence, je v drugi obravnavi prikimala večina poslancev. Ob tem so podprli predlog ministrice Alenke Bratušek, da tretjo obravnavo zakona opravijo na oktobrski seji. Ta bo po napovedih predsednika DZ Dejana Židana 29. oktobra.

Z zakon o prevozih v cestnem prometu želi vlada po besedah ministrice za infrastrukturo Alenke Bratušek urediti brezplačen javni prevoz za vse registrirane športnike dijake in študente ter omogočili prevoz vsem gibalno oviranim študentom. "Če bodo sprejeti tudi amandmaji, bo dodana pravica do brezplačnega javnega prevoza za vse invalide z evropsko kartico invalida in brezplačen javni prevoz za vse upokojence," je izpostavila.

Kot je spomnila, država vozovnice za dijake in študente že subvencionira in jim s tem omogoča cenejše in bolj varno potovanje v šole in fakultete. "Zdaj smo se odločili, da to ugodnost zagotovimo tudi upokojencem," je ponovila. Ob tem je izpostavila, da država medkrajevni javni promet že sofinancira, ne glede na to, ali so avtobusi in vlaki na pol prazni ali čisto prazni. "Zapolnitev teh mest z upokojenci, ki ne bodo plačevali vozovnic, zato ne pomeni večjih stroškov," je poudarila.

"Kdo je koga povzemal ni važno, važno, da bomo to uredili"

Poslanec Boris Doblekar (SDS) je pozdravil brezplačen prevoz upokojencev, je pa izpostavil, da gre za dopolnilo, ki so ga predlagali v SDS. "V SDS smo se zelo potrudili, da smo pripravili dopolnilo za brezplačni prevoz upokojencev, starejših od 65 let. Potem so bili vloženi še amandmaji koalicije s popolnoma isto vsebino, kar nas po svoje veseli, da ste povzeli naše predloge," je dejal.

"Kdo je koga povzemal ni važno, važno, da bomo to uredili," je odgovorila Bratuškova, ob tem pa izpostavila, da so v SDS sprva predlagali pet brezplačnih prevozov mesečno.

Ne spreglejte