Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Sreda,
13. 12. 2017,
5.40

Osveženo pred

6 let, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,08

4

Natisni članek

DARS obvoznica promet promet zastoj zastoj

Sreda, 13. 12. 2017, 5.40

6 let, 4 mesece

Trije prometni pasovi, desni prazen – kdo lahko vozi po njem?

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,08

4

Vzhodna ljubljanska obvoznica se vsak dan utaplja v kolonah vozil, pri Darsu pa bodo prihodnje leto začeli postavljati ukrepe za povečanje pretočnosti. Naj se že zdaj vozila razporedijo na vse tri pasove (kjer obstajajo), je to sploh dovoljeno?

Popoldanska gneča na vzhodni obvoznici v Ljubljani. Kdo lahko zapelje na skrajno desni prometni pas? | Foto: Gregor Pavšič Popoldanska gneča na vzhodni obvoznici v Ljubljani. Kdo lahko zapelje na skrajno desni prometni pas? Foto: Gregor Pavšič

"Zakaj se več avtomobilov na vzhodni obvoznici v Ljubljani, od izvoza Bizovik proti Malencam, ne razvrsti na najbolj desnega od treh prometnih pasov?" se je glasilo vprašanja našega bralca, ki je tam vsak popoldan med tednom priča gostemu prometu in zastojem. Kakšne ukrepe na tam odseku pripravljajo pri Darsu?

Kdo lahko vozi po skrajno desnem prometnem pasu?

"Čeprav so na tem odseku vzhodne obvoznice res trije prometni pasovi, je skrajno desni namenjen vključevanju voznikov z Litijske ceste," so nam sporočili s prometne policije v Ljubljani.

Prav zaradi prometnih konic so se s tem izognili zastojem na Litijski cesti. Tretji prometni pas je podaljšan do predora Strmec. Ta je pogojno še vedno namenjen vključevanju voznikov z Litijske ceste. Precej voznikov v času prometnih konic ta pas sicer izkorišča za prehitevanje po prostem desnem pasu.

Skrajno desno lahko pelje vozilo, ki ne zmore hitrosti več kot 50 km/h

Le za počasne tovornjake

Ta desni pas je namreč tudi s prometno signalizacijo namenjen predvsem težkim tovornim, torej počasnim vozilom. Skrajno desno se morajo torej tam umakniti počasna vozila, ne katerikoli osebni avto. Tako ureditev določa prometni znak z uradno številko 2410. Pri takem znaku se začne prometni pas, po katerem morajo voziti počasna vozila, ki vozijo s hitrostjo, manjšo od hitrosti, določene na znaku.

Prometna ureditev na vzhodni obvoznici se nato med predoroma Strmec in Malence spet spremeni v dvopasovno cesto, pred predorom Malence pa nazaj v tripasovno cesto. Z vidika prometne gneče je problematičen predvsem razcep Malence, kjer se vozila z vzhodne obvoznice razvrstijo na en pas in se vključijo na dolenjsko avtocesto oziroma južno ljubljansko obvoznico.

Prihodnje leto se začnejo dela, s katerimi bo Dars na razcepu Malence zagotovil dodatni prometni pas. | Foto: DARS/zajem zaslona Prihodnje leto se začnejo dela, s katerimi bo Dars na razcepu Malence zagotovil dodatni prometni pas. Foto: DARS/zajem zaslona

Kako bodo povečali pretok vozil v času prometne konice?

"Problematika prometa na razcepu Malence je pereča, zato smo na Fakulteti za gradbeništvo in geodezijo naročili izdelavo strokovne študije, v kateri je bilo ugotovljeno, da se s spremembo poteka prometnih pasov lahko območje prepletanja med razcepom Malence in priključkom Ljubljana jug podaljša s prejšnjih 210 metrov na 300 metrov. To izboljša možnost vključevanja vozil iz smeri predora Golovec na glavno traso avtoceste," načrtovane spremembe razlaga Nataša Kolšek z Darsa.

V letu 2018 predvidevajo gradnjo dodatnega pasu, ki bo po mnenju Kolškove zagotovo povečal propustnost. Ker gre za gradbeni ukrep, ki bo izveden na povezovalni rampi v razcepu samem, pri Darsu tega ne vidijo kot gradnjo tretjega pasu, ampak kot ukrep za povečanje prepustnosti.

Ne spreglejte