SiolNET. Avtomoto Promet
3

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Te dni pričakovano povečanje prometa na cestah in mejnih prehodih

3

termometer

 | Foto:
Ob koncu tedna bo zaradi velikonočnih praznikov povečan promet od Avstrije proti Hrvaški. Na izstopu iz Slovenije bosta v tem času predvidoma najbolj obremenjena mejna prehoda Obrežje in Gruškovje.

Kot je povedal vodja prometno-informacijskega centra Brane Nastran, pričakujejo več prometa v obratni smeri ob koncu prvomajskih praznikov.

Največ prometa pričakujejo med Karavankami in Dolenjsko

Od danes popoldne pa do sobote bo po besedah Nastrana predvidoma najbolj povečan promet od Karavank proti notranjosti in naprej proti Dolenjski, delno pa tudi proti Primorski, in sicer proti mejnima prehodoma Sečovlje in Dragonja ter od Šentilja proti mejnemu prehodu Gruškovje.

Pričakujejo pogostejše okvare vozil Nastran je poudaril, da se v zadnjih letih vse bolj povečuje promet v smeri vzhod - zahod oziroma na avtocestah med Madžarsko in Italijo. Ker tu ni večjih ozkih grl, ne pričakujejo daljših zastojev, razen v primeru nesreč, ki so ob povečanem prometu in utrujenih voznikih bolj pogoste. Prav tako je pričakovati pogostejše okvare vozil in zato ovire na cestah, je dejal.

Ob močno povečanem prometu pa po besedah Nastrana pričakujejo zastoje tudi na cestnih odsekih od Ptuja do mejnega prehoda Gruškovje pri Dražencih, od Karavank do Ljubljane pri Brezjah oziroma Podtaboru ter od Ljubljane do mejnih prehodov Sečovlje in Dragonja, predvsem na koncu avtoceste pri Kopru in pred tema mejnima prehodoma.

Pred potjo preverite stanje na cestah V vseh prazničnih dneh bo posebej ob lepšem vremenu promet povečan tudi v smeri proti turističnim krajem in nazaj. Voznikom zato na prometno-informacijskem centru svetujejo, da pred potjo preverijo stanje na spletni strani www.promet.si ali na telefonski številki 1970, je še dodal Nastran.

DARS bo opravljal le nujna dela

Upravljalec državnih cest DARS se bo po besedah Marjana Kolerja iz njihove službe za komuniciranje na glavnih prometnicah, predvsem avtocestah, v tem času izogibal večjim delom. Morda bodo ponekod opravljali le nujna dela, je še dejal.

Policija opozarja na strpnost Uprava uniformirane policije in Sektor mejne policije pa ob povečanem prometu pred prazniki opozarjata na strpnost in previdnost. Po besedah komandirja Postaje mejne policije Obrežje Bojana Bogoviča, bodo med prazniki na tem mejnem prehodu odprli vse razpoložljive steze, gre za 10 stez za osebne in 6 za tovorna vozila, da bi čim bolj zmanjšali čakalne dobe za prestop meje. V eni izmeni pa bo hkrati delalo 29 policistov.

Največjo gnečo po njegovem prepričanju pričakujejo ob začetku in koncu praznikov. Preko operativno-komunikacijskih centrov, obveščanja medijev in z objavami na njihovi spletni strani bodo javnost sproti obveščali o morebitnih zastojih in čakalnih dobah, je dejal Bogovič.

Policija ne pričakuje večjih težav

Opozarjajo tudi, da je prehajanje zunanje schengenske meje dovoljeno le na mejnih prehodih in v določenem delovnem času.

Po besedah direktorja Uprave uniformirane policije Danijela Žibreta je policija dobro pripravljena na povečanje prometa med prihajajočimi prazniki zato ne pričakuje večjih težav. Ob tem pa ocenjuje, da so se pravočasno pripravili na zgostitve potnikov na mejnih prehodih in cestah ter temu tudi prilagodili zmogljivosti.

Vseeno pa po njegovih besedah voznike pozivajo, naj se v prazničnih dneh pravočasno odpravijo od doma, naj na internetnih straneh spremljajo informacije o morebitnih čakalnih vrstah, predvsem pa naj vozijo strpno in varno.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin