Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
28. 6. 2016,
8.45

Osveženo pred

2 meseca

Vsebino omogoča Agencija RS za varnost prometa

Foto: Thinkstock, Agencija RS za varnost prometa

Natisni članek

Agencija RS za varnost prometa promet promet nesreča nesreča advertorial

Torek, 28. 6. 2016, 8.45

2 meseca

Stotinka sekunde je dovolj, da izgubiš vse

Vsebino omogoča Agencija RS za varnost prometa

Foto: Thinkstock, Agencija RS za varnost prometa

avtomobil promet cesta prijatelji voznik | Foto Thinkstock

Foto: Thinkstock

Ko se usedemo za volan in se odpeljemo po cesti, postanemo odgovorni za življenja vseh, ki jih srečamo v prometu. Se zavedamo tega junaškega poslanstva?

Prehitra vožnja je še vedno eden najpogostejših vzrokov za tragične nesreče v prometu. Agencija RS za varnost prometa v okviru nacionalne kampanje Če si divjak, nisi junak zato opozarja na veliko odgovornost v prometu, ki jo imajo tudi mladi vozniki. S prilagoditvijo hitrosti lahko postanejo junaki, ne divjaki.

Kako postati junak, ne divjak?

Moč, ki jo začutimo, ko se usedemo za volan, naj se ne odraža v preveliki hitrosti in objestni vožnji, ampak v odgovornem ravnanju v vsakem trenutku našega potovanja. Z odgovorno vožnjo varujemo življenja na cesti.

voznik avto promet cesta | Foto: Thinkstock Foto: Thinkstock Sledite junakom, ki obvladajo hitrost: stotinka sekunde dovolj, da izgubiš vse

Smučar prostega sloga Filip Flisar in motorist prostega sloga oziroma stunt motorist Rok Bagoroš sta dva izmed najbolj znanih in najhitrejših Slovencev, a kljub temu na cestah dosledno upoštevata prometne predpise.

Zavedata se namreč, da bi se njuni športni karieri kaj hitro lahko končali in da je le stotinka sekunde dovolj, da izgubita vse. Tega bi se morali zavedati vsi udeleženci v prometu, saj vse prevečkrat preštevamo žrtve prometnih nezgod.

"Letošnja statistika prometnih nesreč ter z njimi povezanih hudih trajnih poškodb in ogromno število smrtnih žrtev na slovenskih cestah je močno skrb vzbujajoča. Med glavnimi razlogi za prometne nesreče sta previsoka hitrost in neuvidevna vožnja, torej nizka vozniška kultura, ki bi jo morali Slovenci nemudoma izboljšati," je povedal direktor Agencije RS za varnost promet mag. Igor Velov.

Kako lahko vsi postanemo super junaki, ki pazijo nase in na svoje bližnje, in kako lahko poskrbimo, da ceste ne bodo tako krvave?

Raje pet minut pozneje kot nikoli

Agencija za varnost prometa | Foto: Agencija RS za varnost prometa zato v boju proti neprilagojeni vožnji "daje v višjo prestavo" in želi kar največjemu številu ljudi položiti na srce, naj raje na cilj pridejo pet minut pozneje kot nikoli.

Super junak mlade opozarja na nevarnosti. Oglejte si video:

Več mrtvih, manj poškodovanih

Do 19. junija letos je v prometnih nesrečah umrlo 61 udeležencev, kar je 52 odstotkov več kot lani. Nekoliko manj udeležencev – 11 odstotkov manj v primerjavi z lanskim obdobjem – se je hudo in lažje telesno poškodovalo.

Med mladimi se je letos povečalo število povzročiteljev prometnih nesreč s smrtnim izidom. Razlog za največ prometnih nesreč je bila neprilagojena hitrost, povzročitelji pa so bili stari med 25 in 34 leti.

Vzroki za prometne nesreče z najhujšimi posledicami ostajajo zadnjih nekaj let podobni: prometne nesreče se najpogosteje dogajajo zaradi neprilagojene hitrosti, nepravilne strani oziroma smeri vožnje in neupoštevanja prednosti.

Izrazito poslabšanje je med pešci, kjer se je zaradi njihovega napačnega ravnanja število smrtnih žrtev bistveno povečalo glede na predhodna leta.

Graf: Število umrlih v prometnih nesrečah glede na vzrok prometne nesreče (do vključno 19. 6. 2016)

graf Agencija za varnost prometa | Foto:

Ne spreglejte