Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Četrtek,
11. 4. 2024,
9.51

Osveženo pred

2 tedna, 4 dni

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,82

Natisni članek

varnostna razdalja promet promet avtocesta avtocesta

Četrtek, 11. 4. 2024, 9.51

2 tedna, 4 dni

Fantomski zastoji in varnostna razdalja

Se tudi vi kdaj jezite? Voznik "zaspal", pred njim prazna avtocesta.

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,82
Avtocesta promet varnostna razdalja | Fotografija je simbolična. | Foto Gregor Pavšič

Fotografija je simbolična.

Foto: Gregor Pavšič

Ali voznik, ki v strnjeni koloni "zaspi", upočasni in povzroči, da je pred njim več sto metrov prazne avtoceste, prav tako negativno vpliva na prometno pretočnost?

Pogled na jutranjo prometno konico proti Ljubljani. Zgoščen promet tako na desnem kot levem prometnem pasu. Vožnja ni tekoča, saj je hitrost padla na slabih 50 kilometrov na uro. Kolona vozil na desnem pasu nenadoma postaja vse hitrejša in začne peljati mimo kolone vozil na prehitevalnem pasu. To se zgodi, ker eno izmed vozil na levem pasu močno upočasni in ima pred seboj nekaj sto metrov prazne avtoceste.

Na levi strani se vozila za počasnim avtomobilom vse bolj zgoščujejo. Kmalu nekaj vozil zavije in počasnega prehiti po desni strani, nato pa zavije nazaj na levo, kjer je avtocesta prazna.

To je prometni primer, ki nam ga je opisal bralec, na cesti pa smo ga že zaznali tudi sami. Ob tem si lahko zastavimo naslednje vprašanje: ali ima tudi prevelika varnostna razdalja oziroma prevelik razmik med vozili v zgoščenem prometu negativen vpliv na pretočnost prometa in posledično tudi prometno varnost?

Pri hitrosti 50 kilometrov na uro je zakonska varnostna razdalja vsaj šest dolžin avtomobila

Pri Darsu kot upravitelju slovenskih avtocest opažajo povečane prometne obremenitve, boljša pa bi lahko bila tudi prometna varnost. Ustvarjanje t. i. fantomskih zastojev, ki so posledica predvsem neenakomerne hitrosti vožnje v strnjeni koloni in premajhne varnostne razdalje, je aktualna tema tako ob vsakodnevnih prometnih konicah kot tudi v času pred prvimi poletnimi prometnimi infarkti.

Na avtocesti je predpisana varnostna razdalja t. i. pravila dveh sekund. Ta pri hitrosti 130 kilometrov na uro pomeni razdaljo 72 metrov. Pri hitrosti sto kilometrov na uro zakonsko predpisana varnostna razdalja pade na 56 metrov, pri hitrosti 50 kilometrov na uro pa že pod 30 metrov. To sicer še vedno pomeni razdaljo vsaj šestih avtomobilov.

V praksi pa žal ugotavljamo, da je tako razdaljo težko spoštovati, saj prazen prostor hitro izkoristijo drugi vozniki.

Avtocesta promet varnostna razdalja | Foto: Gregor Pavšič Foto: Gregor Pavšič

Dars: Bolje večja kot premajhna varnostna razdalja

"Veliko vprašanj, opisov in pritožb prejemamo zaradi neustreznih varnostnih razdalj, vprašanj, povezanih s prevelikimi razmiki med vozili pri vožnji, pa ne prejemamo," so nam povedali na Darsu.

"Ocenjujemo, da je z vidika potencialnih posledic prometnih nesreč zaradi naletov vozil (ta se zgodijo pri prekratki varnostni razdalji) ustrezneje, da vozniki vozijo z večjo medsebojno razdaljo. Iz opazovanj prometnih dogajanj sklepamo, da čezmerna varnostna razdalja med vozili ne poslabša pretočnosti avtoceste."

Že pred poletjem prometni zamaški, problematična ostaja gneča na levem prometnem pasu 

V zadnjih tednih so zaradi vzdrževalnih del že nastajali dolgi zastoji na primorski avtocesti, kjer je zadnji konec tedna 15 kilometrov dolga vožnja od Brezovice do Vrhnike trajala več kot eno uro. Bralci so nas opozorili, da je bilo tudi urejanje prometa na vzporednih regionalnih cestah pomanjkljivo. Problematični so že vpadni izvozi z avtocest, kjer ozko prometno grlo nastane ob prvem semaforiziranem križišču.

Na avtocesti pa ne velja pozabiti na pravilo glede obvezne vožnje po desnem prometnem pasu, ki seveda ostaja ena osrednjih težav pretočnosti na avtocestah. Tudi vztrajanje voznikov na levem pasu marsikdaj izvira iz velikih razlik v hitrosti na desnem pasu, kjer tudi mnogi osebni avtomobili vozijo s hitrostjo pod sto kilometrov na uro. Zakon o pravilih cestnega prometa (30. člen, 7. odstavek) narekuje, da morajo na avtocesti in hitri cesti z dvema ali več prometnimi pasovi za vožnjo v eno smer motorna vozila voziti po skrajnem desnem prometnem pasu, ki ni zaseden z vozili v koloni.

Ne spreglejte