SiolNET. Avtomoto Promet
0

termometer

  • Messenger
  • Messenger
Raziskava AMZS o varnosti na šolskih poteh

Prvi šolski dan: poskrbite, da na cesti ne bo slabih izkušenj #infografika

0

termometer

 | Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Vsak prvi šolski dan je nov začetek. Ne samo za prvošolce, ki prvič prestopijo prag hrama učenosti, temveč tudi za vse preostale šolarje in dijake ter voznike, ki sooblikujemo dogajanje na šolskih poteh. Naj današnji začetek pomeni zavedanje, da šolske poti še vedno niso dovolj varne. Po raziskavi AMZS ima vsak deseti otrok že slabo izkušnjo s poti v šolo.

Vsak tretji starš ima zaradi šolske poti precej skrbi

Veliko je bilo že povedanega in napisanega o tem, kako je treba poskrbeti za varnost šolarjev na šolskih poteh, a raziskava AMZS razkriva, da šolske poti kljub vsem nadzorom ter priporočilom policije, medijev, zavodov in civilnih pobud še vedno predstavljajo določeno tveganje. Za vsakega tretjega starša pot njegovega otroka v šolo še vedno prinaša težave ali skrb, pišejo v Motoreviji AMZS.

Njihova raziskava je zajela 507 udeležencev iz vse Slovenije, rezultate pa povzemamo v infografiki:

 

Ustrezni otroški sedež vse do 6. razreda

Da bodo šolske poti zares varnejše, je nujno zavedanje, da otroci v šolo hodijo praktično vse leto in da ni le 1. september tisti dan, ko je na cesti treba biti zelo previden. Biti previden pa ne pomeni samo prilagoditi hitrosti, temveč poskrbeti tudi za ustrezen in varen prevoz šolarjev v avtomobilu z uporabo ustreznih varnostnih otroških sedežev pri mlajših. Ne pozabite, da zakon o varnosti v cestnem prometu predpisuje, da morajo otroci v avtomobilu ali šolskem kombiju uporabljati ustrezne otroške sedeže do višine 150 centimetrov. | Foto: Da bodo šolske poti zares varnejše, je nujno zavedanje, da otroci v šolo hodijo praktično vse leto in da ni le 1. september tisti dan, ko je na cesti treba biti zelo previden. Biti previden pa ne pomeni samo prilagoditi hitrosti, temveč poskrbeti tudi za ustrezen in varen prevoz šolarjev v avtomobilu z uporabo ustreznih varnostnih otroških sedežev pri mlajših. Ne pozabite, da zakon o varnosti v cestnem prometu predpisuje, da morajo otroci v avtomobilu ali šolskem kombiju uporabljati ustrezne otroške sedeže do višine 150 centimetrov.

Otrok bi se torej moral voziti v otroškem sedežu, dokler mu običajni tritočkovni varnostni pas ne sega čez ramena. To je glede na statistiko nekako pri 150 centimetrih. To je močno odvisno od višine naslonjala in točke vpetja pasu v konkretnem avtomobilu, a glede na statistiko povprečen otrok primerno višino doseže pri dvanajstih letih, torej okrog šestega razreda.

Za dviganje šolarja do ustrezne višine lahko uporabljamo tako imenovane jahače. Na voljo so takšni, ki jih samo podložimo pod otroka, a strokovnjaki veliko bolj priporočajo tiste s stransko oporo. Takšni otroka ob nesreči obdržijo na pravem mestu oziroma preprečijo, da bi ga odneslo vstran, obenem pa zagotavljajo več zaščite pri bočnih naletih.

Vloga družbe v najširšem pomenu besede

Prometna vzgoja se začne doma in zgledi vlečejo. | Foto: Ana Kovač Prometna vzgoja se začne doma in zgledi vlečejo. Foto: Ana Kovač Danes se torej v šolske klopi odpravlja 175.721 osnovnošolcev, med katerimi je 22.293 prvošolčkov. Da bodo vsi varno dočakali konec šolskega leta, pa moramo vsi stopiti skupaj.

To poudarjajo tudi v zavodu Varna pot, kjer organizirajo preventivno-izobraževalne delavnice o varnosti v cestnem prometu za otroke. Pravijo, da moramo s svojim vedenjem predvsem straši in vsi izkušenejši udeleženci v prometu biti zgled otrokom in mladostnikom. Prometna vzgoja se začne doma in zgledi vlečejo. Tem mora vse leto slediti družba v najširšem pomenu besede. Tudi z novimi investicijami v infrastrukturo, na primer v pločnike, semaforje, pametno signalizacijo in preventivo.

Po koncu počitnic se otroci in mladostniki vrnejo na ceste. Pomembno je, da osvežijo znanje in izkušnje v prometu. Pomen uporabe otroškega varnostnega sedeža in pravilno pripetega varnostnega pasu, uporaba zaščitne čelade na kolesu, varno prečkanje cestišča, pravilen vstop in izstop iz vozila ali avtobusa in ogled šolske poti skupaj s starši so le nekatera izmed ravnanj, ki jih moramo odrasli udeleženci predstaviti otrokom in mladostnikom. | Foto: Matej Povše Po koncu počitnic se otroci in mladostniki vrnejo na ceste. Pomembno je, da osvežijo znanje in izkušnje v prometu. Pomen uporabe otroškega varnostnega sedeža in pravilno pripetega varnostnega pasu, uporaba zaščitne čelade na kolesu, varno prečkanje cestišča, pravilen vstop in izstop iz vozila ali avtobusa in ogled šolske poti skupaj s starši so le nekatera izmed ravnanj, ki jih moramo odrasli udeleženci predstaviti otrokom in mladostnikom. Foto: Matej Povše

"S stalnim učenjem bomo lahko zagotovili največjo varnost otrok in jim pomagali odrasti v odgovorne udeležence v cestnem prometu. Pri tem moramo sodelovati vsi akterji na področju preventivnega izobraževanja in ravnanja v cestnem prometu – država, vzgojno-izobraževalne institucije, nevladne organizacije, gospodarske družbe, ki tovrstne aktivnosti podpirajo, in vsi preostali posamezniki, ki s svojimi dejanji lahko prispevamo k večji varnosti," je ob začetku preventivnih delavnic poudaril predsednik zavoda Varna pot Robert Štaba.

Policija: Letos je bilo huje poškodovanih že 34 otrok oziroma mladostnikov

Letos je v prometnih nesrečah po podatkih policije umrlo 90 udeležencev v cestnem prometu (do 21. 8. 2016), kar je več kot lani, ko je v enakem obdobju umrlo 78 udeležencev prometa. Med njimi je bilo šest otrok in mladostnikov, mlajših od 18 let. Huje poškodovanih je bilo 34 otrok oziroma mladostnikov, 434 pa lažje. Najpogostejši vzroki so še vedno neprilagojena hitrost, nepravilna stran oziroma smer vožnje, neupoštevanje pravil o prednosti in nepravilno ravnanje pešcev.

"Policija v sodelovanju z različnimi organizacijami izvaja številne preventivne projekte tako na področju izobraževanja kot tudi vsakodnevno na cestah. Znanje in izkušnje so tiste, ki lahko izboljšajo varnost v prometu, predvsem pa je pomembno, da najmlajše naučimo strpnega in previdnega ravnanja v cestnem prometu," je v okviru napovedi preventivnih akcij zavoda Varna pot, ki bodo v desetih krajih po Sloveniji potekale do konca septembra, povedal Boštjan Smolej, višji policijski inšpektor Uprave uniformirane policije. | Foto: "Policija v sodelovanju z različnimi organizacijami izvaja številne preventivne projekte tako na področju izobraževanja kot tudi vsakodnevno na cestah. Znanje in izkušnje so tiste, ki lahko izboljšajo varnost v prometu, predvsem pa je pomembno, da najmlajše naučimo strpnega in previdnega ravnanja v cestnem prometu," je v okviru napovedi preventivnih akcij zavoda Varna pot, ki bodo v desetih krajih po Sloveniji potekale do konca septembra, povedal Boštjan Smolej, višji policijski inšpektor Uprave uniformirane policije.

Kaj konkretno za 1. šolski dan policisti svetujejo: 

1. staršem:

• Te in prihodnje dni čim več časa namenite prometnovarnostni vzgoji otrok.

• Preverite, kaj vaši otroci znajo in zmorejo, pa ne le na šolski poti, ampak tudi na sprehodu, na kolesu ali v avtomobilu.

• Pri tem ne pozabite, da z lastnim ravnanjem dajete zgled svojim otrokom.

• Pri prevozu otroke dosledno zavarujte z varnostnimi pasovi oziroma jih prevažajte zavarovane v ustreznih sedežih.

• Tudi sami se vedno pripnite.

2. voznikom:

• Kot udeleženci v prometu bodite na otroke in njihovo nepredvidljivost še posebej pozorni.

• Temu prilagodite tudi način svoje vožnje.

• Še posebej bodite pozorni v bližini vrtcev in šol ter krajev, kjer se morda otroci igrajo (npr. na ulicah, parkiriščih ...).

Tako policisti skrbijo za varnost učencev v Mariboru:

šola, prvi šolski dan, učenci | Foto: Matjaž Vertuš Foto: Matjaž Vertuš

šola, prvi šolski dan, učenci | Foto: Matjaž Vertuš Foto: Matjaž Vertuš

šola, prvi šolski dan, učenci | Foto: Matjaž Vertuš Foto: Matjaž Vertuš

šola, prvi šolski dan, učenci | Foto: Matjaž Vertuš Foto: Matjaž Vertuš  

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin