Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Petek,
3. 3. 2017,
7.17

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,25

5

Natisni članek

Ljubljana promet promet

Petek, 3. 3. 2017, 7.17

6 let, 6 mesecev

Prometna strategija Ljubljane: glavna beseda pešcem, javnost oddala že tisoč predlogov

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,25

5

Mestna občina Ljubljana (MOL) bo do prihodnjega leta pripravila novo prometno strategijo. Za zdaj ne načrtuje uvedbe dodatnih rumenih pasov, osnovo vodilo pa bo zagotoviti glavno besedo pešcem in ne več avtomobilom. Občani in obiskovalci mesta so prek spletne ankete na MOL poslali že tisoč predlogov.

Ljubljana bo novo celostno prometno strategijo dobila prihodnje leto julija. | Foto: Gregor Pavšič Ljubljana bo novo celostno prometno strategijo dobila prihodnje leto julija. Foto: Gregor Pavšič

O uvedbi rumenega pasu so razmišljali na vseh mestnih vpadnicah

Pred dobrim tednom smo pisali o dveh tako imenovanih rumenih prometnih pasovih v Ljubljani, ki ostajata domena mestnega avtobusnega prometa in izbranih taksistov. Na Norveškem na primer na ta pas dovolijo tudi električnim avtomobilom, v slovenski prestolnici pa takih načrtov – niti za električna vozila sistema "car sharing" – za zdaj ni. Tak pas prav tako ostaja le na Dunajski in Celovški cesti. Na MOL sicer priznavajo, da so razmišljali o uvedbi rumenih pasov na vseh prometnih vpadnicah.

"Taka odločitev je odvisna od več dejavnikov. Na primer od števila avtobusnih linij, števila potnikov, povezanosti s parkirišči P+R na obrobju mesta, gostote prometa, možnosti preusmeritve vozil, podpore javnosti, prostora …" pravijo na MOL, kjer bodo do leta 2017 pripravili celostno strategijo prometa v Ljubljani.

 | Foto: Prometna strategija Ljubljane: na vrhu piramide pešci, na dnu avtomobili

Njeno osnovno vodilo je dati največ poudarka pešcem in kolesarjem, motorna vozila pa se bodo z vrha pomaknila navzdol po piramidi. Na njej bodo, sodeč po tej strategiji, pešci, sledili jim bodo kolesarji, nato mestni avtobusni promet in na koncu še avtomobili.

"Ponuditi želimo izbiro med vsemi trajnostnimi oblikami mobilnosti, ki ne bodo uporabljale fosilnih goriv in bodo čim bolj smotrno uporabljale prostor. Pri tem bo poudarek na visokokakovostnem, učinkovitem in dostopnem javnem prevozu ter dobrih pogojih za hojo in kolesarjenje," so v predstavitvi izdelave strategije zapisali na MOL.

Ljubljančani imajo največ predlogov za boljše pogoje kolesarjenja, hoje in vožnje z avtomobilom

Del priprave je tudi javna anketa, prek katere lahko občani in obiskovalci mesta oddajo predloge. Prejeli so že več kot tisoč pobud. Največ se jih nanaša na kolesarjenje (389), veliko tudi na hojo (226) in motorni promet (236), nekaj manj pa na javni potniški promet (179) in mirujoči promet (85).

Med predlaganimi ukrepi, ki bi jih lahko izvedli, je bil največje podpore deležen ukrep Prenova kolesarskih stez na Tržaški in Celovški ter gradnja manjkajočih stez na Dunajski, Masarykovi, Dolenjski, Karlovški cesti in na Cesti ob dolenjski železnici. Izvedbe tega projekta si želi kar 98 odstotkov anketirancev. Drugi konkretni predlogi za zdaj še niso uradno objavljeni. Javne razprave o ukrepih se bodo, sodeč po časovnici sprejemanja strategije, začele ta mesec, strategija pa bo objavljena julija prihodnje leto.
Ne spreglejte