Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Torek,
17. 1. 2017,
9.36

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,93

1

Natisni članek

veter promet promet nasvet

Torek, 17. 1. 2017, 9.36

6 let, 6 mesecev

Pri 150 km/h bo veter ustavil promet za vse avtomobile #nasvet

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,93

1

Kadar sunki vetra presegajo 150 kilometrov na uro, vožnja ni več dovoljena niti osebnim avtomobilom. Odgovornost za izločanje iz prometa je na ramenih voznikov.

Ob močnem vetru je treba prilagoditi hitrost vožnje ter biti še posebej zbran in pozoren na nenadne sunke vetra. Pomembna sta pravilen položaj sedenja in trdno držanje volanskega obroča. | Foto: Bor Slana Ob močnem vetru je treba prilagoditi hitrost vožnje ter biti še posebej zbran in pozoren na nenadne sunke vetra. Pomembna sta pravilen položaj sedenja in trdno držanje volanskega obroča. Foto: Bor Slana

Po napovedih agencije za okolje lahko danes sunki burje na Primorskem presežejo hitrost 140 kilometrov na uro. Najbolj izpostavljena bo primorska avtocesta A1 okoli Postojne ter naprej do Razdrtega in razcepa Nanos. Še posebej sta izpostavljena klanca Goli vrh in Bandera. Močno burjo lahko pričakujemo tudi na hitri cesti H4 od razcepa pri Razdrtem proti Vipavski dolini. Če bi tam pihali s sunki s hitrostjo 140 kilometrov na uro ali več, lahko Dars cesto zapre celo za vsa vozila, torej tudi za osebne avtomobile.

Vozniku tovornjaka ali preostalih tipov vozil, za katere so vzdrževalci ceste postavili table za izločanje, grozi najmanj 200 evrov kazni, če bo peljal mimo njih. Če se na tem območju njegovo vozilo prevrne oziroma pozneje ovira ali celo onemogoči promet, znaša globa 500 evrov in pet kazenskih točk.

Kako voziti v primeru močnih sunkov burje?

Med vožnjo ob močnem vetru je treba prilagoditi hitrost vožnje ter biti še posebej zbran in pozoren na nenadne sunke vetra. Pomembna sta pravilen položaj sedenja in trdno držanje volanskega obroča. Burja nima stalne smeri in lahko zato preseneti voznika, ta pa mora čim hitreje začutiti, kaj se z avtomobilom dogaja. Priporočljivo se je izogibati prehitevanju, saj lahko sunek burje zaobjame tako vaše kot tudi prehitevano vozilo.

Sunki burje lahko prazne prikolice tudi prestavijo na sosedni prometni pas. Močan veter lahko na cesto prinese tudi različne predmete, zato je priporočljivo povečati varnostno razdaljo. Najpomembneje je, da nas tudi ob zelo močnem sunku ne zajame panika in da volana ne obračamo sunkovito.

veter burja | Foto: Bor Slana Foto: Bor Slana Kdaj zaradi vetra zaprejo cesto za posamezne skupine vozil?

1. stopnja: hitrost vetra 80-100 km/h oz. 22-28 m/s, zapora za kamp prikolice, hladilnike in vozila s ponjavami do nosilnosti osem ton, za preostala vozila omejitev hitrosti na 40 km/h.

2. stopnja: hitrost vetra 100-130 km/h oz. 28-35 m/s, zapora za kamp prikolice ter vsa vozila s ponjavami in hladilniki, za preostala vozila omejitev hitrosti na 40 km/h.

3. stopnja: hitrost vetra 130-150 km/h oz. 36-41 m/s, zapora za kamp prikolice, vsa vozila s ponjavami in hladilniki ter avtobuse, za preostala vozila omejitev hitrosti na 40 km/h.

4. stopnja: hitrost vetra nad 150 km/h oz. nad 41 m/s: zapora za vsa vozila.
Ne spreglejte