Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Torek,
3. 11. 2015,
12.38

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

burja

Torek, 3. 11. 2015, 12.38

7 let, 12 mesecev

Koliko lahko neprevidne voznike v Sloveniji stane močna burja?

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Kdor ne spoštuje opozoril in vozi mimo tabel za izločanje, tvega visoko globo in skupen strošek, ki z reševanjem zlahka preseže dva tisoč evrov.

Vozniki še naprej spregledajo opozorila za izločanje iz prometa

Prejšnji konec tedna je na Primorskem spet pihala močna burja, ki predvsem v širši okolici Ajdovščine in Vipave tradicionalno povzroča precej nevšečnosti v prometu. Hitra cesta od Razdrtega proti Ajdovščini je bila v času močnejših sunkov zaprta, postavili so tablo za izločanje tovornjakov s ponjavami in bivalnikov, a so se mnogi kljub opozorilom mimo stoječe kolone vozil odpeljali proti Vipavi.

Kadar vozilo ovira ali onemogoči promet, globa 500 evrov in pet kazenskih točk

Tam nekateri moči burje niso ubežali, zaradi reševanja prevrnjenih vozil in prikolic pa je bila regionalna cesta proti Vipavi nekaj časa zaprta.

Vozniku tovornjaka ali ostalih tipov vozil, za katere so vzdrževalci ceste postavili table za izločanje in ki pelje naprej mimo njih, grozi kazen najmanj 200 evrov. Če se na tem območju prevrne oziroma njegovo vozilo pozneje ovira ali celo onemogoči promet, znaša globa 500 evrov in pet kazenskih točk.

"Odločitev za omejitev prometa na določenem območju zaradi vremenskih razmer sprejme vzdrževalec ceste, ki postavi ustrezno prometno signalizacijo. S tem obvesti udeležence cestnega prometa, da je promet omejen. Policisti pa nadzirajo spoštovanje navedene omejitve," pravijo na slovenski policiji, kjer pa nadzor spoštovanja zagotovo ni stoodstoten. Na policiji sicer ne vodijo evidence, koliko vozil se je v zadnjem letu prevrnilo zaradi močnega vetra.

Strošek za avtovleko vsaj okrog 1.500 evrov

Stroški za voznika tovornjaka pa se pri policijskem računu kajpak še ne končajo. Njegovo vozilo prevzamejo vzdrževalci ceste oziroma njihovi pogodbeni partnerji. Tako kot v eni izmed televizijskih nanizank, kjer več podjetij rešuje nesrečne voznike na kanadskih avtocestah, tudi v Sloveniji višino končnega računa določa zahtevnost reševanja.

Kot so nam povedali nekateri lastniki vlek za avtomobile in tovornjake, reševanje znaša v povprečju vsaj okrog 1.500 evrov. Če je zahtevnost reševanja večja, je temu primerno višji tudi račun.

Ne spreglejte