SiolNET. Avtomoto Promet
2,78

termometer

 • Messenger
 • Messenger

Prenizek prometni znak v Celju, v katerega se lahko pešec zaleti z glavo

2,78

termometer

Sredi pločnika v Celju je na obcestni svetilki postavljen prometni znak, ki je okrog 40 centimetrov nižje, kot veleva pravilnik o prometni signalizaciji. Pešec, ki je visok vsaj 180 centimetrov in nepreviden ali pa ga preprosto zaslepi sonce, se lahko vanj udari z glavo.

promenti znak Celje

V znak se je zaletel z glavo 

Pisal nam je bralec, ki se je v Celju med sprehodom ob Mariborski cesti z glavo nenadoma zaletel v prometni znak. Zaslepilo ga je sonce, obenem pa je bila prometna signalizacija postavljena nepričakovano nizko. Kot pravi sam, je visok 190 centimetrov, znak pa je postavljen približno 180 centimetrov visoko. Ob udarcu v znak je tega celo nekoliko zamaknil.

Prometni znak bi moral biti vsaj 2,25 metra visoko

Kot je razvidno s fotografije, prometna signalizacija voznikom sporoča potek razvrščanja v naslednjem križišču. Tabla je postavljena kar na obcestno svetilko, ki stoji sredi pločnika.

Višina postavljene prometne oznake ni skladna s pravilnikom o prometni signalizaciji in prometni opremi na cestah. Ta namreč zahteva, da je spodnji rob prometnega znaka nad površinami za pešce ali kolesarje vsaj 2,25 metra oddaljen od podlage. Pri znakih za turistične organizacije in znakih za vodenje prometa pred križiščem mora biti vsaj na višini 2,5 metra.

Kako visoko morajo biti znaki postavljeni nad cestiščem?

Če znak ni postavljen nad površino za pešce ali kolesarje, je lahko le 1,5 metra nad cesto oz. odstavnim pasom. Prometni znaki nad voziščem so lahko postavljeni vsaj 4,5 metra visoko, ne pa višje od 5,5 metra. Najvišja dovoljena višina za vsa vozila, torej tudi tovornjake, znaša 4,2 metra.

Komentarji

4

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

 • PolentaPolitik / 16.12.2016. ob 09:24 +2 0

  Dobro je, da se stvari uredi pravilno. Vendar si ne morem kaj, da ne bi dal prav tudi reku neke znane osebnosti, ki gre nekako tako: "Nisem zato, da se nesposobne kar pobije. Sem pa zato, da se umaknejo vsa opozorila in da narava opravi svoje." Zaleteti se v znak, ker te sonce zaslepi :). Ja, pa zaslon telefona je verjetno tudi nekaj kriv.

  +2 0
 • lucca_brassi / 16.12.2016. ob 09:59 +1 0

  to je malomarnost izvajalcev in bi lahko zahteval odškodnino

  +1 0
 • lucca_brassi / 16.12.2016. ob 10:01 +1 0

  PS: če bi se zaletel v štango pa bi bil kriv pešec !

  +1 0
delitve: 7
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin