SiolNET. Avtomoto Promet
7,73

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Kakšna bo prihodnost novih enosmernih ulic v ljubljanskem BTC? #video

7,73

termometer

Večina novih enosmernih ulic je v ljubljanskem nakupovalnem središču BTC umirila promet, tudi po več mesecih od spremembe pa mnogi vozniki še naprej vozijo v napačno smer. Prometno najbolj kaotična ostaja ozka Francoska ulica, kjer avtomobili vozijo čez prostor za pešce in kolesarje. Lastniki cest obljubljajo, da bo ta ulica še letos pod drobnogledom za ureditev v okviru prostorskih kapacitet.

Francoska ulica v ljubljanskem BTC združuje enosmerni pas za avtomobile, dvosmerno ureditev za kolesarje in še dodaten prostor za pešce. Ko jim dodamo parkirane avtomobile, ustavljena dostavna vozila in avtomobile, ki peljejo v napačno smer (na fotografiji), prostora za vse najpogosteje zmanjka.  | Foto: Gregor Pavšič Francoska ulica v ljubljanskem BTC združuje enosmerni pas za avtomobile, dvosmerno ureditev za kolesarje in še dodaten prostor za pešce. Ko jim dodamo parkirane avtomobile, ustavljena dostavna vozila in avtomobile, ki peljejo v napačno smer (na fotografiji), prostora za vse najpogosteje zmanjka. Foto: Gregor Pavšič

Za novo prometno ureditev in tudi spremembe so se s svojimi projektanti odločili pri vodstvu družbe BTC City in torej Mestna občina Ljubljana (MOL) s svojimi prometnimi strokovnjaki pri tem ni sodelovala. Tudi celotna prometna infrastruktura in ceste so v lasti BTC. | Foto: Gregor Pavšič Za novo prometno ureditev in tudi spremembe so se s svojimi projektanti odločili pri vodstvu družbe BTC City in torej Mestna občina Ljubljana (MOL) s svojimi prometnimi strokovnjaki pri tem ni sodelovala. Tudi celotna prometna infrastruktura in ceste so v lasti BTC. Foto: Gregor Pavšič Že pred novoletnimi prazniki smo pisali o prenovljeni prometni ureditvi v ljubljanskem BTC, kjer so za izboljšanje pretočnosti prometa začeli uvajati vožnjo z avtomobilom v eno smer, posebej pa so na teh prenovljenih ulicah začeli označevati tudi steze za pešce in kolesarje.

Toda gneča je velika in tudi sredi dneva je okrog večine ulic znotraj nakupovalnega središča zelo težko poiskati prazen parkirni prostor. Za večino voznikov so bile spremembe sicer dobrodošle, tudi danes pa se dokaj pogosto dogaja, da obiskovalci BTC z avtomobilom še vedno zapeljejo tudi v napačno smer.

Ceste so last BTC, Mestna občina Ljubljana pri novi prometni ureditvi ni sodelovala

Za novo prometno ureditev in tudi spremembe so se s svojimi projektanti odločili pri vodstvu družbe BTC City in torej Mestna občina Ljubljana (MOL) s svojimi prometnimi strokovnjaki pri tem ni sodelovala. Tudi celotna prometna infrastruktura in ceste so v lasti BTC.

Uvedba enosmernih ulic, ki so dobile označene steze za pešce in kolesarje, obenem pa na obeh straneh še možnost pravokotnega parkiranja, so večinoma umirile promet.

Še naprej pa je promet najbolj kaotičen na Francoski ulici, ki je tudi najbolj ozka in tam se je mogoče z avtomobilom le redko peljati po prometnem pasu in ne po območju za pešce in kolesarje. Na tej ulici je promet sicer dvosmeren za kolesarje, avtomobili pa lahko vozijo le v eno smer.

Video – vožnja po Francoski ulici v BTC

[video: 61876 / ]

Avtomobili proti pešcem in kolesarjem

Ker je na desni strani s prometnim znakom dovoljeno ustavljanje dostavnim vozilom, morajo avtomobili pogosto peljati prek steze za kolesarje in pešce. Pogosto tudi vozniki na desni strani parkirajo na tak način, da zadnji del avtomobila ovira promet in ostala vozila morajo spet zapeljati v prostor pešcev in kolesarjev. Ti na tem mestu, če seveda upoštevajo predvideno smer, potujejo v nasprotno smer kot avtomobili.

"Posodobitev prometne infrastrukture na novih enosmernih ulicah umirja promet in tako za obiskovalce pomeni prijaznejšo in varnejšo ureditev prostora. Vedno pa obstajajo tudi kršitelji, težko pa se je v popolnosti izogniti tudi nezadovoljnim odzivom voznikom. Večina voznikov je vseeno pozitivna. Ocenjujemo, da sta tudi sama pretočnost in celoten promet zdaj boljša, torej bolj tekoča in bolj varna," spremembe ocenjujejo v vodstvu BTC.

BTC Ljubljana promet | Foto: Gregor Pavšič Foto: Gregor Pavšič

Po oceni policije prostorske stiske ni

Na policiji pravijo, da s svojimi patruljami nadzorujejo promet tudi znotraj ljubljanskega nakupovalnega središča. Ugotavljajo, da "pri nadzoru ni bilo ugotovljeno, da bi bile prometne površine neustrezne kot tudi ne, da bi bila vozišča ozka oziroma preozka".

"Zastavljen projekt ureditev območja in ureditev enosmernih ulic se nadaljuje tudi letos, pod drobnogledom bo tudi Francoska ulica, ki bo urejena skladno s prostorskimi kapacitetami. Ne bo pa enosmerna," so nam še sporočili iz BTC City.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 5
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin