Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Metka Prezelj

Ponedeljek,
19. 10. 2020,
12.36

Osveženo pred

3 leta, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,34

22

Natisni članek

promet promet PU Maribor policija Vožnja nevarnost

Ponedeljek, 19. 10. 2020, 12.36

3 leta, 6 mesecev

Norost: 17-letnik avto vozil kar s sovozniškega sedeža #video

Metka Prezelj

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,34

22

Septembra je bil na družbenih omrežjih objavljen posnetek vožnje 17-letnega voznika osebnega avtomobila, ki je sedel kar na sopotnikovem sedežu, z eno roko držal volan in hitrost vožnje uravnaval s tempomatom. Njegovo predrzno in brezobzirno vožnjo po državni cesti, ki bi se lahko končala tragično, je snemal potnik v vozilu, so sporočili s Policijske uprave Maribor.

Posnetek prikazuje voznika, ki sedi na sovozniškem sedežu, medtem ko je vozniški sedež prazen. Med vožnjo po lokalni cesti voznik z levo roko volan le popravlja in ga občasno tudi povsem izpusti, z desno roko pa svoje dejanje s telefonom snema tudi sam. Ko nasproti pripelje drugo vozilo, voznik celo nevarno sunkovito potegne volan in dodatno izziva nesrečo.

Kasneje je bil posnetek objavljen, nespametno in nezakonito dejanje pa je na družbenem omrežju všečkalo več kot 700 uporabnikov.

Policisti so zbrali vse potrebne dokaze in zoper voznika, 17-letnega mladoletnika iz okolice Slovenske Bistrice, vložili kazensko ovadbo na pristojno okrožno državno tožilstvo.

slovenska policija
Novice Prijeli opitega voznika, ki je v lokalu grozil z globami

Policisti: Obravnavali bomo prav vse posnetke in fotografije nezakonitih ravnanj

"Zagotavljanje varnosti v cestnem prometu je ena izmed primarnih nalog policije, zato policisti opozarjamo vse udeležence cestnega prometa, naj spoštujejo cestnoprometne predpise, vozijo obzirno in previdno, uporabnike družbenih omrežij pa, da bomo policisti prav vse objave s fotografijami in videoposnetki nezakonitih ravnanj in dejanj obravnavali ter ob upoštevanju policijskih pooblastil zoper kršitelje ali storilce kaznivih dejanj tudi ustrezno ukrepali," sporočajo mariborski policisti.

To ni več prekršek, gre za kaznivo dejanje

Originalni posnetek je daljši od objavljenega. Kot nam je pojasnil Miran Šadl s PU Maribor, je voznik med vožnjo posnel tudi sebe, nato pa še sopotnika, ki ga je snemal, zato so posnetek skrajšali. Pojasnil je tudi, da je jasno razvidno, da ne gre za vozilo avtošole, kakor so domnevali nekateri, temveč za osebno vozilo brez zavor na sovoznikovi strani.

V tem primeru gre za tako hud prekršek, da se ga ne obravnava več zgolj kot prekršek, temveč že kot kaznivo dejanje. Če bi bil voznik polnoleten, bi ga vsekakor doletela odvzem vozniškega izpita in visoka denarna kazen ali zapor do enega leta, o čemer bi odločilo sodišče. Ker gre za mladoletno osebo, ki najverjetneje sploh še nima vozniškega dovoljenja, pa bodo kazen določili na tožilstvu oziroma sodišču.

nesreča
Novice Hlodi so padli na avtomobil, voznik je imel srečo #foto
vozilo ukradeno
Novice Na meji ustavili voznico, ki se je vozila z ukradenim vozilom
Ne spreglejte