Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Petek,
19. 12. 2014,
15.47

Osveženo pred

3 leta, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Akrapovič BMW Ducati

Petek, 19. 12. 2014, 15.47

3 leta, 2 meseca

Zvezdniški obisk pri Akrapoviču: v Ivančni Gorici dirkača Moto GP in serije DTM

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Akrapovič je uradni partner BMW in Ducatija, zato je v Ivančni Gorici danes lahko gostil prvaka DTM Marca Wittmanna in dirkača Moto GP Andreo Doviziosa.

Italijanski motociklistični as prvič pri Akrapoviču

Ob koncu leta sta proizvodnjo Akrapoviča v Ivančni Gorici obiskala dirkaška zvezdnika Andrea Dovizioso, tovarniški voznik Ducatija in letos petouvrščeni v prvenstvu Moto GP, in Marco Wittmann, ki je bil z BMW prvak nemške serije DTM. Ogledala sta si proizvodnjo izpušnih sistemov, z obiskom pa sta presenetila tudi vse zaposlene v družbi.

"Prvič sem v Sloveniji. Presenečen sem nad velikostjo in kakovostjo izdelave v Akrapovičevi tovarni, kjer veliko pozornosti namenijo natančnosti izdelave. Ko smo začeli sodelovati in na dirkaški motocikel namestili njihov izpušni sistem, je motor takoj deloval bolj tekoče. Pozneje smo izboljšali celoten paket in enako pričakujem z novim motociklom tudi v prihodnji sezoni. Prvi test me čaka šele februarja," je povedal Dovizioso, ki je Igorju Akrapoviču ob tej priložnosti tudi podaril svojo dirkaško čelado.

V preteklosti proizvodnjo obiskali tudi že Schwantz, Melandri, Despres …

Pri Akrapoviču sicer niso prvič gostili znanih imen iz sveta svetovnega avto-moto športa, so pa imeli tokrat prvič skupni obisk tako zvezdnika iz sveta motociklizma kot tudi avtomobilizma. V preteklosti so Ivančno Gorico obiskali tudi že Kevin Schwantz, Marco Melandri, Cyril Despres in zmagovalni vozniki Audija s 24-urne dirke v Le Mansu.

Ducati pomemben in prestižni partner Akrapoviča

Akrapovič je postal uradni partner Ducatija pred enim letom, ko so tudi predstavili tako izpušni sistem za njihov tovarniški motocikel kot tudi za cestni motocikel panigale.

Nov izpušni sistem so v celoti načrtovali, razvili, testirali in izdelali v sodobnih prostorih družbe v Sloveniji, ob tem pa so uporabili le najboljše materiale in najsodobnejšo tehnologijo – od lastne livarne titana, v kateri so odlili dele za izpuh, do testirnice, v kateri so inženirji ob pomoči sodobne tehnike poiskali najboljši mogoč zvok sistema.

To sicer ni prvič, da obe znamki sodelujeta na tak način, saj sta sodelovali že pri projektu superšportnega motocikla ducati superleggera, ki se zgleduje po motociklih razreda grand prix.

Medtem ko Wittmann nima izpita za vožnjo motocikla, Dovizioso priznava, da ga avtomobili zeli mikajo. Italijan je navsezadnje že uspešno nastopil na italijanskih relijih, prav ta avtomobilska disciplina pa ga najbolj mika tudi v prihodnje.

Wittmann je tudi zavihal rokave

Akrapovič je začel Wittmanna letos podpirati tudi finančno, tako da napis slovenske družbe na dirkaškem kombinezonu prvaka DTM ni naključje. Za razliko od Doviziosa je bil Wittmann v Ivančni Gorici že drugič. Spomladi se je tja že pripeljal s svojim BMW M6 in pomagal nanj namestiti Akrapovičev izpušni sistem. Akrapovič je začel Wittmanna letos podpirati tudi finančno, tako da napis slovenske družbe na dirkaškem kombinezonu prvaka DTM ni naključje.

Akrapovič je za BMW M6 razvil izpušni sistem iz titana evolutionn line, ki ga odlikujejo boljše zmogljivosti, pri Wittmannovem primeru pa tudi ličen karbonski zaključek. Izpušni sistem avtomobilu doda 7,4 kilovate pri 5.950 vrtljajih v minuti in 17 njutonmetrov pri 5.200 vrtljajih v minuti. Od serijskega izpušnega sistema je slovenski izdelek tudi 10,5 kilogramov lažji, odlikuje pa ga seveda tudi globlji in žlahtnejši zvok.

"Akrapovičevo znamko sem seveda najprej spoznal iz sveta motociklov, osebno pa sem se z njimi srečal leta 2012 prek ekipe BMW. Njihov izpušni sistem sem imel najprej na svojem osebnem M3, letos so mi ga pripravili tudi za novega M4. Razlika v zvoku je prav gotovo precejšnja, zato mi zdaj vožnja z avtomobilom nudi še več zadovoljstva in užitka. Sosedi sicer niso vedno navdušeni, ko vžgem avtomobil zgodaj zjutraj, mnogi prijatelji pa me kar prosijo, če lahko slišijo zvok avtomobila," je dejal Wittmann.

Letos je nekoliko presenetljivo dobil prestižno nemško serijo, v kateri se za prevlado bojujejo trije glavni premium proizvajalci BMW, Audi in Mercedes-Benz.

Ne spreglejte