Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Ponedeljek,
15. 1. 2018,
5.30

Osveženo pred

6 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,40

4

Natisni članek

Prodaja avtomobilov Volkswagen Renault Škoda Opel Hyundai

Ponedeljek, 15. 1. 2018, 5.30

6 let, 3 mesece

Avtomobilski trg v Sloveniji leta 2017 in 2018

Znani avtomobilski prvaki Slovenije, trgovci polni optimizma

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,40

4

Slovenski avtomobilski trgovci so lani prodali 11 odstotkov več novih avtov kot leta 2016, povečala se je tudi rast prodaje fizičnim kupcem. Trgovci so zadovoljni in z optimizmom zrejo tudi v letošnje leto, ko bo rast prodaje predvidoma vendarle nižja. Najuspešnejši znamki v Sloveniji ostajata Volkswagen in Renault.

Volkswagen ostaja uradno najbolje prodajana znamka avtomobilov v Sloveniji. Letos bo njihov največji novi adut crossover T-roc. | Foto: PRIMA Volkswagen ostaja uradno najbolje prodajana znamka avtomobilov v Sloveniji. Letos bo njihov največji novi adut crossover T-roc. Foto: PRIMA

To so novi avtomobili za Slovence v letu 2018


Uradna statistika upošteva tudi takoimenovane enodnevne registracije ozroma izvoz vozil v tujino. Vir: Sekcija avtomobilskih uvoznikov, Trgovinska zbornica Slovenije | Foto: Uradna statistika upošteva tudi takoimenovane enodnevne registracije ozroma izvoz vozil v tujino. Vir: Sekcija avtomobilskih uvoznikov, Trgovinska zbornica Slovenije Praktično vsi avtomobilski trgovci so leto 2017 sklenili zadovoljni, saj je prodaja novih avtomobilov občutno zrasla. Enako velja tudi za prodajo vozil fizičnim kupcem, ki jih torej trgovci ne izvozijo, temveč ostanejo doma. V tednu, ko bomo dobili tudi zmagovalca izbora Slovenski avto leta 2018 (razglasitev v četrtek ob 20.00), se trgovci tako z optimizmom ozirajo tudi proti letošnjemu letu.    

Slovenci (in tuji trgovci) lani kupili 71 tisoč avtomobilov

"Ne pritožujemo se, naj takšne razmere na trgu še kar trajajo," se je v petek pošalil David Jurič, direktor družbe Summit Motors (uvoznik znamke Ford) in predsednik Sekcije avtomobilskih uvoznikov pri Trgovinski zbornici Slovenije. Prodaja novih avtomobilov v Sloveniji je lani dosegla več kot desetodstotno rast prodaje.

Trgovci z avtomobili so lani skupno prodali več kot 70 tisoč novih osebnih avtomobilov. Mnogo teh vozil sicer niso kupili Slovenci, temveč tuji trgovci in se bodo torej vozili po tujih cestah. Kljub temu pa prinašajo posel slovenskim trgovcem. Po njihovih ocenah delež tako imenovanih enodnevnih registracij znaša od 25 do 30 odstotkov celotnega trga. Najbolj je rasla prodaja crossoverjem, športnim terencem ter avtomobilom spodnjega srednjega in majhnega razreda.

Zaloga pogosto ni dohitela povpraševanja

Prodaja novih avtomobilov bi bila lahko letos dejansko še večja, če ne bi imeli trgovci težav z dobavljivostjo. Prodali so torej vsa vozila, ki so jih prek kvot dobili od proizvajalca. Ker je prodaja avtomobilov letos rasla tudi na evropskih trgih, je bilo povpraševanje po nekaterih vozilih zelo veliko.

Volkswagen in Renault obvladujeta slabo tretjino trga

Slabo tretjino trga obvladujeta dve tradicionalno najuspešnejši znamki. To sta Volkswagen in Renault, zadnji je letos skoraj ujel Nemce. Oba sta imela po uradni statistiki več kot 14-odstotni delež. Med prvimi petimi znamkami po tej statistiki sledijo še Škoda, Opel in Hyundai.

"Naša 'domača' prodaja je lani zrasla za 16 odstotkov, za leto 2018 pa za zdaj računam na petodstotno rast celotnega trga. Glavni cilj bo zagotoviti dovolj vozil glede na povpraševanje, tu še posebej mislim na modela kodiaq in karoq," nam je povedal Petr Podlipny, direktor znamke Škoda v Sloveniji.

Na uradni lestvici prodanih avtomobilov (skupaj s tistimi za izvoz) je preskok na peto mesto uspel Hyundaiu, ki je tako pred Nissanom in Toyoto tudi najuspešnejša azijska znamka avtomobilov v Evropi.

Marko Kajfež, direktor Hyundaia v Sloveniji: "Veseli smo, da je naš tržni delež zrasel še bolj kot celoten trg. Menim, da je za podoben odstotek kot celoten trg zrasel tudi realni domači trg."

Škoda uživa med Slovenci precejšnje zaupanje. Na kodiaqa so kupci čakali tudi več kot pol leta, karoqa pa naročali, čeprav ga v živo še niso videli. | Foto: Gašper Pirman Škoda uživa med Slovenci precejšnje zaupanje. Na kodiaqa so kupci čakali tudi več kot pol leta, karoqa pa naročali, čeprav ga v živo še niso videli. Foto: Gašper Pirman

Rast prodaje tudi letos

Med vodilnimi znamkami se je Renault letos predstavljal z novim koleosom in scenicom, Opel s crosslandom X in grandlandom X, Škoda pa z omenjenima športnima terencema. Škoda bo karoqa zares začela prodajati šele letos. Med vodilnimi ima z novim T-rocom najpomembnejšega novega aduta kar vodilni Volkswagen.  

"Glede na pozitivne gospodarske napovedi ocenjujem, da se bo leto 2018 ugodno odražalo tudi na prodaji novih vozil na našem trgu. Izredno pomemben dejavnik za gospodarsko rast v prihodnjem letu ostaja tudi domača potrošnja. Trošenje gospodinjstev spodbuja rast razpoložljivega dohodka ob ugodnih razmerah na trgu dela. Zaposlenost se je znatno povečala že letos, napovedi rasti so v skoraj vseh dejavnostih tudi za leto 2018. Kljub temu pa menim, da bo rast prodaje nekoliko bolj umirjena, kot je bila letos," napoveduje Marjan Murn, vodja prodaje pri Renault Slovenija.

Pri Oplu stavijo predvsem na fizične kupce in nove modele kot sta crossland X in grandland X (na fotografiji). | Foto: Pri Oplu stavijo predvsem na fizične kupce in nove modele kot sta crossland X in grandland X (na fotografiji).

Nov avto je kupilo 34 tisoč (fizičnih) Slovencev

Medtem ko uradna statistika kaže celotno prodajno uspešnost avtomobilskih trgovcev, prodaja fizičnim kupcem predstavlja neposredne nakupe voznikov in voznic iz Slovenije. Podatki so tudi tu sicer nekoliko različni, a prodaja fizičnim osebam je lani zrasla za vsaj 11 odstotkov.

"Teh je bilo v preteklem letu 34 tisoč, skoraj 11 odstotkov več kot leto poprej, in predstavljajo 48 odstotkov vseh na novo registriranih vozil v Sloveniji. V tem segmentu je Opel v Sloveniji tradicionalno zelo uspešen, statistika nas z 8,5-odstotnim tržnim deležem uvršča na tretje mesto najbolj prodajanih znamk," pravi Borut Gazvoda, direktor Opla v Sloveniji, ki se prav tako rasti trga obeta tudi letos.

Za zdaj še zamaskirani novi mercedes-benz razreda A. | Foto: Mercedes-Benz Za zdaj še zamaskirani novi mercedes-benz razreda A. Foto: Mercedes-Benz Prodaja dražjih premium vozil že več let raste – kako dolgo še?

Skladno z gospodarsko rastjo je lani spet rasla tudi prodaja premium vozil. Po uradni statistiki (z vključenim izvozom) je bil najuspešnejši BMW pred Mercedes-Benzom in Audijem. Od leta 2011 se je prodaja tovrstnih vozil znatno povečala, kar je posledica tudi vse večjega števila razpoložljivih modelov. Mercedes-Benz je na primer leta 2011 prodal 676 vozil, lani pa več kot 1.300.

"Celoten trg premium vozil brez izločenega izvoza obsega slabih šest tisoč vozil. Lani smo imeli 14-odstotno rast prodaje, kar je bilo največ med našimi neposrednimi tekmeci. Tudi letos bo prodaja premium vozil še rasla, vseeno pa opažam, da se rast vendarle umirja," napoveduje Andrej Bergant, ki vodi znamko Mercedes-Benz v Sloveniji.

Audi bo imel letos veliko novih modelov, med njimi tudi novega Q8. | Foto: Audi Audi bo imel letos veliko novih modelov, med njimi tudi novega Q8. Foto: Audi Vsi trije glavni nemški premium proizvajalci bodo imeli tudi letos nekaj pomembnih novosti, tu sicer izstopata predvsem Mercedes-Benz in Audi. Trgovci z avtomobili iz Ingolstadta so po uradni statistiki v zadnjih letih sicer zabeležili padec prodaje, toda po internih statistikah so bili z letom vseeno uspešni.    

"Delež fizičnih kupcev smo povečali za 14 odstotkov. Trenutna gospodarska klima omogoča tudi nakupe vozil višjega cenovnega razreda. Letos bo trg po naši oceni zrasel za nadaljnjih pet odstotkov, naši glavni izzivi pa bodo predvsem uvedba novih modelov," pravi Franci Bolta, direktor znamke Audi v Sloveniji.

Ne spreglejte