SiolNET. Avtomoto Novice
2,40

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Zmagovalna električna dacia Andreja Pečjaka ima že 144 tisoč prevoženih kilometrov

2,40

termometer

Električna dacia sandero Andreja Pečjaka, s katero je pred štirimi leti zmagal na reliju novih energij v Monte Carlu, ima že več kot 144 tisoč prevoženih kilometrov in že sedem let uporablja isto baterijo za shranjevanje energije.

Andrej Pečjak s sovoznikom Fredericom Mlynarzickom pred štirimi leti na reliju novih energij v Monte Carlu. Andrej Pečjak s sovoznikom Fredericom Mlynarzickom pred štirimi leti na reliju novih energij v Monte Carlu. Foto: Metron inštitut

Intervju Andrej Pečjak: Zgled so lahko Korejci: razdrejo BMW in v enem letu naredijo boljši avto


Trenutni pogled na merilnik prevožene razdalje v Pečjakovi dacii. Trenutni pogled na merilnik prevožene razdalje v Pečjakovi dacii. Foto: Metron inštitut Slovenska dacia je šokirala Francoze

Andrej Pečjak je s predelano dacio sandero, ki ji je bencinski motor zamenjal za električnega, zaslovel leta 2013 z zmago na reliju novih energij v Monte Carlu. Takrat je zmagal v razvrstitvi po porabi in bil najuspešnejši med vsemi električnimi vozili. Za približno 950 kilometrov poti sta takrat s francoskim sovoznikom porabila 149,4 kilovatne ure električne energije. Baterije so lahko polnili le ponoči, dodatno pa še eno uro prvi dan in tri ure drugi dan tekmovanja.

Pečjakovo dacio je tudi danes še mogoče srečati na cesti. Kot je pionir električne mobilnosti v Sloveniji objavil na družbenih omrežjih, ima električni sandero zdaj za seboj že dobrih 144 tisoč kilometrov. Kot je povedal Pečjak, ima avtomobil še vedno vgrajeno baterijo iz leta 2010. Ta torej zdaj deluje že sedmo leto.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin