Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jure Gregorčič

Četrtek,
28. 3. 2013,
4.51

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Dacia

Četrtek, 28. 3. 2013, 4.51

7 let, 12 mesecev

Andrej Pečjak je s svojo električno dacio šokiral ekipo Tesle

Jure Gregorčič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Andrej Pečjak je s sovoznikom Fredericom Mlynarzickom v svoji EV daciji sandero na 14. reliju Monte Carlo des enegies nouvelles osvojil skupno zmago v porabi in prvo mesto med električnimi vozili.

Slovenska električna dacia s čudežnim baterijami je bila šok za ekipo Tesle in organizatorje

Na tem prestižnem tridnevnem reliju, na katerem poleg povsem električnih vozil nastopajo tudi drugi predstavniki avtomobilske alternative, kot so hibrid, priključni hibridi pa vozila na plin (CNG, LPG) in etanol, so bile vse oči, ko je bilo govora o konkurenci povsem električne kategorije, tudi letos najprej uprte v oba predstavnika Tesle, roadsterja in roadsterja S.

Jasno, Tesla je zaradi svojih preteklih, suverenih zmag dobila status nepremagljive tehnike. Tako tudi letos verjetno nihče ni podvomil o njeni zmagi.

Potem pa sta se na startu spet pojavila Andrej Pečjak in njegov novi francoski sovoznik Frederic Mlynarzick ter električna dacia sandero, ki jo je skonstruiral, izdelal in izpopolnil prav Andrej Pečjak s svojo ekipo izjemnih inženirskih entuziastov ter jo za povrhu opremil predvsem s slovenskimi komponentami.

Že po prvem dnevu relija pa se je mit o nepremagljivi Tesli začel razblinjati. Po treh dneh pa je bila javnost in stroka dobesedno šokirana. Koliko prahu je v resnici dvignila slovenska dacia, pa smo povprašali kar njenega voznika in konstruktorja:

"Mislim, da se bodo in tudi bomo tega zavedali šele po nekaj dneh. Že v četrtek, ko smo prevalili 470 km prek Sestriera , je začelo brenčati, oblegali pa so predvsem mojega francoskega kopilota Freda. V petek in soboto je bila dacia že ena od glavnih atrakcij in Freda so predvsem zasliševali, kakšne čudežne baterije uporabljamo, da kar vozimo in vozimo brez polnjenj. Odgovarjal pa je zvito in zavito in s tem še stopnjeval radovednost. Samo dejstvo, da je predelana dacia iz države, ki je nihče ne pozna, premagala tesle v konkurenci električnih vozil, je bila šokantna, kar se je videlo tudi v tem, da niso imeli pripravljene naše himne in zastave na podelitvi pokalov.

Za 910 kilometrov in 7.500 metrov višinske razlike je dacia porabila 149,45 kWh

Za odmevno zmago seveda stojijo tudi konkretne številke: "Porabljenih je bilo 149,45 kWh za približno 430 km poti in 5.000 m dviga v petek ter 480 km in 2.500 m dviga v soboto. Na koncentracijski vožnji 470 km v četrtek prek Sestriera porabe niso beležili in je štel le pravočasen prihod na cilj. Polnili smo lahko le ponoči in dobro uro v petek popoldne ter v soboto tri ure popoldne."

Če torej Andrejeve besede zaradi lažje predstave pretopimo v količino evropske valute, je porabljena energija za zmago in vse prevožene kilometre po slovenskih cenikih elektrike vredna slabih 12 (11,785) evrov.

Bo zmaga odločneje odprla vrata evropskega trga? Bo Pečjak pripravil serijski izdelek?

Slovenskega pionirja avtomobilske elektrifikacije pa smo povprašali tudi, na kaj konkretno upa po tej zmagi: "Računamo, da bomo s tema zmagama na tako odmevnem reliju, kot je ta v Monte Carlu, prodrli na evropski trg predvsem z novimi rešitvami ter kakšnim hudim in posebnim predelanim avtom."

Zanimalo pa nas je tudi, kdaj in ali sploh bo Andrej Pečjak pripravil serijski avtomobil.

"Mi smo inštitut, ki naj bi predvsem razvijal, odprodajamo le viške in ne delamo serij. Upamo pa, da bo kaj našega prišlo v serijsko proizvodnjo v tujini, saj vse, kar delamo, delamo s kar največ mogočimi slovenskimi komponentami: Letrika, REC, Stoja, Piktronik in drugimi."

Škoda, da je skala skoraj ustavila superpikija

Tudi drugi slovenski posadki Metron II v superpikiju, ki je sicer nastopila na krajšem, dvodnevnem reliju ZENN, se je nasmihala odlična uvrstitev, saj sta voznik Dejan Grabnar in sovoznik Gašper Jereb do zadnje nočne vožnje držala peto mesto.

V močnem nalivu pa je njun superpiki zadel v skalo, ki je ležala na cesti, in ekipa je zaradi popravila gume izgubila odlično uvrstitev ter končala na 9. mestu v konkurenci 19 tekmovalcev.

Andrej Pečjak pa je nadvse uspešno udeležbo na reliju sklenil z besedami: "Letos smo prišli pripravljeni in s tremi avtomobili (eden je bil le demonstracijski) ter devetimi člani naše ekipe (dva Francoza in sedem Slovencev in Slovenk). Nič ni bilo prepuščeno naključjem in nič ni šlo povsem na tesno, zahvala gre predvsem prvovrstni ekipi, ki je delala s srcem in brez premora. Naša ekipa je bila dokaz, da je mogoče (skoraj) vse, če se le drži skupaj in dela na polno."

Pogled v avtomobilsko električno prihodnost: ljudske cene bo prinesla množična proizvodnja

Nedavno končani avtomobilski salon v Ženevi je znova v ospredje potisnil električno energijo kot pomemben del avtomobilske prihodnosti. Vsi govorijo o EV-preboju, ki pa se nikakor noče zgoditi.

Študije, rešitve, napovedi ..., a vozniki še vedno nismo dobili ljudskega električnega avtomobila. Kdaj se bo torej zgodilo, smo naravnost povprašali Andreja Pečjaka:

"Cene bodo ljudske, ko bo proizvodnja množična. Tudi prvi mobilniki so stali več tisoč evrov, ker so jih delali v majhnih serijah. Baterije so za uporabo v mestih že dovolj konkurenčne, le cena električnih avtomobilov je previsoka za povprečen žep. Nemški proizvajalci na področju električnih vozil zaostajajo, zato za zdaj kažejo le študije in prototipe. So pa naredili standard za vtičnice, ki bo obvezen v EU od leta 2017, in če drugega ne, se bo končala zmeda z vtičnicami na javnih priključnih mestih, kar bo pozitivno vplivalo na razvoj električne mobilnosti."

Ne spreglejte