Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Ponedeljek,
12. 7. 2021,
22.51

Osveženo pred

2 leti, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,66

14

Natisni članek

Prodaja avtomobilov električni avtomobili

Ponedeljek, 12. 7. 2021, 22.51

2 leti, 9 mesecev

Leta 2035 konec prodaje klasičnih avtomobilov v Evropi?

Bencinski in dizelski motorji le še 14 let? To bo predlog Evrope.

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,66

14

Opel mokka | Opel je prehod na povsem električne avtomobile napovedal za leto 2028, torej že sedem let pred pričakovanim predlogom Evropske komisije. | Foto Gašper Pirman

Opel je prehod na povsem električne avtomobile napovedal za leto 2028, torej že sedem let pred pričakovanim predlogom Evropske komisije.

Foto: Gašper Pirman

Evropska komisija bo predvidoma jutri predlagala sveženj ukrepov za nižanje toplogrednih izpustov iz prometnega sektorja. Do leta 2035 bi radi odpravili neposredne izpuste CO2 pri novih avtomobilih, kar bi pomenilo le še 14 let prodaje klasičnih bencinskih in dizelskih avtomobilov. Del programa ukrepov so tudi občutne izboljšave polnilne infrastrukture.

Čeprav je danes delež električnih avtomobilov še vedno nizek, je avtomobilska prihodnost videti vse bolj električna. To velja sklepati po odločitvah posameznih avtomobilskih znamk, ki so že začrtale cilje in določile leto, ko bodo prenehale izdelovati klasične avtomobile z bencinskimi in dizelskimi motorji. Gre za velikoserijske znamke, kot je Ford, ki je določil leto 2030, že dve leti prej pa bodo v svoje avtomobile le še elektromotorje vgrajevali pri Oplu. Podobne cilje imajo še nekateri, na primer Jaguar, Volvo in Abarth.

Opel električni
Avtomoto Nov bencinski ali dizelski opel? Čas le še do 2028.

Leta 2030 naj bi bili novi avtomobili znamke Ford v Evropi le še električni. | Foto: Gregor Pavšič Leta 2030 naj bi bili novi avtomobili znamke Ford v Evropi le še električni. Foto: Gregor Pavšič Predlog Evrope je ambiciozen: novi bencinski in dizelski avtomobili le še do 2035?

Če bodo ti datumi obveljali, se nam obeta zelo pestro avtomobilsko desetletje. Tak prehod bo zahteval velike vložke v tehnološki razvoj posameznih znamk ter polnilno in splošno električno infrastrukturo.

Evropska komisija želi v Evropi močno znižati izpuste CO2, zato vse bolj zaostruje pogoje za prometni sektor. Cilji so določeni v Pariškem sporazumu, velika večina držav - med njimi tudi Slovenija - je od teh ciljev še močno oddaljena.

Prehod na električna vozila lahko pospeši politika. Evropska komisija bo predvidoma že jutri predstavila osnutek programa, ki predvideva konec prodaje novih bencinskih in dizelskih avtomobilov že za leto 2035. Čez 14 let bi torej po tem načrtu v Evropi lahko kupili le še nov električni avtomobil, je o dokumentih osnutka programa poročal Bloomberg.

Električni avtomobili so danes vse bolj omejeni na tiste voznike, ki jih polnijo ponoči doma. Javna polnilna infrastruktura je že predraga, da bi se voznik lahko zanašal le nanjo.  | Foto: Gregor Pavšič Električni avtomobili so danes vse bolj omejeni na tiste voznike, ki jih polnijo ponoči doma. Javna polnilna infrastruktura je že predraga, da bi se voznik lahko zanašal le nanjo. Foto: Gregor Pavšič

Mont Ventoux Škoda Enyaq
Avtomoto Brez dizla 1.500 km daleč? Odgovor dvomljivcem z “vetrovne” gore.

Električna polnilnica na vsakih 60 kilometrov

Po tem programu bi se morali neposredni izpusti novih avtomobilov in kombijev do leta 2030 znižati za 65 odstotkov, do leta 2035 pa že stoodstotno - oboje velja v primerjavi z današnjimi vrednostmi.

Del programa so tudi direktive Evrope proti posameznim državam članicam, ki bi morale poskrbeti za vlaganja v ustrezno polnilno infrastrukturo.

Program bo prav tako vključeval naslednje ukrepe: delež elektrike iz obnovljivih virov bi morali v Evropi do leta 2030 z današnjih 32 povečati na 40 odstotkov. Vsaka država članica bi morala poskrbeti za polnilnico na vsakih 60 kilometrov pomembnejših avtocest, polnilne postaje za vodikove gorivne celice bi morale biti na voljo vsakih 150 kilometrov. 

Ne spreglejte