Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
21. 6. 2021,
13.52

Osveženo pred

2 leti, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,66

9

Natisni članek

FCA Alfa Romeo Volkswagen

Ponedeljek, 21. 6. 2021, 13.52

2 leti, 10 mesecev

Že druga zavrnitev: VW želel kupiti Alfo Romeo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,66

9

Alfa Romeo giulia GTA | Skupina Volkswagen je pred tremi leti še drugič želela kupiti Alfa Romea, a tudi tokrat niso našli skupnega jezika s francoskimi lastniki. | Foto Alfa Romeo

Skupina Volkswagen je pred tremi leti še drugič želela kupiti Alfa Romea, a tudi tokrat niso našli skupnega jezika s francoskimi lastniki.

Foto: Alfa Romeo

Zdaj že pokojni vizionarski vodja skupine Volkswagen, Ferdinand Piëch, je leta 2011 v uvodnem govoru na ženevskem avtosalonu mnoge osupnil z napovedjo, da bi Alfa Romeo pod vodstvom Volkswagna blestela. V prihodnjih petih letih bi za štirikrat povečali prodajo na 400 tisoč avtomobilov, a vse je ostalo le pri bahavih besedah, Alfa Romeo pa je ostala članica skupine FCA. Očitno Nemci niso pozabili svojih obljub in leta 2018 poskušali zopet, a tudi pred tremi leti je nakup te kultne italijanske znamke propadel. 

Pred desetimi leti so pri Volkswagnu sanjali o alfah s Porschejevimi štirivaljnimi atmosferskimi motorji, a je te sanje hitro razblinil tiskovni predstavnik skupine FCA z besedami "Zaprli smo jim vrata in zdaj bi radi prišli notri skozi okno."

Uslišati željo Piëcha

Kot poroča britanski Autocar, je skupina Volkswagen junija 2018 znova poskusila kupiti Alfa Romea in uresničiti dolgoletno željo Ferdinand Piëcha. Čeprav je le ta pred tremi leti preminil, je aktualni predsednik skupine Herbert Diess "menil, da je njegova dolžnost izpolniti zahtevo Piëcha."

Diess je tako pred tremi leti sedel za pogajalsko mizo z Mike Manleyem, predsednikom skupine Fiat Chrysler Automobiles in iskal poti za nakup Alfa Romea. Tudi Manley je bil neomajen in nikakor ni pristal na prodajo te znamke. Danes je Alfa del skupine Stellantis, Carlos Tavares, izvršni predsednik skupine pa jim je dal deset let časa za spreobrnitev prodajnih rezultatov. Volkswagen bo na morebiten nakup moral čakati vsaj deset let in niti ni nujno, da bosta tudi ob koncu desetletja obe strani našli skupen jezik.

Ne spreglejte