Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Sreda,
5. 7. 2017,
7.00

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,73

Natisni članek

MINI Gaj poligon

Sreda, 5. 7. 2017, 7.00

6 let, 7 mesecev

Združene moči slovenskega dirkališča Gaj in avtomobilske znamke Mini

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,73
Mini Gaj | Foto Gregor Pavšič

Foto: Gregor Pavšič

Novo (prenovljeno) slovensko dirkališče v Gaju je gostilo prvi komercialni avtomobilski dogodek. Po dva kilometra dolgi stezi so vozili z miniji, torej z uveljavljenimi ikonami, ki se za pravo identiteto in kupce v Evropi ter Sloveniji še krčevito borijo.

Osnovni trivratni mini v Sloveniji stane vsaj 17.600 evrov. Cene športne različice john cooper works se začnejo pri dobrih 32 tisočakih. | Foto: Gregor Pavšič Osnovni trivratni mini v Sloveniji stane vsaj 17.600 evrov. Cene športne različice john cooper works se začnejo pri dobrih 32 tisočakih. Foto: Gregor Pavšič Prvi večji komercialni najem slovenskega avtomobilskega dirkališča

Pred dobrim mesecem smo prvič obiskali prenovljeno avtomobilsko dirkališče Gaj na Dolenjskem, kjer so nekdanjemu Mobikrogu namenili novo asfaltno podlago, robnike in varnostne ograje. Obrambno ministrstvo je stezo dalo v uporabo nacionalni zvezi za avtošport AŠ2005 z njenim namenskim podjetjem Gaj AŠ, ki ga vodi Anton Anderlič.

Steza je ohranila približno enako konfiguracijo in dolžino natančno dveh kilometrov, na nadaljnje investicije v infrastrukturo in podaljšanje steze pa bo treba še počakati. Pred enim mesecem je Gaj gostil prvi mednarodni dirkaški konec tedna. Takrat smo vrteli volan pokalnega renault twinga, včeraj pa smo Gaj obiskali tudi v sklopu prvega komercialnega avtomobilskega dogodka večjega podjetja.

Video: Obisk dirkališča Gaj z miniji

Dirkališče čakajo še potrebne investicije v infrastrukturo. | Foto: Gregor Pavšič Dirkališče čakajo še potrebne investicije v infrastrukturo. Foto: Gregor Pavšič Za zdaj je treba s seboj pripeljati še šotore, hrano, pijačo, stranišča, internet …

Stezo je najel uvoznik avtomobilske znamke Mini za prikaz svojih vozil tako novinarjem kot tudi svojim strankam. To je tudi model za dolgoročno preživetje slovenskega avtomobilskega dirkališča. Pred kratkim smo v okviru Seatove predstavitve obiskali center Navak pri Beogradu, ki je s ponudbo lahko vzor podobnim objektom v okolici.

Zaradi resnično pomanjkljive infrastrukture mora danes najemnik poskrbeti za šotore, pogostitev, stranišča in podobno, toda za zdaj je avtomobile pri nekoliko višjih hitrostih in ovinkih v Sloveniji na drugih poligonih (Raceland, AMZS Vransko ...) veliko težje preizkušati oziroma predstavljati.

Dodajmo, da je na dirkališče Gaj za zdaj mogoče zapeljati le v okviru uradnih dogodkov, torej takrat, ko društvo ali podjetje najame stezo.

Celotna znamka izvira iz originalnega minija. Tega cooperja je na slovenskih dirkah pred pol stoletja vozil Janko Slokar iz Solkana. | Foto: Gregor Pavšič Celotna znamka izvira iz originalnega minija. Tega cooperja je na slovenskih dirkah pred pol stoletja vozil Janko Slokar iz Solkana. Foto: Gregor Pavšič

Slavna avtomobilska znamka s športnimi uspehi v svetu in tudi doma

Mini je zagotovo ena najbolj kultnih avtomobilskih znamk. V svojem bistvu je prežeta z odličnimi voznimi lastnostmi, nekdanjimi presenetljivimi uspehi na najslavnejših dirkah – tam mini kot David resnično premaga Goljata.

Miniji so zmagovali tako na največjih relijih sveta – trikrat na primer tudi v Monte Carlu – kakor tudi v Sloveniji. Ob prelomu 60. in 70. let je bil mini cooper S prava mala avtomobilska raketa. Prvo gorsko dirko na Gorjance je v svojem razredu dobil Solkanec Janko Slokar, ki je prav tega svojega zmagovalnega minija spomladi ponosno predstavil tudi na avtomobilskem salonu v Ljubljani.

Clubman je trenutno najbolj skrajen primer znotraj znamke Mini. Moderni clubman je približno 90 centimetrov daljši od originalnega minija iz 60. let prejšnjega stoletja. | Foto: Gregor Pavšič Clubman je trenutno najbolj skrajen primer znotraj znamke Mini. Moderni clubman je približno 90 centimetrov daljši od originalnega minija iz 60. let prejšnjega stoletja. Foto: Gregor Pavšič

Mini danes svojo pravo identiteto še išče

Danes je Mini precej drugačna znamka kot pred štiridesetimi leti. Ko jih je kupil BMW, so začeli pridobivati dimenzijske centimetre. Postali so bolj šik, modni in kultni avtomobili, ki merijo na premium kupce. Novodobni miniji so prej avtomobili za izpostavitev osebnega sloga voznika kot racionalna in pretehtana odločitev. Kdor ga ima, z njim uživa prav zaradi drugačnosti tega avtomobila.

Prepad med staro in novo generacijo minijev je dokaj velik. Tako stare kot moderne minije sicer vozijo tako mladeniči, dekleta kot tudi starejši gospodje in gospe. Vseeno desetletja razlike prinašajo tudi različno avtomobilsko filozofijo, pojavljajo se vse večji in novi modeli (na primer clubman) in tudi zato Mini danes pravo identiteto dejansko še išče.

Uradno so navsezadnje potrdili tudi električno različico avtomobila, ki bi lahko ob dovolj veliki bateriji postala zanimiva alternativa s še bolj poudarjeno vozniško izkušnjo.

Prodajno je Mini v Evropi na ravni Volva in Mazde

Prodaja znamke Mini v Evropi se je v zadnjih letih precej popravila. Leta 2012 smo bili v Barceloni na svetovni predstavitvi nove generacije osnovnega trivratnega minija. Obetal je veliko, a po njegovem prihodu na trg je sredi gospodarske krize prodaja padala. Toda v zadnjih dveh letih je spet zrasla. Lani so pri Miniju v Evropi prodali 203 tisoč vozil, po vsem svetu pa 360 tisoč avtomobilov. To je 60 tisoč vozil (20 odstotkov) več kot pred tremi leti. V Evropi je po številu prodanih avtomobilov Mini na ravni znamk, kot sta Suzuki in Mazda, blizu je tudi Volvo.

V Sloveniji so prodajne številke seveda skromnejše. Lani je po uradni statistiki Mini v Sloveniji prodal 191 novih avtomobilov. Najbolj priljubljen je trivratni mini, sledi mu countryman.

Ne spreglejte