SiolNET. Avtomoto Novice
4,88

termometer

 • Messenger
 • Messenger

Zavarovalniške goljufije z avtomobili razkrije "črna skrinjica" v avtu #video

4,88

termometer

V Sloveniji naj bi bilo zavarovalniških goljufij vsako leto za več kot 100 milijonov evrov. Paleta prevar je široka. Od večjih, bolj organiziranih do kopice majhnih, a domiselnih prevar. Med goljufijami posebej izstopajo goljufije pri avtomobilskih zavarovanjih. Po nekaterih ocenah naj bi se za kar vsako deseto prijavo škode pri avtomobilskih nesrečah skrivala goljufija.

V povprečju naj bi tako vsak Slovenec letno plačal kar 80 evrov več premije zaradi nepoštenega ravnanja goljufivih zavarovancev.

Nemalo je primerov, ko lastniki vozilo višjega cenovnega razreda prodajo združbi, ta pa avto preproda naprej, najpogosteje na Balkan. Prevaranti računajo tako na kupnino kot tudi zavarovalnino ob prijavi kraje. Največ pa je poskusov prevar pri prijavi škode, ki naj bi na vozilu nastala kot posledica trka na parkirišču.

Policisti, sodišča in seveda predvsem zavarovalnice zato ob hudih prometnih nesrečah in nesrečah v dvomljivih okoliščinah na pomoč pokličejo strokovnjake. Ena izmed vse bolj uveljavljenih metod ugotavljanja vzrokov prometne nesreče je digitalna forenzika. Prav informacije o dogajanju v vozilu pred nesrečo so ključne. S temi podatki pa lahko odkrijejo tudi goljufe.

Zapisovalnik shrani podatke o trčenju

V vsakem avtomobilu je skrit inštrument, v katerem so shranjeni podatki o dogajanju v vozilu pred nesrečo.

"Zapisovalnik shrani podatke o trčenju in pa tudi podatke do pet sekund pred trčenjem. Vse od hitrosti do odziva voznika - ali je zaviral ali ni zaviral, zabeleženi so vrtljaji motorja, tudi upad hitrosti na določeni razdalji in kdaj je voznik začel zavirati. Razkrije lahko tudi, ali se je voznik sploh odzval, ali je šlo za namerno povzročitev prometne nesreče," je dejal Jože Škrilec, strokovnjak za digitalno forenziko.

"Zavarovalnice so začele sistematično spremljati trende, tudi te organizirane skupine so nekako ustavljene pri teh nečednih početjih in tudi policija je bistveno bolj pozorna," pravi Škrilec. "Zavarovalnice so začele sistematično spremljati trende, tudi te organizirane skupine so nekako ustavljene pri teh nečednih početjih in tudi policija je bistveno bolj pozorna," pravi Škrilec. Foto: Planet TV

Njegovo delo je videti filmsko, a za vsem tem stoji ogromno znanja. Vsak primer je edinstven, s pomočjo digitalne forenzike pa lahko pridobi veliko več informacij kot s klasičnimi metodami. A prvi se pojavi sum. Škrilec je dejal, da se z leti dela na področju razvije tudi občutek, zaradi katerega takoj začuti, da nekaj ni v redu.

Zaradi večje pozornosti zavarovalnic in policije je goljufij vse manj

Strokovnjak za digitalno forenziko opaža, da je poskusov zavarovalniških goljufij z avtomobilskimi nesrečami vse manj. "Zavarovalnice so začele sistematično spremljati smernice, tudi te organizirane skupine so nekako ustavljene pri teh nečednih početjih in tudi policija je bistveno bolj pozorna," je povedal Škrilec.

Večino poskusov prevar združujeta bujna domišljija in domiseln načrt za izvedbo prevar. A pozor. Ne le, da so zavarovalniške goljufije kaznivo dejanje, zavarovanci jih občutijo v obliki višjih stroškov.

Komentarji

8

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

 • Pasjeljubec / 13.03.2019. ob 23:40 +9 - 1

  Flancajte koga drugega...! Zapisovalnik shrani podatke do 5" pred trčenjem!??? A je to plačan članek, da bi zavarovalnice prihranile?

  +9 - 1
 • dacar / 14.03.2019. ob 06:42 +7 - 1

  O to je pa res novica a lahko oderuškim zavarovalnicam pošljlemo kakšen honorar da si opomorejo od hudih finančnih šokih. Dej dej dej ne pišite bedarij največja res zlohotno največja kraja bo šele ko se bodo zavarovalnice združile tako kot banke in nastala bo zavarovalniška mafija.

  +7 - 1
 • prevoz / 14.03.2019. ob 07:59 +3 - 1

  to je lepa samo-reklama tega strokovnjaka. Dejansko pa se le malokrat lahko kaj pametnega odčita iz računalnika ali različnih modulov v vozilu. Običajno so to podatki, ki nikomur nič ne povedo in jih je na sodišču moč ovreči, ker je že njihova razlaga lahko zgrešena.

  +3 - 1
delitve: 52
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin