Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Torek,
27. 5. 2014,
11.38

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Lancia Fiat Chrysler

Torek, 27. 5. 2014, 11.38

8 let

Zapriseženi "lancisti" na Facebooku: Da za Lancio, ne za Marchionneja!

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Lancia naj bi leta 2016 v Italiji prodajala le še malega ypsilona. Privrženci znamke, ki je nekoč slovela po glamurju, prestižu in športnosti, se povezujejo in nastopajo proti načrtom koncerna.

Za delto konec prihodnje leto, živel bo le še ypsilon

Ko je Sergio Marchionne pred kratkim predstavljal petletni načrt koncerna Fiat-Chrysler, je govoril le o znamkah, ki naj bi družbama prinesli rast prodaje, skoraj nobene besede pa Italijan ni spregovoril o Lancii.

Čeprav v Torinu o usodi te znamke, ki jo je že leta 1906 ustanovil Fiatov dirkač Vincenzo Lancia, molčijo, ta neuradno že čaka na svoj (predčasni) pokoj. V dveh letih naj bi Lancia ukinila vse svoje modele z izjemo malčka ypsilona, ki pa ga bodo prodajali le v Italiji. Tako pravijo viri iz osrčja Fiatovega koncerna, uradno o tem Marchionnejeva ekipa še molči.

Tri tisoč podpisov pod spletno peticijo, všečke hitro pridobiva tudi stran Si a Lancia, No a Marchionne na Facebooku

Avtomobili Lancie so bili nekoč sinonim glamurja in prestiža. Se spomnite filma In bog je ustvaril žensko, v katerem je poleg Brigitte Bardot nastopala tudi lancia aurelia spider. Lancie so si takrat lahko prestižne ulice Azurne obale delile z jaguarji in maseratiji, pozneje so zaradi športnih uspehov dobile tudi zelo izrazito športno noto. Spomini na dirkalnike, kot so bili lancia stratos, 037 in delta, ne bodo nikoli utonili v pozabo.

Italijanska znamka je prav zaradi njih postala prava avtomobilska ikona, zato ogorčenje ob napovedanem zatonu znamke s 110-letno tradicijo ni presenetljivo. Na Facebooku so ustanovili skupino Si a Lancia, No a Marchionne (Da za Lancio, ne za Marchionneja), ki ima trenutno več kot 8.700 všečkov. Pod ključno besedo #occupylancia so se nasprotniki napovedanih ukrepov združili tudi na Twitterju.

Kar tri tisoč zapriseženih navdušencev nad lanciami je podpisalo spletno peticijo proti ukinitvi znamke.

Umiranje na obroke?

Fiat-Chrysler bo v prihodnjih petih letih v svoj program vložil 55 milijard evrov, s katerimi bodo izboljševali položaj Alfe Romeo, Fiata in Jeepa, za lancie pa bo očitno zmanjkalo denarja. Avtomobil naj bi imel v načrtih globalno usmerjenega proizvajalca preprosto premajhno prepoznavnost zunaj Evrope.

Analitiki opozarjajo, da je zmanjševanje voznega parka na le en model in en trg dejansko umiranje na obroke in kratkoročni ukrep za umetno oživljanje Lancie. Fiat in Chrysler naj bi si s tem tudi pridobila manevrski prostor za čakanje na prve rezultate nove usmeritve Alfe Romeo.

Ne spreglejte