Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Ponedeljek,
6. 11. 2023,
6.14

Osveženo pred

5 mesecev, 4 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,82

Natisni članek

Corrado Provera Peugeot Sport Peugeot

Ponedeljek, 6. 11. 2023, 6.14

5 mesecev, 4 tedne

Corrado Provera

Žalost pri Peugeotu: umrl je slavni direktor s cigaro

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,82
Peugeot Corrado Provera | Foto Peugeot

Foto: Peugeot

V 82. letu starosti je umrl Corrado Provera, nekdanji direktor Peugeotovega tovarniškega moštva v reliju, ki jih je popeljal do petih naslovov svetovnega prvaka v reliju.

Italijan je bil eden najbolj karizmatičnih vodij tovarniških moštev avtomobilskih proizvajalcev v svetovnem prvenstvu, ki je ključne strateške odločitve ponavadi sprejemal s cigaro v ustih. Peugeot je popeljal v svetovno reli prvenstvo – najprej s peugeotom 306 maxi in nato peugeotom 206 WRC. Trikrat zapored (2000–2002) so bili svetovni prvaki med proizvajalci, dvakrat (2000 in 2002) pa z Marcusom Gronholmom tudi med vozniki.

Zanimiva pot iz Italije na vrh Peugeotovega športnega programa

Provera je izhajal s področja marketinga in odnosov z javnostmi. Začel je pri Chrysler Italia in nato po šestih letih napredoval na evropsko raven Chryslerjevih avtomobilskih poslov. Leta 1977 je prevzel vlogo vodje odnosov z javnostmi za celotno Evropo. Kmalu zatem je lastnik Chrysler vse evropske posle prodal Peugeotu, ki je Chrysler Europe preimenoval v Talbot. Ko se je ta leta 1981 združil s Peugeotom, je Provera postal informacijski direktor Peugeota. Talbot je poskušal s programom v svetovnem prvenstvu v reliju, pa tudi s prebojem v formulo ena.

Ko so pod taktirko Jeana Todta pri Peugeotu v osemdesetih izdelali dirkalnik skupine B, je Provera vodil odnose z javnostmi. Ko so skupino B ukinili, se je Peugeot naprej podal v vztrajnostne relije in nato v formulo ena. Ko so se iz formule ena poslovili in dobili zeleno luč za vrnitev v reli, je Provera že zasedel vodilno mesto v moštvu.

Sanjsko obdobje s peugeotom 206 WRC

Sledilo je izjemno uspešno obdobje. Francozi so na osnovi novega modela 206 izdelali enega najbolj konkurenčnih dirkalnikov WRC. Pod njegovo taktirko so osvojili dva naslova svetovnega prvaka med vozniki, tri med proizvajalci in skupno 27 posamičnih zmag. Po prehodu na večji model 307 je bilo uspehov veliko manj. Provera se z mesta direktorja reli ekipe poslovil leta 2005 in svoje mesto predal Jean-Pierru Nicolasu.

 

Ne spreglejte