Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Sreda,
2. 11. 2022,
6.29

Osveženo pred

1 leto, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,49

3

Natisni članek

IDRA Group Cybertruck Tesla

Sreda, 2. 11. 2022, 6.29

1 leto, 6 mesecev

Tesla cybertruck

Začetek proizvodnje? Italijani v Teslo poslali ključni stroj.

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,49

3

Tesla cybertruck | Uradne cene in specifikacije električnega poltovornjaka še niso znane. | Foto Tesla

Uradne cene in specifikacije električnega poltovornjaka še niso znane.

Foto: Tesla

Tesla naj bi konec prihodnjega leta vendarle začela serijsko proizvodnjo električnega poltovornjaka cybertruck, ki ga trenutno v Evropi ni več mogoče rezervirati.

Tesla je poltovornjak razkrila leta 2019. | Foto: Tesla Tesla je poltovornjak razkrila leta 2019. Foto: Tesla Tesla je cybertruck razkrila leta 2019, od takrat pa so začetek serijske proizvodnje že trikrat prestavili. Po razkritju enega najbolj kontroverznih avtomobilov zadnjih let so se v avtomobilskem svetu zgodili številni pretresi, ki so močno vplivali na proizvodno strategijo številnih proizvajalcev. Tesla zdaj ne bo več prva z električnim poltovornjakom, saj take že poznamo pri znamkah Ford, Hummer in Rivian. Po poročanju Reutersa, pri katerem so se sklicevali na vire znotraj Tesle, pa naj bi se serijska proizvodnja vendarle začela konec leta 2023.

Tesla model Y
Avtomoto Kje so meje in razlogi? Za najbolje prodajanega več kot 60 tisočakov.

Tesla cybertruck | Foto: Tesla Foto: Tesla

Ključni proizvodni stroj so v Italiji že izdelali

Osrednja proizvodna točka zanj bo nova Teslina tovarna v Austinu. Italijansko podjetje IDRA Group iz okolice Brescie, ki izdeluje velikanske proizvodne stroje, je pred kratkim na omrežju Linkedin objavilo zaključek izdelave devettisočtonskega stroja "giga press" za ustvarjanje velikih sestavnih delov cybertrucka. Če sklepamo po njihovi objavi, je stroj pripravljen za prevoz v ZDA.

Italijanska IDRA Group je za Teslino tovarno pripravila enega ključnih proizvodnih strojev. | Foto: IDRA Group Italijanska IDRA Group je za Teslino tovarno pripravila enega ključnih proizvodnih strojev. Foto: IDRA Group

Cybertruck je dobil več kot milijon rezervacij

Tesla za model cybertruck zunaj Severne Amerike že dolgo ne sprejema več rezervacij. Glede na objavo Elona Muska imajo teh že zdaj dovolj za tri leta proizvodnje. Že prvi teden so jih namreč prejeli 250 tisoč, skupno število rezervacij pa ocenjujejo na okrog 1,3 milijona. Rezervacije sicer še ne pomenijo tudi dejanskega nakupa, vendarle pa so te številke velik izziv za proizvodno kapaciteto Tesle.

Cene za vozilo, ki se bodo zagotovo razlikovale od tistih z razkritja pred tremi leti, še niso znane. Enako velja tudi za natančnejše tehnične podatke in specifikacijo poltovornjaka za Evropo.

Ne spreglejte