SiolNET. Avtomoto Novice
1,76

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Začetek konca? Tudi Renault bo prepolovil število dizlov.

1,76

termometer

Renault Captur EDC Initiale Paris
Foto: Gašper Pirman

Evropska unija pri avtomobilskih proizvajalcih vse bolj zaostruje zahteve o izpustih CO2, zato so ti primorani razvijati ne bencinske, temveč elektrificirane pogone. Renault je napovedal več priključnih hibridov.

Evropska avtomobilska industrija v iskanju poti do nižanja izpustov CO2

Le nekaj precej redkih avtomobilskih proizvajalcev je za letošnjo jesen pripravilo svoje večje novosti in jih v začetku tega tedna predstavilo na avtomobilskem salonu v Parizu. Izstopala je Toyota z novo corollo, BMW s serijo 3. Uradna prisotnost Tesle z električnim modelom 3 je bila iz vidika evropskega avtomobilskega trga pomenljiva in ob njo se je obregnil tudi predsednik Renault Nissana Carlos Ghosn.

Zdelo se je, kot bi trenutno avtomobilske razvojnike bolj zaposlovali vse strožji predpisi za izpuste CO2 in tudi prehod na nov cikel merjenja izpustov WLTP. Tako je tudi v Parizu še najbolj pozitivno presenetil Renaultov koncept prihodnjega majhnega (cenovno dostopnega?) električnega avtomobila.

Renault bo delež svojih dizlov prepolovil

Prav Ghosn je v Parizu napovedal, da bo Renault kot ena najbolje prodajanih avtomobilskih znamk v Evropi v prihodnjih letih močno zmanjšal delež dizelskih motorjev v svojih avtomobilih. Ta delež bodo po njegovih besedah kar prepolovili. Kupcev ne zanima tip motorja, zanje so pomembni cena, stroški vzdrževanja in ohranjanje vrednosti pri rabljenih vozilih, je dodal. Dizelski motor je evropska avtomobilska industrija pred leti sicer označevala kot rešitelja pred naraščajočimi izpusti CO2, saj ima dizel teh manj kot bencinsko gorivo.

Renault bo leta 2020 začel megana in capturja ponujati tudi v različici s priključno hibridnim pogonom, manjšega clia pa z navadnim hibridnim pogonom.

Pogon bosta sestavljala dva elektromotorja, ki bosta drug za drugim nameščena med 1,6-litrski bencinski motor in menjalnik. Priključni hibrid bo omogočal okrog 50 kilometrov zgolj na elektriko. Z omenjenimi tremi modeli bo Renaultu leta 2020 predvidoma svoj povprečni izpust CO2 uspelo znižati na zahtevanih 95 gramov na prevoženi kilometer.

V približno enakem obdobju načrtuje uvedbo priključnih hibridov še več drugih proizvajalcev. Ob konkurenčnih cenah to za končne uporabnike ne pomeni slabe izbire, saj je za mnogo voznikov priključni hibrid že danes odlična izbira. Marsikdo se lahko med tednom vozi le s poceni elektriko, bencin pa privarčuje za izlet ob koncu tedna.

Toyota dizelske motorje v Evropi ukinja že letos?

Pri Toyoti so lani v Evropi prodali le sedem odstotkov svojih vozil z dizelskim motorjem in predvidoma ga bodo že letos povsem umaknili iz lastne ponudbe. Pri Continentalu so napovedali, da bomo leta 2023 v Evropi videli še zadnji nov klasični motor z notranjim izgorevanjem, ki ne bo imel nikakršne pomoči elektrike.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 5
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin