Začetek gradnje infrastrukture, ki bo omogočila užitke tudi z električnimi porscheji

Porsche namerava konec desetletja letno prodati 20 tisoč svojih električnih športnih limuzin, že prihodnje leto pa se bo v Evropi razmahnila gradnja najmočnejših in najobsežnejših hitrih električnih polnilnic do zdaj. Partnerji v projektu, ki je odgovor na mrežo Tesle Motors, so BMW, Ford ter koncerna Daimler in Volkswagen.

Študija električnega porscheja, ki bo postala realnost leta 2019. Ob evropskih avtocestah bo že prihodnje leto začela nastajati polnilna infrastruktura, ki bo omogočila polno uporabo takih električnih avtomobilov naslednje generacije. Študija električnega porscheja, ki bo postala realnost leta 2019. Ob evropskih avtocestah bo že prihodnje leto začela nastajati polnilna infrastruktura, ki bo omogočila polno uporabo takih električnih avtomobilov naslednje generacije. Foto: Porsche

Kultni Porsche namerava letno prodati 20 tisoč svojih električnih športnih limuzin

Tudi pri Porscheju, danes enem zadnjih branikov tipično uživaške avtomobilske šole, kjer bistvo predstavljajo zmogljivi motorji z notranjim izgorevanjem, o elektriki govorijo z visokimi prodajnimi ambicijami. Potencialno letno prodajo so ocenili na kar 20 tisoč električnih vozil na osnovi študije mission E, je v pogovoru za nemški Automobilwoche povedal predsednik znamke Olivier Blume. Po besedah Uweja Huecka, predsednika Porschejevega sindikata, jih bodo morali za dobičkonosnost prodati vsaj deset tisoč letno.

Porschejev električni avtomobil bo neposredni tekmec tesle S. Za njegov razvoj, izdelavo in prodajo bodo Nemci zaposlili vsaj 1.400 novih delavcev. Avtomobil bodo izdelovali v Porschejevi tovarni v Zuffenhausnu, ki bo v ta namen deležna obnove v vrednosti 700 milijonov evrov.

Če bi jih letno prodali okrog 20 tisoč električnih, bi to predstavljalo skoraj 10 odstotkov današnje celotne prodaje Porscheja. Če bi jih letno prodali okrog 20 tisoč električnih, bi to predstavljalo skoraj 10 odstotkov današnje celotne prodaje Porscheja. Foto: Porsche

Električni užitki z nizkim težiščem, štirikolesnim pogonom in krmiljenjem

Avtomobil bo imel povsem nov pogonski sistem, ki ga bosta sestavljala dva magnetna sinhronska elektromotorja. Podobna uporablja tudi Porschejev dirkalnik 919 hybrid za vztrajnostne dirke. Oba motorja bosta zagotavljala sistemsko moč več kot 600 "konjev". Do sto kilometrov na uro bo avtomobil predvidoma pospešil v 3,5 sekunde, do 200 kilometrov na uro pa v manj kot 12 sekundah.

Vozniške užitke bodo po zagotovilih Porschejevih inženirjev zagotavljali zelo nizko težišče (baterije bodo na dnu vozila), štirikolesni pogon in štirikolesno krmiljenje. Natančnejši podatki bodo znani po razkritju serijskega avtomobila, ki ga bodo pri Porscheju začeli izdelovati leta 2019.

Nove hitre polnilnice bodo imele standard CSS, njihova moč pa bo znašala do 350 kilovatov. Na teh polnilnicah bo mogoče polniti tudi tesle. Nove hitre polnilnice bodo imele standard CSS, njihova moč pa bo znašala do 350 kilovatov. Na teh polnilnicah bo mogoče polniti tudi tesle. Foto: Porsche

Prvotni cilj je 400 polnilnic, do konca desetletja že več tisoč

Že pred tedni smo pisali o projektu ultra E, v katerem poleg Evropske unije sodelujejo tudi Audi, BMW in Renault, v štirih državah od Belgije do Avstrije nameravajo postaviti 25 hitrih polnilnic z močjo 350 kilovatov.

Partnerji novega projekta so BMW Group, Ford ter koncerna Volkswagen in Daimler. Svojo namero so objavili v skupnem sporočilu, kjer so izpostavili razsežnost svojega sodelovanja in zmožnost hitrega postavljanja polnilnic. Ob evropskih avtocestah jih bodo predvidoma začeli postavljati že prihodnje leto. Evropska mreža polnilnic, ki bodo imele moč kar do 350 kilovatov, je odgovor na podobno mrežo ameriške Tesle Motors. Ta je namenjena električnim teslam, njihova največja moč pa je trenutno do 145 kilovatov.

Prvotni cilj znaša 400 polnilnic, do konca desetletja pa bi jih morali imeti vozniki na voljo že več tisoč. Polnjenje električnih avtomobilov bo postalo praktično kot današnji obisk na klasični bencinski črpalki, so zapisali omenjeni proizvajalci. Elektrika ob avtocestah zagotovo ne bo poceni, kar kažejo že današnji ceniki. Avtomobili se bodo polnili tudi doma in ob pričakovani nadgradnji infrastrukture tudi v javnih naseljih.

Konec desetletja novi električni avtomobili z daljšim dosegom in hitrejšim polnjenjem

Okrog leta 2020 bodo te avtomobilske znamke predstavile električne avtomobile, ki bodo ves potencial novih polnilnic sposobni izkoristiti. Visokoserijski električni avtomobil, ki bo podoben golfu, je že letos napovedal Volkswagen. Danes največji evropski proizvajalec avtomobilov želi v prihodnjem desetletju postati vodilen na področju elektromobilnosti.

Za zdaj so manj znani električni načrti Forda, BMW, Daimler, Audi in Porsche pa o električnih različicah že odkrito govorijo. Audi in Mercedes-Benz bosta pohod začela z električnim crossoverjem, zaradi večjih baterij pa bosta potrebovala učinkovito omrežje hitrih polnilnic.

 

Sorodne vsebine

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Popularno

Vroči članki

Najbolj brano