Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Četrtek,
20. 10. 2016,
6.18

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,23

1

Natisni članek

električni avtomobili Renault BMW Audi

Četrtek, 20. 10. 2016, 6.18

6 let, 6 mesecev

Evropa, BMW, Audi in Renault gradijo mrežo 350-kilovatnih električnih polnilnic

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,23

1

Od Nizozemske do Avstrije bodo postavili 25 superhitrih polnilnic za električna vozila, ki bodo imela moč kar 350 kilovatov. Med partnerji projekta so tudi Audi, BMW in Renault. Naložba v mrežo polnilnic, ki je neposredna alternativa podobni mreži Tesle Motors, bo znašala 13 milijonov evrov.

Zelo zmogljive polnilnice za električne avtomobile prihodnosti. Projekt Ultra E, ki ga sofinancira Evropska komisija, je za zdaj omejen na štiri države: Nizozemsko, Belgijo, Nemčijo in Avstrijo. | Foto: Allego Zelo zmogljive polnilnice za električne avtomobile prihodnosti. Projekt Ultra E, ki ga sofinancira Evropska komisija, je za zdaj omejen na štiri države: Nizozemsko, Belgijo, Nemčijo in Avstrijo. Foto: Allego

Že pred meseci smo poročali o namerah Evropske komisije, da s pomočjo uveljavljenih evropskih avtomobilskih proizvajalcev začne ob enem izmed evropskih prometnih koridorjev postavljati mrežo tako imenovanih superhitrih električnih polnilnic. Gre za podoben projekt, kot ga je v lastni režiji izpeljala Tesla Motors. Ker zdaj tudi evropski proizvajalci pripravljajo resne električne avtomobile z velikimi baterijami, ki za učinkovito (časovno hitro) polnjenje potrebujejo veliko močnejše polnilnice, bo ob cestah zrasla še Tesli konkurenčna evropska mreža zelo zmogljivih polnilnic.

Tesla Motors je prva postavila mrežo svojih zmogljivih polnilnic. Dvanajst jih imamo tudi v Sloveniji. | Foto: Gregor Pavšič Tesla Motors je prva postavila mrežo svojih zmogljivih polnilnic. Dvanajst jih imamo tudi v Sloveniji. Foto: Gregor Pavšič

Tako močnih polnilnic danes ni sposoben izkoristiti še noben električni avtomobil

Projekt postavitve 25 polnilnic z močjo 350 kilovatov je vreden 13 milijonov evrov. Polovico denarja bo iz lastnih skladov prispevala Evropska komisija, preostalo pa pridruženi partnerji. Med temi so tudi Audi, BMW in Renault. Mreža polnilnic bo povezovala Nizozemsko, Belgijo, Nemčijo in Avstrijo.

Moč polnjenja 350 kilovatov danes občutno presega najvišjo zmožnost polnjenja kateregakoli električnega avtomobile. Vozila Tesle Motors je mogoče polniti z največjo močjo 120 kilovatov. Polnilnice bo mogoče uporabiti tudi z močjo 50 kilovatov, partnerji projekta pa pričakujejo, da bodo električni avtomobili z zmožnostjo polnjenja do 350 kilovatov na ceste zapeljali leta 2018.

Taka moč polnjenja v praksi pomeni, da je mogoče avtomobilu v 20 minutah polnjenja doseg podaljšati za okrog 300 kilometrov.

Podobne polnilnice domnevno razvija tudi Porsche

Teh 25 polnilnic bo postavilo podjetje Allego, to pa ni edini tovrsten projekt. Tudi Porsche razvija sistem zelo močnih polnilnic, ki bi bil namenjen njihovemu prvemu električnemu vozilu. Na avtomobilskem salonu v Parizu so predstavniki Porscheja potrdili razvoj take mreže, ki bi jo z adapterjem lahko uporabljali tudi vozniki ameriških tesel.

Ne spreglejte