Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Torek,
9. 7. 2019,
17.14

Osveženo pred

4 leta, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,90

1

Natisni članek

električni avtomobili MINI

Torek, 9. 7. 2019, 17.14

4 leta, 9 mesecev

Relativno majhen doseg za ugodnejšo ceno?

Z novim avtom lahko zapeljejo na tanek led #foto

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,90

1

Mini electric | Mini je predvsem urbani avtomobil in zato naj bi mu zadoščal doseg okrog 200 kilometrov. Za večje prodajne številke to bržčas ne bo dovolj. | Foto MINI

Mini je predvsem urbani avtomobil in zato naj bi mu zadoščal doseg okrog 200 kilometrov. Za večje prodajne številke to bržčas ne bo dovolj.

Foto: MINI

Mini je danes v Amsterdamu razkril svoj prvi serijski električni avtomobil. Ker v ospredje postavlja zmogljivost in razmeroma ugodno ceno, po dosegu pa zaostaja za večino modernih električnih avtomobilov, zagotovo vozi po tankem ledu.

Avtomobilska skupina BMW Group je bila ena od prvih med tradicionalnimi avtomobilskimi proizvajalci, ki je sledila zgledu Tesle in zapeljala na področje elektromobilnosti. Toda BMW i3 prodajno ni povsem upravičil pričakovanj. Čeprav njegova prodaja kljub starosti ves čas raste, je bila počasnost električnega preskoka domnevno tudi eden izmed razlogov za umik predsednika BMW Haralda Krugerja.

Mini ni razvil namenske električne platforme in je avtomobil izdelal na osnovi trivratnega klasičnega minija. | Foto: MINI Mini ni razvil namenske električne platforme in je avtomobil izdelal na osnovi trivratnega klasičnega minija. Foto: MINI Nova priložnost za znamko Mini?

Danes je v Amsterdamu električnega minija electrica razkril Oliver Zipse, vodja proizvodnje pri BMW in najverjetnejši Krugerjev naslednik na čelu bavarskega avtomobilskega velikana. Mini bo poskušal z električno različico avtomobila, ki ni nastala na namenski platformi, temveč na osnovi trivratnega klasičnega minija, ujeti vse večje povpraševanje po električnih vozilih. Avtomobil bodo izdelovali v angleškem Oxfordu.

BMW
Avtomoto BMW bo moral iskati novega predsednika

Doseg ni na ravni Tesle, še manj renaultov, peugeotov, hyundaiev …

Elektromotor minija electrica (prilagojen motor iz BMW i3) bo imel največjo moč 184 "konjev" in pospešek do 100 kilometrov na uro v 7,3 sekunde. Najvišja hitrost bo omejena na 150 kilometrov na uro. Bolj v oči bode skromna baterija z zmogljivostjo 32 kilovatnih ur, kar je precej manj, kot ponujajo moderni električni avtomobili. Doseg po standardu WLTP bo znašal dobrih 200 kilometrov.

Vodstvo družbe manjšo baterijo upravičuje z ugodnejšo ceno. Če bi imela baterija večjo zmogljivost, bi bil avto dražji. V Nemčiji bo stal 32 tisoč evrov in več.

V notranjosti je novost manjši digitalni zaslon pred voznikovimi očmi. | Foto: MINI V notranjosti je novost manjši digitalni zaslon pred voznikovimi očmi. Foto: MINI

Ne spreglejte