SiolNET. Avtomoto Novice
0,41

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Vse več dovoljenj: leteči avto vse bližje resničnosti #video

0,41

termometer

Pred pol leta smo pisali, da je leteči avtomobil na Slovaškem opravil prvi uradni polet. Pri tem so prehiteli številne bistveno večje proizvajalce vozil, ki pospešeno vstopajo v to dirko. Po številnih uspešnih poletih so zdaj pri Klein Vision naredili velik korak naprej, saj so jim lokalne oblasti izdale potrdilo o plovnosti, ki je eden ključnih certifikatov za pridobitev letalske licence.

Po več kot 70 urah letenja jim je uspelo dokazati, da je AirCar varen tudi v zraku, zato jim je slovaška uprava za civilno letalstvo izdala zgoraj omenjeno potrdilo o plovnosti. Že prej so prejeli letalsko dovoljenje EASA CS-23 in tudi dovoljenje M1 za vožnjo po cestah.

Vzleteti je še vedno možno le z letališča

V nasprotju s preteklimi poskusi je AirCar vozilo z dvojno funkcijo, ki se iz avtomobila v letalo spremeni v manj kot treh minutah. Krila in rep se lahko aktivirajo oziroma skrijejo ob karoserijo avtomobila, zato se lahko iz športnega avtomobila hitro spremenil v polno delujoče letalo. Žal z njim ni mogoče poleteti kamorkoli, prihodnji lastniki bodo morali imeti v bližini letališče, saj je aktiviranje letalskega načina kjerkoli drugje prepovedano in tudi nevarno.

Zajac ima za zdaj v razvoju dva prototipa. Za delovanje oba uporabljata običajno gorivo, prvega poganja " 160-konjski" BMW-jev motor, drugega pa še močnejši "300-konjski" motor. Prvi ima vgrajena fiksni propeler in balistično padalo, drugi pa prilagodljiv propeler, zaradi česar doseže večjo hitrost letenja (300 oziroma 190 kilometrov na uro pri prvem prototipu). Drugi prototip ima tudi daljši doseg, ki znaša tisoč kilometrov.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin