Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
19. 4. 2016,
7.01

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,30

1

Natisni članek

udobje Varna vožnja Tehno Avtomoto Volvo

Torek, 19. 4. 2016, 7.01

6 let, 7 mesecev

Volvo S90 – švedski prestiž na krilih tehnike in varnosti

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,30

1

Volvo S90 | Foto Vinko Kernc

Foto: Vinko Kernc

Volvov cilj, da bi postal najbolj zaželena znamka prestižnih avtomobilov, Švedi uresničujejo z napadom novih modelov. Povsem nova limuzina V90 bo na slovenski trga prišla junija, najnižna cena zanj pa bo 50.466 evrov.

Volvo: visoki cilji, a smiseln načrt poti do tja

Volvo S90: velika limuzina, ki je že dvignila veliko prahu in zanimanja na za Volvo pomembnih trgih. | Foto: Vinko Kernc Volvo S90: velika limuzina, ki je že dvignila veliko prahu in zanimanja na za Volvo pomembnih trgih. Foto: Vinko Kernc

Volvo bi rad čez pet, morda šest let prodal po 800 tisoč avtomobilov na leto, ta cilj pa naj bi bil rezultat dveh ključnih smeri: prva je izdelovanje avtomobilov, ki bodo ljudem olajšali življenje (s tem je mišljeno, da jim ga z upravljanjem oziroma uporabo navkljub številnim novim tehnologijam ne bodo zapletali), druga pa sledenje in krepitev treh osnovnih vodil: varnosti, kakovosti in okoljske skladnosti. Pri tem je novi S90 'le' ena od vmesnih točk pri doseganju zastavljenega cilja.

Slovenci bodo morda raje segli po dizlih; najcenejši bo sprva D4 automatic momentum (52.820 evrov), D5 automatic AWD inscription pa bo stal 61.694 evrov. | Foto: Vinko Kernc Slovenci bodo morda raje segli po dizlih; najcenejši bo sprva D4 automatic momentum (52.820 evrov), D5 automatic AWD inscription pa bo stal 61.694 evrov. Foto: Vinko Kernc

Limuzina S90, drugi član kluba '90', ki bo kmalu še zrasel

Volvo S90 - predpremiera v Narodni Galeriji v Ljubljani | Foto: Klemen Korenjak Foto: Klemen Korenjak

Tudi velika prestižna limuzina S90 sledi osnovnim zapovedim te znamke, vključno z obliko: Volvo stavi na švedski pristop k dizajnu, torej preprosto, a praktično in učinkovito ter lepo. V resnici je S90, gledano oblikovno, serijska limuzina na osnovi konceptnega kupeja volvo concept coupé iz leta 2013, kar (z izjemo dvovratne kupejevske zasnove) v celoti velja za zunanjost, v veliki meri pa tudi za notranjost na čelu z velikim, devetpalčnim pokončnim osrednjim zaslonom.

S90 je v primerjavi s predhodnikom, S80, zrasel med osema, v dolžino in širino pa je od njega malce nižji. Na voljo bo v petih osnovnih paketih (kamor štejejo tudi cross country, ta pride v kombinaciji z V90), ki jih delijo v osnovni, osrednji, luksuzni, športni in pustolovski paket. Vse odlikuje pristop 'sensus'. To je beseda, ki kupcem pove, da združuje stvari, ki so smiselne (sense = smisel)  v človekovem vsakdanjiku, ne ponuja pa nekaj samo zato, ker lahko.

Kar potnik vidi, naj bo kovina, usnje in les, plastike pa čim manj. Takšen naj bi bil tipičen volvo sedanjosti in prihodnosti. | Foto: Klemen Korenjak Kar potnik vidi, naj bo kovina, usnje in les, plastike pa čim manj. Takšen naj bi bil tipičen volvo sedanjosti in prihodnosti. Foto: Klemen Korenjak

Tehnika: upravljanje, povezljivost, pogoni, varnost …

Volvo S90 | Foto: Vinko Kernc Foto: Vinko Kernc

V tehnično poglavje pristopa sensus na neki način zagotovo sodita velika zaslona, devetpalčni osrednji in (doplačilni) 12,3-palčni za volanskim obročem, navsezadnje pa tudi avdio sistem znamke Bowers&Wilkins z do 19 zvočniki in apple carplay za povezljivost s pametnimi telefoni.

Klasična pogonska tehnika je tudi še sveža, a že poznana: trije dizli (D3, D4 in D5), dva bencinarja (T5 in T6) ter en priključni hibrid (T8), dva menjalnika (ročni in samodejni) in dva pogona (prednji in štirikolesni). Obljubljajo tudi bogat serijski varnostni paket (samodejno mestno zaviranje, delno avtonomna vožnja do 130 kilometrov na uro, sistem zoper poškodbe v primeru zdrsa s ceste in drugi znani sistemi), ki jih bo moč še nadgraditi z doplačilom.

Notranjost je črna le v osnovnem paketu kinetic, ko je tudi osrednji zaslon manjši, sicer pa je notranjost prijetno svetla. Bowers&Wilkins: zagotovilo za prestiž predvajanja zvoka. | Foto: Vinko Kernc Notranjost je črna le v osnovnem paketu kinetic, ko je tudi osrednji zaslon manjši, sicer pa je notranjost prijetno svetla. Bowers&Wilkins: zagotovilo za prestiž predvajanja zvoka. Foto: Vinko Kernc

Sprva od 50.446 evrov, pozneje z razširjeno ponudbo tudi cenejši

V Sloveniji bo junija najprej naprodaj limuzina z le dvema (srednjima) paketoma opreme in s štirimi motorji. Najcenejši bo T5 momentum s samodejnim menjalnikom in prednjim pogonom, stal bo 50.446 evrov. Inscription bo dobrih štiri tisoč evrov dražji, dizel pa bo dražji za dobra dva tisočaka. Najdražji s cenika ta hip bo T6 automatic AWD inscription, ki bo stal 66.255 evrov.

Konec septembra bo na naš trg prišel tudi kombi V90, ki bo ob enaki pogonski in opremski ponudbi dobre štiri tisočake dražji. Pozneje, ko bo na voljo popolna ponudba, bo najcenejši D3 kinetic, cena zanj pa še ni znana.

Ne spreglejte