Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
22. 4. 2016,
12.36

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,20

Natisni članek

Zeleni avtomoto poraba goriva izpusti Dieselgate Volkswagen

Petek, 22. 4. 2016, 12.36

6 let, 7 mesecev

Volkswagen je za dizelsko afero rezerviral 16,4 milijarde evrov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,20
Volkswgen Diesegate afera TDI

Volkswagen je moral po informacijah nemške tiskovne agencije dpa zaradi afere z izpusti dizelskih avtomobilov v bilancah za leto 2015 rezervirati 16,4 milijarde evrov. S tem koncernu grozi daleč največja izguba na letni ravni v njegovi zgodovini.

Izguba bo presegla tisto iz leta 1993

Nov motorni element za rešitev problema izpustov pri 1,6 TDI motorju. | Foto: Nov motorni element za rešitev problema izpustov pri 1,6 TDI motorju.

Z oblikovanjem rezerve koncern čaka najvišja letna izguba do zdaj. Leta 1993 je Volkswagen zabeležil 1,94 milijarde takratnih nemških mark oz. okoli milijardo evrov izgube, izgube v 70. in 80. letih prejšnjega stoletja so bile še precej nižje, poroča dpa.

Volkswagen je leta 2014 ustvaril 11 milijard evrov dobička, rezultati za leto 2015 še niso znani. Koncern je sporočil, da je bil rezultat iz poslovanja, dobiček pred obrestmi in davki (EBIT) - ob neupoštevanju stroškov zaradi afere z izpusti - na ravni tistega iz leta 2014, ki je znašal 12,7 milijarde evrov.

Prvi mož Volkswagna Matthias Müller je lani decembra na prvi tiskovni konferenci po izbruhu afere Dieselgate pri reševanju krize kot ključne točke izpostavil celovitost rešitve za vse prizadete kupce, razjasnitev odgovornosti in vzrokov za nastale težave, temeljne spremembe v vodenju, strukturi in organizaciji koncerna ter razvojni načrt do leta 2025. "Na splošno položaj ni dramatičen. Je pa napet, kot je bilo pričakovano. Čeprav je položaj resen, pa to ne bo zlomilo podjetja. Dva meseca in pol po krizi ne vidimo razloga, da ne bi uresničili svojih poslovnih ciljev, borimo se za vsakega kupca in za vsak avtomobil," je dejal prvi mož Volkswagna. | Foto: Prvi mož Volkswagna Matthias Müller je lani decembra na prvi tiskovni konferenci po izbruhu afere Dieselgate pri reševanju krize kot ključne točke izpostavil celovitost rešitve za vse prizadete kupce, razjasnitev odgovornosti in vzrokov za nastale težave, temeljne spremembe v vodenju, strukturi in organizaciji koncerna ter razvojni načrt do leta 2025. "Na splošno položaj ni dramatičen. Je pa napet, kot je bilo pričakovano. Čeprav je položaj resen, pa to ne bo zlomilo podjetja. Dva meseca in pol po krizi ne vidimo razloga, da ne bi uresničili svojih poslovnih ciljev, borimo se za vsakega kupca in za vsak avtomobil," je dejal prvi mož Volkswagna.

Ameriška poravnava je pomemben korak

Volkswgen Diesegate afera TDI | Foto:

Volkswagen je pomemben korak pri razreševanju afere - v katero je padel, ko je lani jeseni priznal, da je v okoli 11 milijonov vozil po vsem svetu vgradil programsko opremo, ki na testiranjih pokaže nižje izpuste od dejanskih - naredil v četrtek, ko je z ameriškimi oblastmi dosegel dogovor, da bo ameriškim lastnikom skoraj pol milijona Volkswagnovih dizelskih vozil ponudil "znatno nadomestilo" in popravilo avtomobila ali pa celo odkup nazaj. Koncern bo tudi vzpostavil sklad za varovanje okolja.

Sodišče v San Franciscu je Volkswagnu naložilo, da mora do 21. aprila pripraviti načrt za odpravo sporne opreme pri svojih avtomobilih, ki so jih prodali na ameriškem trgu.

Podrobnosti dogovora med Volkswagnom, ameriškim pravosodnim ministrstvom in ameriško okoljsko agencijo EPA niso znane. Vendar naj bi nemški avtomobilski proizvajalec ponudil dovolj, da se bo izognil sojenju za škandal, ki je že močno škodoval podjetju.

Če bodo rezervacije zadostovale, bodo stroški zaradi afere precej nižji, kot so ocenjevali nekateri strokovnjaki, ki so napovedovali, da bi stroški afere lahko dosegli tudi 30 milijard evrov. | Foto: Če bodo rezervacije zadostovale, bodo stroški zaradi afere precej nižji, kot so ocenjevali nekateri strokovnjaki, ki so napovedovali, da bi stroški afere lahko dosegli tudi 30 milijard evrov.

Ne spreglejte