Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
21. 8. 2013,
12.44

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Volkswagen Športni Avtomoto

Sreda, 21. 8. 2013, 12.44

8 let

Volkswagen golf R: po novem s tristo konjiči

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
GTI je sicer pojem športnosti, a najpogumnejši vozniki bolj nestrpno pričakujejo različico R. Nova ponuja kar okroglih tristo konjičev, a krotiti jih pomaga štirikolesni pogon.

Lansko leto je na ceste zapeljal sedmi golf, letos je čas za nove variante golfovih izpeljank. Tako smo letos že vozili varianta, varčnega bluemotiona, pa tudi športna GTI-ja in GTD-ja, zdaj je čas za novega golfa R.

Tako kot so nas v Wolfsburgu navadili z zadnjimi tremi golfi R, tudi novinec za pravo mero oprijema s cestiščme skrbi s štirikolesnim pogonom, tokrat gre za zadnjo verzijo 4Motiona z najnovejšo Haldex sklopko.

In pogon ne bo imel lahke naloge, v nosu se namreč skriva bencinski turbo motor, ki po novem ponuja trideset konjičev več, skupaj torej tristo. Če je golf R podkrepljen s samodejnim DSG-jem, lahko stotico doseže v 4,9 sekunde, kar je za več kot pol sekunde hitrej kot pri predhodniku.

R je sicer za dva centimetra bolj pri tleh kot običajni golf, sicer pa ravno tako ponuja prilagajanje voznega režima DCC, ki pa v tem primeru nudi tudi program Race. Seveda gre za program namenjen vožnji po dirkališču, kamor ta "hot hatch" dejansko tudi najbolj spada.

Običajni vozniki bodo verjetno tudi na stezi hitrejši z vklopljenim sistemom stabilnosti ESC Sport, ki pušča nekaj zdrsavanja in motorju ne jemlje toliko moči kot običajni ESC, izkušeni dirkači pa se bodo z željo po driftanju razveselili podatka, da je moč pri golfu R ESC tudi povsem izključiti.

Pri takšnem športniku je morda nekoliko ironično, a Volkswagen vseeno močno poudarja porabo goriva. Ta je po tovarniških podatkih za poldrugi liter nižja v primerjavi s predhodnikom, a vsi vemo, da lastniki takšnih golfov na bencinsko črpalko zagotovo ne bodo nikoli pripeljali s povprečno porabo 6,9 litra na sto kilometrov.

Ne spreglejte