Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
31. 1. 2012,
12.18

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Volkswagen

Torek, 31. 1. 2012, 12.18

8 let

Volkswagen golf je pripeljal k nam sedmo generacijo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Golf prihaja na slovenske ceste s tremi bencinskimi in dvema dizelskima motorjema, ki porabijo do 23 odstotkov manj goriva, povprečno pa za 14 odstotkov manj obremenjujejo okolje.

Daljši, širši, nižji, lažji …

Oblikovalci se v osnovi niso bistveno oddaljevali od prvega golfa, predvidevamo, da bo tako tudi pri osmi generaciji. Spremembe, zlasti na lučeh, meglenkah, maski so bližje prenovi kot pa novi generaciji. Z bočne strani smo pikolovsko opazili dodatno stekelce spredaj. Vgrajeno je zato, ker so stebriček A zaradi trdnosti razcepili, sicer pa je novi golf poln drugih novosti.

Nevidna je izboljšana vzvojna togost do sto kilogramov lažjega vozila, kar se pozna pri voznih lastnostih. Te so izboljšane še z daljšim medosjem in širšimi koloteki. Več udobja je na zadnji klopi, prtljažnik pa je pridobil 30 litrov.

Med preproste in uporabne rešitve štejemo odpiranje vrat, ki pri poljubnem kotu brezstopenjsko obstanejo, in zgornji pokrov prtljažnika, ki ga ni treba puščati doma, kadar ga ne potrebujemo. Ta se v golfu pospravi v dvojno dno, če je tam rezervno kolo ali pa ne.

Izdatna serijska oprema

Vsi modeli, vključno z osnovnim, so opremljeni s sedmimi varnostnimi blazinami, z večnaletno varnostno funkcijo, s sistemom zaznavanja utrujenosti voznika, medtem ko je sistem precrash zaščite potnikov na voljo po izbiri.

Tako velja tudi za aktivni tempomat, mestno funkcijo zaviranja v sili, nadzor smeri vožnje, samodejno razporejanje snopa dolgih luči (ne motijo nasproti vozečih). Za doplačilo sta na voljo tudi dve navigacijski napravi z možnostjo brezplačne posodobitve v obdobju treh let.

Med serijsko opremo omenjamo tudi radio z zaslonom na dotik, nadzor tlaka v pnevmatikah, električno zaporo diferenciala in električno parkirno zavoro.

Vsi motorji so novi

Motorji so največ pripomogli k zmanjšanju teže (do 40 kilogramov). Vsi delujejo z neposrednim vbrizgavanjem in turbinskim polnilnikom, vsi so nameščeni pod enakim kotom in imajo enaka pritrdilna mesta, kar omogoča nova prilagodljiva platforma.

Bencinski motorji poganjajo sprednji kolesi prek šeststopenjskega ročnega ali sedemstopenjskega samodejnega menjalnika. Močnejši od obeh 1,4-litrskih motorjev deluje s tehnologijo izklapljanja dveh valjev pri manjših obremenitvah.

Dizelski motorji imajo različne menjalnike. Petstopenjski ročni ali sedemstopenjski DSG spadajo k 1,6-litrskemu dizlu, šeststopenjski ročni ali pa šeststopenjski DSG pa k dvolitrskemu dizlu. Štirikolesni pogon je mogoč le pri dizlih, in to samo z ročnim šeststopenjskim menjalnikom.

Letno 2.300 golfov

Sedma generacija golfa naj bi prevladovala v spodnjem srednjem razredu, kjer se bo nadaljeval spopad z meganom in astro. Letos je nad šesto generacijo golfa (1.500 vozil) pri nas prevladoval megane (1.730 vozil), za leto 2013 pa pri uvozniku računajo, da bodo prodali 2.300 novih golfov.

Na domači predstavitvi so se pohvalili z ugodno ceno, ki je nižja od cene primerljivo opremljenega starega golfa. Teh je ta hip pri prodajalcih še 65. Opozorili so še na komfortni paket, ki dopolnjuje stopnji opreme trendline (dodatnih 1050 evrov) oziroma comfortline (dodatnih 680 evrov), ta vključuje večfunkcijski usnjen volan, parkirni sistem, samodejni vklop luči, senzor za dež, klimatsko napravo climatronic in še nekaj dodatkov.

Omenjamo še cenovno sprejemljiv aktivni tempomat, ki za 320 evrov nadgrajuje običajnega ter izbiro voznega profila. Za dobrih sto evrov ima voznik možnost izbire petih načinov, ali če hočete karakterjev vožnje.

Preostale različice poleg navedenih prihajajo prihodnje leto takole: golf GTI in GTD aprila, golf bluemotion junija, golf ecofuel septembra, golf R novembra, e-golf pa decembra. Nespremenjeni golf plus bo v prodaji do leta 2014, ko ga bo nadomestil nov model.

Ne spreglejte