Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
28. 1. 2022,
6.51

Osveženo pred

2 leti, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,24

Natisni članek

Nissan Aliansa Renault Nissan Mitsubishi Renault

Petek, 28. 1. 2022, 6.51

2 leti, 2 meseca

Novi načrti naveze Renault-Nissan-Mitsubishi

Veliko novosti, pokazali so naslednico nissan micre #foto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,24
Nissan micra | Prvi napovednik naslednika micre, sprednji žarometi bodo očitno zelo izraziti. | Foto Nissan

Prvi napovednik naslednika micre, sprednji žarometi bodo očitno zelo izraziti.

Foto: Nissan

Renault, Nissan in Mitsubishi bodo v prihodnjih petih letih v razvoj elektromobilnosti vložili 23 milijard evrov. Znotraj naveze bodo razvili arhitekture, komponente in pogone ter tako poskušali ujeti tekmece. V prihodnjih petih letih bodo na ceste skupno poslali 35 različnih električnih vozil, do leta 2030 pa bodo sledili skupni strategiji in povečali proizvodno kapaciteto baterij na 220 gigavatnih ur. Med neposrednimi novostmi je Nissan pokazal električnega naslednika zdajšnje micre, ki se v tej obliki poslavlja.

Renault, Nissan in Mitsubishi so bili med začetniki ponudbe električnih vozil z več kot desetimi milijardami evrov naložb na področju elektrifikacije. Na poglavitnih trgih (Evropa, Japonska, ZDA, Kitajska) že v 15 tovarnah zveze izdelujejo dele, elektromotorje in akumulatorje za deset električnih modelov, ki so že na cestah, saj so do zdaj prodali že več kot milijon električnih avtomobilov, ki so skupaj na elektriko prevozili več kot 30 milijard kilometrov. Devet desetin teh modelov bo temeljilo na petih skupnih konstrukcijskih osnovah za električna vozila, ki bodo pokrivala večino trgov na vseh poglavitnih območjih.

Mitsubishi se "vrača" v Evropo

Po kratkotrajnem umiku iz Evrope in počasnem vračanju je očitno Mitsubishi zdaj polno zavezan ponovnemu vstopu na evropski trg. Svojo navzočnost v Evropi bodo namreč okrepili z dvema novima modeloma na osnovi Renaultovih prodajnih uspešnic, med katerima bo tudi novi ASX.

Kot osnova nadaljnjega razvoja bo imela veliko vlogo nova prilagodljiva arhitektura CMF-EV. V nekaj tednih bosta na ceste zapeljala prva dva modela s te osnove - nissan ariya in renault megana e-tech electric. Do leta 2030 bo na osnovi CMF-EV temeljilo več kot 15 modelov, letno pa bo na njej izdelanih do 1,5 milijona avtomobilov.

Nissan bo električnega naslednika micre naredil na osnovi prav tako električne Renaultove "petke". | Foto: Nissan Nissan bo električnega naslednika micre naredil na osnovi prav tako električne Renaultove "petke". Foto: Nissan

Danes imata Renault in Nissan na arhitekturi CMF-EV dva električna modela, kmalu bo na tej arhitekturi slonelo več kot 15 modelov. | Foto: Renault Danes imata Renault in Nissan na arhitekturi CMF-EV dva električna modela, kmalu bo na tej arhitekturi slonelo več kot 15 modelov. Foto: Renault

Kmalu bo pripravljena še osnova za majhne električne modele

Arhitektura CMF-BEV za kompaktna električna vozila bo uvedena v letu 2024. Modeli, ki bodo sloneli na njej, naj bi imeli po podatkih zveze do 400 kilometrov dosega. V primerjavi z zdajšnjim modelom renault zoe bodo z novo arhitekturo znižali stroške za 33 odstotkov in obenem porabo energije za več kot deset odstotkov. To bo osnova za 250 tisoč vozil letno pod znamkami Renault, Alpine in Nissan. Med temi avtomobili bosta renault R5 in novi kompaktni električni avtomobil, ki bo nadomestil micro. Za ta model, ki ga bo oblikoval Nissan, za inženiring pa bo poskrbel Renault, je proizvodnja predvidena v industrijskem središču Renault ElectriCity na severu Francije.

Cena baterij navzdol za polovico

V prihodnosti bo ključno vlogo pri prodaji električnih avtomobilov igrala cenovna konkurenčnost. Tega se zavedajo tudi pri zvezi, zato so sklenili dogovor glede baterijskih paketov, ki jih bodo v prihodnosti vgrajevali v svoje modele. Med drugim so se zavezali tudi k izbiri skupnega dobavitelja akumulatorjev na osrednjih trgih za Renault in Nissan. S tem načrtujejo tudi znižanje stroškov za baterije za 50 odstotkov v letu 2026 oziroma za 65 odstotkov do leta 2028.

Ne spreglejte