SiolNET. Avtomoto Novice
10

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Velik požar na ladji, topi se dva tisoč avtomobilov

10

termometer

požar ladja
Foto: MyJFRD

Že od 4. junija se gasilci borijo s požarom dva tisoč rabljenih avtomobilov na tovorni ladji Hoegh Xiamen na Floridi. Avtomobili se topijo, temperatura v notranjosti ladje presega 500 stopinj Celzija.

Tovorna ladja za prevoz avtomobilov je v Port Jacksonvillu na Floridi zagorela že 4. junija. Požar se je vnel na sedmem nivoju ladje in se nato hitro razširil čez celoten trup.

Zdaj imajo pristojni požar sicer pod nadzorom in jim ga je tudi uspelo omejiti, toda avtomobili se globoko v trupu ladje še naprej topijo in podžigajo ogenj.

požar ladja Vsako minuto na ladjo 95 tisoč litrov vode

Gasilci so vsako minuto na ladjo zlili skoraj 95 tisoč litrov vode. Temperatura zunaj ladje je dosegla okrog 148, v notranjosti pa več kot 500 stopinj Celzija. To je dovolj, da se topijo avtomobilski deli iz plastike in aluminija.

Požar v notranjosti ladje je preveč nevaren, da bi ga gasilci poskušali pogasiti, zato bodo pustili, da ogenj samodejno popusti. Gasilci uporabljajo napreden nadzor požara prek dronov, ki s termalnimi kamerami prikazujejo temperaturo in najbolj vroče dele požara. Skupno je bilo na ladji dva tisoč rabljenih avtomobilov.

Z ognjenimi zublji se je borilo 150 gasilcev. Nenadna eksplozija je poškodovala osem gasilcev, štirje so utrpeli hujše opekline. Vse so sicer že odpustili iz bolnišnice.

Ladjo Hoegh Xiamen so izdelali leta 2010, njen lastnik in upravitelj pa je družba Hoeg Autoliners s sedežem na Norveškem.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 37
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin