Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Torek,
15. 11. 2022,
2.04

Osveženo pred

1 leto, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,21

19

Natisni članek

peraves monoracer Murska Sobota policija

Torek, 15. 11. 2022, 2.04

1 leto, 7 mesecev

Peraves CZ monoracer

Včeraj na Goričkem: policisti srečali nenavadno vozilo #foto

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,21

19

Peraves CZ monoracer | Češki monoracer, ki ima zmogljivosti in tudi ceno premijskih avtomobilov. | Foto PU Murska Sobota

Češki monoracer, ki ima zmogljivosti in tudi ceno premijskih avtomobilov.

Foto: PU Murska Sobota

Tako vozilo na slovenskih cestah srečamo zelo redko. Policisti PU Murska Sobota so pri Gornjih Petrovcih na Goričkem ob prometni kontroli ustavili zanimivo vozilo peraves CZ monoracer, ki je dejansko zaprt motocikel.

Podjetje Peraves CZ sta na Češkem leta 2009 ustanovila Gustav Procházka in Arnold Wagner, ki je pred tem Peraves že vodil v Švici. Tam je podjetje obstajalo že leta 1987. Cilj je bila nadaljnja izdelava povsem zaprtih motociklov.

Pred šestimi leti so prenehali izdelovati model monoracerja z bencinskim motorjem, ki je torej vozil tudi po slovenskih cestah. Danes novo električno različico poganja kar 130-kilovatni motor (173 "konjev") z 200 njutonmetri navora. To ob masi le 676 kilogramov (brez voznika) kaže na izjemne zmogljivosti - do stotice pospeši v manj kot petih sekund, najvišja hitrost pa znaša celo 250 kilometrov na uro in je elektronsko omejena.

Del vozila sta tudi stranski podporni kolesi, ki ju ob zaustavljanju upravlja voznik. | Foto: PU Murska Sobota Del vozila sta tudi stranski podporni kolesi, ki ju ob zaustavljanju upravlja voznik. Foto: PU Murska Sobota

Bogato opremljen zaprt motocikel, ki pa ima danes zasoljeno ceno

Kapaciteta baterije znaša 28,5 kilovatne ure, kar omogoča celo do 400 kilometrov dosega. Do 80 odstotkov se baterija napolni v treh urah in pol.

Vozilo ima BMW-jev protiblokirni zavorni sistem ABS, tritočkovni varnostni pas, vzvratno kamero, usnjeno oblazinjenje, ogrevane sedeže, ogrevano vetrobransko steklo in še nekaj zanimivih sladkorčkov.

Zasoljena pa je cena, ki brez davka znaša 80 tisoč evrov. Ob naročilu je treba nakazati 40 tisočakov predplačila, na monoracerja pa kupec čaka pol leta.

Ne spreglejte