Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
3. 12. 2017,
4.00

Osveženo pred

6 let, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,80

Natisni članek

fotografija Prodaja avtomobilov

Nedelja, 3. 12. 2017, 4.00

6 let, 4 mesece

Včasih na sejmu, danes na internetu: kako z dobro fotografijo lažje prodati avtomobil

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,80
Nissan Qashqai | Foto Gašper Pirman

Foto: Gašper Pirman

Ob prodaji avtomobila prek spleta nista pomembni le cena in ohranjenost avtomobila, morebitnega kupca k ogledu oglasa privabi predvsem naslovna fotografija. Tehtnico, ali bo zainteresirani dvignil telefon in vas poklical ali pa izbral drug avtomobil, lahko prevesijo predvsem fotografije v oglasu.

Včasih je bil glavni prostor za prodajo avtomobilski sejem, kjer so imeli kupci veliko različnih modelov na enem mestu. S povečano priljubljenostjo interneta se danes večina rabljenih avtomobilov proda prek spleta, kjer si kupci lahko na enem mestu virtualno ogledajo skoraj nepregledno množico različnih modelov. A še preden kdo dvigne telefon in se dogovori za ogled, si dobro ogleda oglas. Letnik, cena, fotografije, ohranjenost in tudi oddaljenost. Vsak izmed teh dejavnikov ima pomembno vlogo pri prepričevanju, še posebej fotografije, ki sporočijo skoraj vse pomembne informacije o ohranjenosti.

V šestih fotografijah pokazati vse

Naša največja spletna stran za prodajo avtomobilov, motorjev, tovornih vozil in ostalih avtomobilskih delov je poznana vsakemu, ki je kadarkoli lotil prodaje jeklenega konjička. Na njej lahko najdemo skoraj nepregledno množico oglasov, zato je pomembno, da zainteresirane k ogledu oglasa privabite z dobrimi fotografijami. S pomočjo svetle in nazorne fotografije ne boste prihranili le časa gledalca, ampak tudi svoj čas, saj boste kupcu ključne informacije sporočili že s fotografijami.

Takšna fotografija morebitnemu kupcu ne sporoča veliko. Veliko bolje je fotografirati ves avtomobil, kjer si gledalec lahko v miru ogleda in vidi stanje avtomobila. | Foto: Takšna fotografija morebitnemu kupcu ne sporoča veliko. Veliko bolje je fotografirati ves avtomobil, kjer si gledalec lahko v miru ogleda in vidi stanje avtomobila.

Na največjem slovenskem avtomobilskem oglasniku je za predstavitev oglasa na voljo šest fotografij. Naj opozorimo, da v praksi niti ni pomembno, ali jih naredimo s fotoaparatom ali telefonom, pomembno je le, da so v ležečem formatu. S tem lahko v objektiv ujamemo ves avtomobil, ne na primer le sprednjega levega dela, kot se največkrat zgodi pri pokončni fotografiji. Avtomobil sprva fotografiramo od spredaj, avtomobil naj bo postavljen nekoliko pod kotom, tako ujamemo ves sprednji del in bok avtomobila. Seveda ni treba posebej poudarjati, naj bo za fotografije avtomobil čist. Podobno ponovimo pri zadku, kjer s tričetrtinskim pogledom ujamemo ves zadek in še bok. S tem bomo gledalcu pokazali skoraj vse. Če ima avtomobil kakšno posebnost, prasko, udrtino ali razpoko na šipi, jo prikažemo na tretji fotografiji, sicer pa tretjo fotografijo porabimo za kakšen pomembnejši detajl  zunanjosti ali pnevmatike, kjer so vidni starost, profil ali dimenzije.

Potem se preselimo v potniško kabino in četrto fotografijo porabimo za prikaz armaturne plošče in sedežev. Tudi tukaj fotografiramo v ležečem formatu, saj le tako lahko na fotografiji pokažemo vso armaturno ploščo s sedeži.  Preostali dve fotografiji lahko porabimo za različne stvari, odvisno od vozila in namembnosti. S fotografijo števca lahko prikažemo kilometre ali prikažemo radijski sistem, ohranjenost zadnje klopi ali velikost prtljažnega prostora. V primeru napak lahko s tem pokažemo tudi kakšno nepravilnost ali pa fotografiramo servisno knjižico, račune ali celo vlečno kljuko.

Najbolj priljubljen kot je tričetrtinski, kjer vidimo zadek in ves bok avtomobila. | Foto: Gregor Pavšič Najbolj priljubljen kot je tričetrtinski, kjer vidimo zadek in ves bok avtomobila. Foto: Gregor Pavšič

Fotografija notranjosti naj pokaže čim več, predvsem pa naj bo v avtu čisto in posesano. Ob pogledu na umazane in blatne tepihe marsikateri kupec hitro naredi obvoz k drugemu oglasu. | Foto: Gašper Pirman Fotografija notranjosti naj pokaže čim več, predvsem pa naj bo v avtu čisto in posesano. Ob pogledu na umazane in blatne tepihe marsikateri kupec hitro naredi obvoz k drugemu oglasu. Foto: Gašper Pirman

Avto naj bo čist in pripravljen na fotografiranje

Umazan avtomobil je odraz lastnika in lahko tudi pomeni, da lastnik avtomobilu ni posvetil veliko časa. To seveda ne pomeni, da avtomobil ni redno servisiran, a blatna in zasvinjana potniška kabina lahko v hipu odvrne marsikaterega kupca. Pred fotografiranjem avtomobil umijte, posesajte in ga pripravite, da bo novi lastnik sedel v čist avtomobil.

Za morebitnega kupca taka fotografija nima vrednosti. Prikaže premalo in je pretemna. | Foto: Za morebitnega kupca taka fotografija nima vrednosti. Prikaže premalo in je pretemna.

Ne spreglejte